Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katataco

dlaczego kołderka dopiero po roku czasu

Polecane posty

Gość katataco

ostatnio rozmawiałam ze szwagierką i wyśmiała mnie, że nie będę przykrywać dziecka kołderką tylko kocykiem lub w śpiworku. i na siłę dała mi kołderkę

Gość gość
Jak się dziecko nakryje kołderką to pewnie nie będzie umiało się samo odkryć, dlatego.

Gość delayed
Moje dziecko od urodzenia do dzisiaj (20 miesiecy) spi w spiworku. Kolderka to ryzyko, ze dziecko nakryje sie i udusi. A jak sie odkryje a jest zimno w nocu to nie bedzie potrafilo sie przykryc.

Gość gość
mój synek na początku spał wyłącznie pod kocykiem, a jak skończył 3 lub 4 miesiące (dokładnie nie pamiętam) zaczął spać pod kołderką. Nic mu nie było, a przynajmniej w nocy cieplutko i miło.

Gość gość
mój śpi pod kołderką, nauczył się jak spał u nas w łóżku bo był chory. Ma 8 mcy

Gość katataco
ok dzieki a z kocykiem nie ma takiego ryzyka? to w sumie to samo tylko kocyk lżejszy. czy w zimie tez wystarczy kocyk?

Gość gość
Moj od urodzenia spi pod kolderka. Potrafi sie w miare potrzebh rozkopac. Fakt,nie przykryje sie,ale to bardziej skomplikowana czynnosc:D niestety ale dziala tez to w.druga strone,nie jest w stanie sie nakryc po nos i zrobic sobie krzywdy. Zreszta kolderka nie przylega dokladnie do kazdego milimetra ciala,wiec nawet jakby sie nakryl to powietrze sobie wpada. Natomiast kilka razy chcialam go przykryc kocykiem/pieluszka. Konczylo sie to tym,ze dziecku zaplatywaly sie nogi i budzil sie z placzem. Potrafil tez zlapac kocyk raczkami i naciagnac az za glowe.jak podniosl je do gory. Jak dla mnie to kocyk jest bardziej niebezpieczny. My z kolderki jestesmy bardzo zadowoleni. Spiworek nie zdal egzaminu,dziecku bylo w nim za cieplo. Nie mial mozliwosci rozkopania sie.

Gość gość
zimą wystarczy kocyk, my w sypialni mamy 18 stopni. To jest idealna temperatura do spania w ogóle i do spania pod kocykiem. Dzidziuś śpi w body na krotki rękaw i pampersie przykryty kocykiem. Kołderka dopiero po roku. Tak samo na spacerah na dworze. U nas dziś było 14 stopni, więc dziecko w gondolce było ubrane w śpoichy, skarpetki, body na długi rękaw i przykryte tetrą.

Gość gość
Moje dzieci prawie od urodzenia spały pod kołderką. Kocyki się nie sprawdzały, bo właśnie jak ktoś wyżej napisał naciągały sobie w nocy na głowę (najgorzej było gdy miały 1-2 mc gdy bezwiednie chwytały) a kołdrę wcisnęłam między łóżeczko a materac i sięgała im najwyżej do pach i nie było możliwości by sobie głowę nakryły.

Gość gość
ja kilka dni temu przeszłam z kocyka na kołderkę (dziecko ma 7 m-cy), kocykiem też dziecko może przykryć sobie buzię, przykryj kołderką, poobserwuj kilka nocy a jak będzie wszystko ok to zostaw

Gość gość
zimą wystarczy kocyk, my w sypialni mamy 18 stopni. To jest idealna temperatura do spania w ogóle i do spania pod kocykiem. Dzidziuś śpi w body na krotki rękaw i pampersie przykryty kocykiem. Kołderka dopiero po roku. Tak samo na spacerah na dworze. U nas dziś było 14 stopni, więc dziecko w gondolce było ubrane w śpoichy, skarpetki, body na długi rękaw i przykryte tetrą. xxxx A dlaczego po roku?

Gość gość
w nocy przy 18 stopniach i w krótkim rękawie to ja stara bym zamarzła, a co dopiero dziecko. Rozumiem, że nie wolno przegrzewać i tego jak najbardziej się trzymam, ale przeginanie w druga stronę też nie jest normalne.

Gość gość
Wyziebianie tez nie jest zdrowe. Przy 18 ja bym zamarzla. Sama przy duzo wyzszej spiebw dlugim rekawie pod koldra.

