Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Coliber

Urząd Pracy POMOCY

Polecane posty

Gość gość
Mysle, ze bedziesz miala na bank problemy z nfz. Jak urzad upomni sie o zwrot zkladek w zusie, to dojdzie to tez do nfz. Do mnie raz przyszlo pismo z nfz. Mieszkam za granica, przyjechalam do polski na urlop i bylam u lekarza z legitymacja ubezpieczenia europejskiego. Po dwoch latach dostalam od nich pismo, ze scigaja mnie za przestepstwo, bo wg nich nie bylam ubezpieczona i nie moglam isc do lekarza na fundusz.

Gość gość
Dziwne to wszystko, sama jestes sobie winna, bo urzad pracy doladnie mowi o tym, ze masz obowiazek informowania o kazdych zmianach, a w przypadku zatrudnienia masz obowiazek osobiscie powiadomic o tym urzad w przeciagu 7 dni.

Gość Coliber
"Mysle, ze bedziesz miala na bank problemy z nfz. Jak urzad upomni sie o zwrot zkladek w zusie, to dojdzie to tez do nfz. Do mnie raz przyszlo pismo z nfz. Mieszkam za granica, przyjechalam do polski na urlop i bylam u lekarza z legitymacja ubezpieczenia europejskiego. Po dwoch latach dostalam od nich pismo, ze scigaja mnie za przestepstwo, bo wg nich nie bylam ubezpieczona i nie moglam isc do lekarza na fundusz." I jak sprawa się potoczyła? Wg kierownika up nfz nie bedzie robił problemu, bo jak dotąd nie było takiego przypadku...

Gość Coliber
Dziwne czy nie, wiem że jest w tym moja wina. Bo powinnam sama isc do urzedu a nie ufac na slowo kadrowej z zakladu. Teraz zbieram za to cięgi a tu szukam pomocy, porady, a nie linczu...

Gość gość
Musialam zaplacic naliczone koszta. To sie okaze, czy sie nie upomni. Nie chce cie straszyc, ale oni jeszcze nigdy nikomu na reke nie poszli jesli chodzi o kase dla nich.

Gość Coliber
A jaki jest to koszt? Liczą za jedną wizytę? Doliczają odsetki?

Gość gość
Nfz to banda oszustow i zlodzieji. Chcesz powiedziec, ze leczylas sie bez prawa do ubezpieczenia przez prawie dwa lata i oni sie o to nie upomna? Zycze ci, zeby tak bylo ale szczerze mowiac w to watpie.

Gość gość
Ja bylam wtedy raz u lekarza rodzinnego, wypisala mi recepty oraz skierowanie na badania ogolne z krwi. Zaplacilam cos kolo 500zl. Mojego sasiada z bloku raz zabrala karetka a nie byl ubezpieczony. Lezal kilka dni w szpitalu, juz nie wiem dokladnie ile ale nie duzo, moze z tydzien. Naliczono mu do zaplaty prawie 7 tys zl.

Gość Coliber
zatarg z NFZ, tego mi tylko brakowało, cudownie...

Gość Coliber
w szpitalu nie lezalam, ale bylam iles tam razy w ciagu ostatnich dwóch lat u lekarza rodzinnego i kilku innych. Nawet nie chce myslec ile zechcą za to... Czemu zatem urzednik stwierdzil ze nfz nie bedzie robił problemu?

Gość gość
Ja nie wiem, dlaczego w pl sie za takie cos placi tyle kasy. Osoba nie ubezpieczona w razie jakiegos nieszczescia, bedzie musiala pokryc takie koszta. Ja mieszkam za granica i tu by isc do lekarza rodzinnego musze sie zarejestrowac w urzedzie bezrobotnych. Ale np. jesli nie jestem ubezpieczona a cos mi sie dzieje, to moge smialo isc na izbe przyjec do szpitala i wszystko bezplatnie dostane, nawet jesli wezma mnie na oddzial, to tez nie bede za to placic.

