Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wprowadzanie nowych pokarmów porada

Polecane posty

Gość gość

Witajcie Moje dziecko skończyło właśnie 4 m-ce jest na piersi,kiedy dawałyście/dajecie swoim dzieciom pokarmy stałe? Mam rozpiskę bobowity- schemat żywienia niemowląt i tam jest dla piersiowych dzieci 5-6 zupa przecier jarzynowy+manna jak mam to rozumieć ? Skoro teraz skończyliśmy 4 m-ce to zaczęliśmy 5 i mogę podać ta zupkę z manną czy mam czekać do skończonego 5 ?Jak to u Was wygląda?

Gość gość
liczy sie skończone miesiące ja zaczęłam jak młoda skończyła 5 miesięcy a była na piersi Zaczęłam od jabłuszka marchewki potem zupka jarzynowa.

Gość gość
to poczekam jeszcze miesiąc dzięki :)

Gość gość
tak, ja tak samo - zaczęłam rozszerzać dietę gdy synek skończyl a nie rozpoczął 5 miesiąc zycia. Najpierw zaczełam od kaszek, a potem warzywa - najpierw marchewka, ziemniak, kalafior.

Gość gość
po 4 miesiącu spokojnie możesz zacząć od podania kilku łyżeczek marchewki lub ziemniaczka, masz już deserki i obiadki z bobovity po 4 miesiącu, ale bez szaleństw na początek kilka łyżeczek stopniowo zwiększając dawkę i wprowadzając nowe smaki z każdym kolejnym miesiącem

Gość gość
dzięki dziewczyny za pomoc :)

Gość gość
Można kaszkę manną

Gość gość
Bzdura W rozpisce Bobovity liczą się ROZPOCZĘTE miesiące bo zajrzyj, że masz rozpisę od 1 miesiąca..czyli od urodzenia,. Zresztą chyba w każdej rozpisce tak jest. dla przykładu w rozpisce jest (przy karmieniu mm) 1-4 miesiące: mleko początkowe (i podane ile razy, jaka ilość), 5 miesiąc: mleko początkowe, zupa jarzynowa itp. Czyli wprowadzenie innych pokarmów po skończonym 4 miesiącu (czyli w 5). Chodzi o wprowadzenie glutenu. dodajesz odrobinę kaszki manny, żeby wprowadzać gluten. Moje dziecko jest na mm, jak skońćzyło 3 miesiące dostawało od czasu do czasu trochę jabłuszka ze słoiczka, a jak miało 3 miesiące i 3 tygodnie to już codziennie coś nowego. Gdy miało chyba 4,5 to obiad był zamiast jednej porcji mleka. Dziecko dostawało jedzenie jak leci.. zadne tam czekanie kilka dni, żadne tam odstępy. Teraz synek ma 8 miesięcy, zjada wszystko, co dostanie.. czy to dania ze słoiczka, czy gotowane warzywa (ziemniak, marchew, seler, brokuł, kalafior,burak) w całości lub zgniecione widelcem, makaron, ryż, pulpeciki z mięsa mielonego, chleb z twarożkiem czy wędliną, pije wodę, wodę z sokiem (rozcieńczam czasem sok 100%), zjada desery ze słoiczka, albo banana czy banana z utartym jabłkiem, paluchy kukurydziane, dziś zrobiłam mu troszkę jajecznicy na parze. Wcześnie rozszerzałam synkowi dietę, dawałam różne smaki i nie mam problemu z karmieniem dziecka.

Gość gość z lomzyyyyyyyyyyyyyyyy
ja tez zaczelam rozszezac jak moj synek mial 3 mce i tydzien.powoli co jakis czas jablko czy zupke z marchwi i ziemniaka i 3 razy na tydzien kaszka ryzowa.w niedziele konczy 4 mce i je juz:ziemniak,marchew, banan,jablko,kaszki ryzowe i mleczno ryzowe.i nie jest ani przejedzony ani mu to nie zaszkodzilo

Gość gość
jak karmisz piersia to rozszerzasz po szesciu mcach,czyli szesc mxy tylko piers

Gość gość
jak karmisz piersia to rozszerzasz po szesciu mcach,czyli szesc mxy tylko piers

Gość gość z lomzyyyyyyyyyyyyyyyy
kurczaka z rożna zjadł mając 2,5 m-ca