Gość gość
U nas dziś było 14 stopni, więc dziecko w gondolce było ubrane w śpoichy, skarpetki, body na długi rękaw i przykryte tetrą - żartujesz, prawda?

Gość efefe
Ja uważam że dziecko dla komfortu i poczucia bezpieczeństwa musi mieć ciepło i przytulnie. Wyścig absurdalnych hipotez mnie nie przekonuje, wierzę w to co znam i sprawdzone metody więc moje dziecko od noworodka miało normalną kołderkę i płaską poduszkę. Sprawdziło się. A, nie wiem co to nieprzespane noce. Przede wszystkim dziecko nie wie.

Gość gość
Samo body na krótki rękaw przy 18 stopniach? Same spiochy, bez żadnej kurteczki na dwór przy takiej pogodzie? Ten wpis to chyba prowokacja

Gość gość
Dokladnie,jak dziecku cieplo i przytulnie to spokojnie spi. U nas wystarczy troche chlodu i zaczynaja sie poplakiwania przez sen. A tak przespane noce. Body dlugi rekaw,pajac,kolderka i 22-23stopnie i dziecko blogo sobie spi do rana :)

Gość gość
" zimą wystarczy kocyk, my w sypialni mamy 18 stopni. To jest idealna temperatura do spania w ogóle i do spania pod kocykiem. Dzidziuś śpi w body na krotki rękaw i pampersie przykryty kocykiem. Kołderka dopiero po roku. Tak samo na spacerah na dworze. U nas dziś było 14 stopni, więc dziecko w gondolce było ubrane w śpoichy, skarpetki, body na długi rękaw i przykryte tetrą." Chyba nornlanie gdzies to zglosze. Dorosly kurtke zalozy przy takiej pogodzie a ty niemowle tak wynioslas?

Gość gosc 12423
ja jakbym miała w sypialni 18 stopni pomimo męża przy boku to bym sobie 3 kołderki wzieła ;) dwoje moich dzieci śpi od urodzenia w swoich pokojach w swoich łóżkach pod swoimi kołderkami.nigdy zadnemu z nich krzywda się nie stała :) ale fakt jest faktem ze od noworodka spali w pajacyku i w pokoju mieli 21-22 stopnie :) obaj zdrowi jak ryby, zero chorób zero leków zero problemów :)

Gość slicznotkaaa
Moja ma pół roku i śpi pod kocykiem. Boję sie jej dać kolderke bo strasznie sie wierci jak śpi, przesuwa sie, obraca, zawsze każdym razem gdy do niej zagladam zastaje ja w innej pozycji. Kocyk rozkopie a nie wiem czy z kolderka da radę. Zamierzam na dniach sprawdzić na początek jak będzie spala w dzień Przy 18 stopniach to śpi w body z krótkim rękawem i pajacu a jak sie rozkopie to jej czasem za chłodno bo jest zimna jak wstaje. Na dwór przy 14stopniach i wietrze ma na sobie body z krótkim, bluzka, spodnie, skarpetki, buty czapka i kurtka lub ciepla bluza. Jak jej chłodno to cienki Kocyk

Gość gość
Jak dasz jej koldre to moze miec problem z rozkopaniem,szczegolnie ciezko puchowa:P ale jak kolderke dla dzieci to uwierz,ale nie bedzie miec problemu bo jest leciutka i byle male uniesienie nogi a ona juz w gorze.

Gość gość
Moj syn od urodzenia spi pod koluderka, Jak byl malutki to rogi koldry wkladalam miedzy szczebelki a materac i nie wyciagal pomimo wiercenia ciaglego a teraz ma 19 miesiecy i wiecznie sie odkrywa :)

Gość gość
Mój ma 6, 5 mca i od paru dni śpi pod kołderką, ponieważ pod kocykiem było mu za zimno, rano wstawał i cały zimny, nóżki, pupka itp. W nocy czesto się rozkopuje i nie ma siły żeby się tą kołdrą udusił bo nie umie przecież jeszcze podciągnąć sobie rączkami na buzię. Zazwyczaj właśnie w drugą stronę. Te kołderki dla dzieci są lekkie , nie ma siły żeby dziecko się tak przykryło żeby się udusiło. A ta od 14 stopni i ubierania niemowlaka w same spiochy na dwór to takie baby nie powinny mieć dzieci, jakaś nienormalna jesteś, ciekawa jestem jak ty się ubrałaś na ten spacer? też w samej bluzce poszłaś?