Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dzieci dostaną w spadku po nas długi czy będą mogły tego uniknąć

Polecane posty

Gość gość

Mamy z mężem bardzo poważne długi 30000 złotych - lukas bank 25000 złotych - Stefczyk 20000 złotych - Provident To są długi jakie ja i mąż mamy wspólnie Teraz bym przedstawiła wam długi oddzielnie 8500 złotych - zus 3000 złotych - urząd skarbowy 3000 złotych - pzu 4000 złotych - telekomunikacja za niepłacenie rachunków 4000 złotych - plus za niepłacenie rachunków 10000 złotych - kredyty-chwilówki 40000 złotych - tyle długów mam u ludzi od których brałam towar Teraz przedstawię wam długi męża 10000 - zus 2500 - urząd skarbowy 2000 - pzu 2000 - t-mobile 5000 - kredyty-chwilówki 70000 - tyle długów ma u ludzi od których brał towar Oboje z mężem prowadziliśmy przez dwa lata własne działalności gospodarcze. Niestety wpędziliśmy się w długi. Ja wcześniej pracowałam w biurze za 3 tysiące(przed własną działalnością), mąż pracował na produkcji również za 3 patyki. I żyliśmy normalnie a co teraz? nic, musimy oszczędzać na każdym kroku. Wczoraj rozmawiałam z mężem i zastanawialiśmy się co będzie jak my umrzemy. Co będzie z dziećmi czy one dostaną te długi po nas do spłacenia. Mamy syna i córkę. I jeszcze jedno. Zastanawia mnie jak urosną od setki w takich bankach jak kredyty-chwilówki czy provident.

Gość gość
Czy te długi przejdą na państwo??? Bo naszej śmierci. Czy na moje dzieci??? czytałam że dzieci mają się prawo zrzec spadku po rodzicach. Poza tym przed założeniem własnej działalności przepisaliśmy dom na dzieci. Jedną połowę domu ma córka a drugą połowę syn.

Gość gość
Od providenta może nie rosną ale co jeśli ktoś nie spłaca????? to samo od chwilówek?? nie spłacamy z mężem bo nie mamy z czego, nawet wymeldowaliśmy się z domu od dzieci i na chwilę obecną nie mamy żadnego meldunku by tego domu komornik nie nachodził.

Gość gość
Oprócz tego ja miałam 3 pracownice i każdej z tych pracowni zalegam z wypłatą. To samo mój mąż, miał pracowników którym też nie dał pensji.

Gość spaślak_
są rózne rodzaje dziedziczenia. najlepiej jak odrzucą spadek i maja po kłopocie i lepiej abyscie umarli zanim oni zaczna zarabiac :D

Gość gość
Żeście się dobrali, różne działalności i obie generowały straty, zresztą co to za działalność polegająca na pożyczaniu kasy na lichwiarski procent :-O

Gość spaślak_
to chyba jakies prowo gdzi eby jej w providencie dali 20 tys poza tym nekali by ich dzien i noc i te sumy tez jakos dziwnie okragle. no i ciezko znalezc dwie tak niezaradne osoby w jednym miejscu.

Gość gość
Poczytaj sobie o przedawnieniach na różne długi i się nie denerwu. Wiele osób tego nie wie ale dług się przedawnienia, po paru latach ( zależy czy Zus czy kredyt) ale warunek jest jeden- żadnej wpłaty ( nawet złotówki)

Gość gość
Bieg przedawnienia przerywa się, gdy wierzyciel wniesie sprawę do sądu, wezwie do ugody, rozpocznie mediację... i po ptokach ;-)

Gość gość
Nic nie napisalas czy macie jakies nieruchosci, ruchomosci, i jaka jest ich wartosc. Po waszej smierci dzieci moga wybrac: 1. Dziedziczenie zwykle - od wartosci pozostawionych ruchomosci i nieruchomosci odlicza sie dlugi. Jesli dlugi przewyzszaja wartosc spadku to dzieci beda musialy splacac roznice. Jesli odwrotnie to otrzymaja roznice. 2. Dziedziczenie z tzw. "dobrodziejstwem inwentarza" - obliczenia jak wyzej z tym, ze w przypadku gdy dlugi przekraczaja wartosc spadku to po prostu dzieci nic nie dostaja ale dlugow splacac nie musza. 3. Odrzucenie spadku.Jesli dzieci sa przekonane, ze wysokosc dlugow jest wyzsza niz wartosc spadku to zeby nie zawracac sobie glowy mozna spadek odrzucic.

Gość gość
już ci pisałam - przepisz długi na tuska, komorowskiego, wałęsa i kwaśniewskiego!!!

Gość toz to prowo
hahah jakby babka miala takie problemy to by do prawnika poszla, porady są darmowe!!!!!!!!!!!! a nie pytala na forum:D