Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy podanie o urlop macierzyński

Polecane posty

Gość gość

termin porodu mam za 3 tygodnie. umowa o prace na czas nieokreślony. kiedy mam składac podanie o urlop macierzyński w firmie?

Gość gość
kurcze nie wiem gdzie znaleźć info na ten temat. nie rozumiem tego, najpierw jest macierzyński, potem jakis dodatkowy, potem rodzicielski. kuźwa blondynka jestem, ale ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi? chcę iść na rok macierzyńskiego.

Gość gość
np. W USTAWIE!!

Gość gość
ja poszłam do kadrowej i zapytałam, zadzwon przecież ci powiedzą co jak i kiedy. ja to pojechałam chyba w połowie ciąży bo tak mi pasowalo, bo potem zima i niewiedziałam czy dam rade dotrzeć...

Gość gość
do meaa - Urlop macierzyński można rozpocząć także przed porodem.

do gość - owszem ale dokładnej daty i tak nie znasz. jeśli będziesz po terminie i wezmą cię do szpitala poleżysz w nim 5 dni i dopiero urodzisz to urlop macierzyński liczy się od dnia przyjęcia do szpitala.

Gość gość
aha czyli mogę składać 3 wnioski razem czyli: macierzyński 20 tyg, 6 tyg. dodatkowy i rodzicielski 26 tyg.. i składam zaraz po narodzinach dziecka z aktem urodzenia, tak?

Gość gość
dokładnie tak

Gość gość
jak chcesz roczny to składasz jeden wniosek o roczny

Gość gość
jakie trzy wnioski?! - jak chcesz roczny składasz jeden wniosek o roczny

Gość gość
a wystarczyłoby przeczytać odpowiednią ustawę :)

Gość gość
jak urodziłam zadzwoniłam do kadrowej i już było wsio załatwione...

Gość gość
no właśnie chcę od razu roczny, a tak można? szukam w necie i dlatego mam tak różne informacje. a są już takie wnioski na roczny macierzyński? kurcze te nowe zasady są porąbane

Gość gość
dziewczyno ile raz można pisać jedno i to samo - USTAWA, USTAWA i jeszcze raz USTAWA! przestań czytać fora tylko zajrzyj do ustawy!

Gość gość
nic nie jest porąbane - ustawa jest jasna i czytelna

ale dlaczego dla mnie wklejasz kodeks pracy? ja już wnioski wszystkie mam zlożone dawno temu :) urlop macierzyński zaczęłam w dniu przyjęcia do szpitala a więc 3 dni po terminie porodu i 3 dni przed narodzinami dziecka (termin porodu miałam na 5 marca, do szpitala przyjęli mnie 8 marca, urodziłam 11 marca - urlop macierzyński rozpoczęłam 8 marca), po powrocie ze szpitala napisalam wniosek o urlop macierzyński 20 tygodni i wniosek o dodatkowy urlop macierzyński 4 tygodnie. potem weszła ustawa, że załapałam się na urlop rodzicielski i dodatkowe 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego, więc wysłałam do pracodawcy znów dwa wnioski: o dodatkowy urlop macierzyński w wymiarze 2 tyg oraz o półroczny urlop rodzicielski. kuniec :)

Gość gość
kuźwa tylko mi chodzi o te wnioski na NOWYCH ZASADACH, rozumiem że mam prawo napisać 1 wniosek i poprosić o 52 tygodnie urlopu macierzyńskiego?

Gość gość
meaaa - to był komentarz do Twojej wcześniejszej wypowiedzi odnośnie tego, że urlop macierzyński przed porodem liczy się od dnia przyjęcia do szpitala co jest nieprawdą.

Gość gość
TAK prosisz o roczny macierzyński!!!

