Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ktg ide pierwszy raz jak sie przygotować

Polecane posty

Gość gość

idę na KTG pierwszy raz. jak sie przygotować, czy spodnie i bieliznę się zdejmuje? chyba nie bo brzuch badają. ile to trwa? brać coś do czytania? kanapkę wezmę.

Gość gość
Trwa 15minut chyba ze masz skurcze to do godziny ale jak idziesz dopiero pierwszy raz wiec watpie placi sie chyba 10zll, ubierz sie tak zeby latwo pokazac brzuch.

Gość gosciowksaaa
A w ktorym tc jestes? Ja mam pierwsze w 32 tc. Nic nie bierz. Tra okolo 30 min. Zakladaja pas na brzuch podnosisz bluzke tylko i opuszczasz pas w spodniach zeby brzuszka nie zaslaniac. Czasem kaza wciskac taki guziczek jak poczujesz ze dziecko sie rusza.

Gość gość
ja miałam przez 45 minut, leżałam sobie w pokoiku, na brzuchu miałam pas który mierzył częstotliwość skurczy i tyle

Gość gość
36 tc, dobra to juz wiem, nie będą mi się kazali rozbierać. dzięki

Gość gość
Czemu idziecie na ktg? Szczególnie pytam gosciowksaaa bo ja jestem w 34 t.c. i nie byłam na ktg, lekarz nic nie wspominał, żebym poszła.

A wiesz co chyba każdy lekarz inaczej praktykuje. Ja miałam u 1 lekarza juz w 30 tyg. 1 ktg. A później jak zmieniłam to 2 lekarz powiedział że jeśli wszystko jest ok nie trzeba tak wczesnie robic. Teraz jestem w 38tyg i u niego bede miec w piątek pierwsze ktg.

Gość gosciowksaaa
A wlasnie nie wiem. Pytalam po co tak wczesnie ktg jak czuje sie swietnie i usg super, wszystko pozamykane szyjka dluga brzuch miekki skurczy brak. Gin mi powiedziala ze u nich w przychodni od 30 tc sie robi i tyle. No to ide.

Gość gość
Hej, przeciętny czas KTG to 45 minut (nie wiem kto Ci tutaj napisał, że 15 min....) Podnosisz bluzeczkę i zapinają Cię dwoma pasami, leżysz na lewym boku i słuchasz sobie jak serduszko dzidziusia bije :)) W tym samym czasie drukuje Ci się (z góry) tętno dziecka, a z dołu częstotliwość i siła skurczy. Do ręki dostaniesz też przycisk i będziesz musiała naciskać jak dzidzia mocno kopnie :) Generalnie badanie jest przyjemne i można się uśpić w tle przyjemnego dźwięku serduszka dziecka:D Jeżeli to badanie masz w szpitalu, to bardzo możliwe, że zrobią Ci jeszcze USG, przepływy oraz zbadają Ci szyjkę macicy i rozwarcie :) Generalnie polecam szpitale, bo masz na miejscu wszystko czego trzeba. Oczywiście jest to bezpłatne i nie wiem która naiwna kobieta za to płaci :) Pozdrawiam