Gość gość
Nie wiem czemu tak stwierdzil. Ale skoro sam ci powiedzial, ze nie mieli nigdy takiej sytuacji, wiec skad moga wiedziec? Ja nie mowie, ze jestem pewna na 100%, ze bedziesz placic. Poprostu wydaje mi sie to nierealne, zeby ci tak podarowali, bo to sa duze koszta.

Gość gość
Widzisz, ze do mnie sie dowalili po 2 latach, kiedy ja juz nawet nie pamietalam, ze miala miejsce taka sytuacja. Jak przyszlo pismo do mojej mamy, ze jestem scigana za przestepstwo, to nie wiedzialam nawet o co chodzi.

Gość Coliber
Jeszcze wspomnę o tym że jak byłam w nfz i powiedzieli mi z czego wynika to ze nie ma mnie w systemie ubez. zdrow. to urzednik stwierdzil ze powinnam szybko isc ze swiadectwem pracy do UP i pewnie mnie za kare na pol roku wyrejestrują. nie wspomnial ze up upomni sie o skladki od zusu i wyjdzie na to ze leczylam ze 2 lata bez ubezpieczenia

Gość gość
NFZ się o to nie upomni, bo do tego nie dojdą.

Gość Maylibuu
Ja akurat bylam w poniedzialek w up zarejestrowac sie jako osoba bezrobotna. Zostalam pouczona, co do zglaszania sie na wizyte przez nich wyznaczona, jak i o tym, ze jesli podejme prace, mam obowiazek niezwlocznie zglosic to do nich. W przeciwnym wypadku oni nadal beda oplacac za mnie skladki i zostane obciazona ich zwrotem, mam nawet na pismie to.

Gość Coliber
Skąd pewność że nie dojdą do tego? A o kosztach obciążenia nie wspomniano mi dziś nic w urzędzie. Czyżby chcieli mnie uspokoić żebym nie odwoływała sie od decyzji?

Gość Maylibuu
Przeczytaj sobie na stronie up pisze jak wol. Osoby, ktore w terminie do 7 dni od podjecia pracy, nie zglosza tego do urzedu, zostana obciazone kara grzywny nie mniejsza niz 500zl.

Gość Coliber
Ale tez wiem że jesli sama do nich ze sprawą przychodze, przyznaje sie, zanim wykryje to Panstwowa Inspekcja Pracy to taka grzywna odpada.

Gość Coliber
Iść z tym do NFZ i pytać co oni na to ? czy siedzieć cicho? Odwołać się od decyzji UP?

Gość Maylibuu
Tego juz nie wiem, ze babka mnie straszyla jakas kara, bo to zapamietalam. Sluchaj ja bym na twoim miejscu probowala odwolac sie od decyzji. Jest to troche niesprawiedliwe. Przez te dwa lata przeciez chodzilas do nich na wyznaczone wizyty. Wg mnie powinni cie wyrejestrowac, po okresie w jakim podjelas prace a nastepnie zarejestrowac ponownie ponownie po 3 mc.

Gość gość
Nie ma w tym nic niesprawiedliwego. Siedź cicho i się nie wychylaj.

Gość Coliber
też myślałam że usuną mnie z dniem rozpoczęcia pracy, po czym na 3 miesiące usuną a od października 2011 znów bym była normalnie w ewidencji, tak jak chodziłam na podpisy, wszystko by sie zgadzało i nie musieli by sie upominac o skladki od zusu i nie byloby strachu z nfz. kanał...

Gość hebrajka
gosciu 21.32,troche mi sie zjezyly wlosy po Twojej wypowiedzi.Napisz prosze,jakim cudem Cie scigali,skoro MIALAS ubezpieczenie europejskie?!Pytam,bo sama teraz chodze do lekarza na karte EKUZ,bylam w szpitalu na ta karte.Mieszkam w Niemczech,jestem ubezpieczona w TK.Jak mogli Cie scigac,skoro mialas wazna legitymacje?Nie odwolywalas sie gdzies?Jezu,jak ja sie boje tych urzedowych pulapek:(((