Gość gość
a teraz znalazłam informację: aby skorzystać z rocznego (52 tygodnie) urlopu macierzyńskiego płatnego w wymiarze 80% pensji, należy zgłosić taką chęć przynajmniej na 14 dni przed planowaną datą porodu. Jeśli tego nie zrobisz, przez pierwsze pół roku będziesz otrzymywać 100% świadczenia. Jeżeli jednak w tym czasie zdecydujesz, że chciałabyś wydłużyć urlop o kolejne pół roku, jest to możliwe, jednak będziesz przez drugą część urlopu otrzymywać 60% pensji. wniosek o urlop macierzyński nie jest konieczny - wystarczy przedstawić zaświadczenie o porodzie ze szpitala oraz akt urodzenia dziecka. Wyjątkiem jest sytuacja, w której pracownica chce skorzystać z urlopu macierzyńskiego przed porodem (przed datą porodu można wykorzystać co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego). ..... jak to 14 dni przed planowaną datą porodu?

Gość gość
"..... jak to 14 dni przed planowaną datą porodu?" - normalnie, ustawodawca dał możliwość rozpoczęcia urlopu przed datą porodu

to przeczytaj co napisałam poniżej - w moim przypadku urlop macierzyński liczył się od dnia przyjęcia do szpitala - co jest faktem niezaprzeczalnym :) i nie ja o tym decydowałam lecz ZUS

Gość gość
dobra złożę 3 wnioski jednocześnie zaraz po porodzie. w internecie jest tyle informacji że mi się we łbie poprzewracało. po cholerę oni tak kręcą, dodatkowy, rodzicielski, wychowawczy.

Gość gość
AUTORKO TEMATU proszę przeczytaj kodeks pracy!

Gość gość
art. 179 KP - Autorko warto przeczytać żebyś nie obudziła się z ręką w nocniku

Gość gość
179. Pracownica, nie później niż 14 dni po porodzie, może złożyć pisemny wniosek o udzielenie jej, bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze wynikającym z art. 1821 § 1, a bezpośrednio po takim urlopie – urlopu rodzicielskiego w pełnym wymiarze wynikającym z art. 1821a § 1; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownicy. Czyli masz 14 dni po porodzie aby złożyć wnioski w pracy, że chcesz korzystać dodatkowego macierzyńskiego i rodzicielskiego, ale: 182 § 4. Urlopu rodzicielskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika, składany w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

Gość gość
Witaj, ja dzwoniłam w tej sprawie do ZUS-u kiedyś i powiedziano mi, że podanie o urlop macierzyński, wraz z deklaracją czasu jego trwania składamy do 14 dni po urodzeniu dziecka- do pracodawcy.

Gość gość
Piszę dla zainteresowanych: Wniosek o urlop macierzyński powinien zostać złożony u pracodawcy nie dłużej jak 2 tyg. od chwili porodu. Ja pisałam tak: Wnoszę o udzielenie przysługującego mi rocznego urlopu macierzyńskiego w związku z urodzeniem dziecka w okresie od dnia porodu ... aż do wyczerpania tego urlopu w łącznym wymiarze 52 tugodni. No i szczegóły w lewym górnym rogu dane tj. imię i nazwisko adres, w prawym dane pracodawcy i na górze data i miejscowość. Do tego dla Zusu będzie potrzebny skrócony akt urodzenia i oświadczenie drugiego rodzica o niekorzystaniu z zasiłku macierzyńskiego. Pozdrawiam

Gość gość
witam. termin porodu mam na 19.11 umowę o pracę na czas nieokreślony i chciałabym skorzystać z rocznego urlopu macierzyńskiego, kiedy powinnam i na jakim druku poinformować pracodawcę o zamiarze skorzystania z w/w urlopu?

Gość annabelle123
możesz o tym poinformować pracodawcę tak naprawdę kiedy będziesz chciała, ale masz obowiązek złożyć formalnie wniosek o taki urlop w terminie do dwóch tygodni po porodzie. Wzór takiego podania znajdziesz na stronie http://www.gardeprofit.pl/ w zakładce "do pobrania".