Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiaderko

malo wód płodowych w 20tc

Polecane posty

Gość wiaderko

witajcie, jestem w 20 tc. wczoraj bylam na wizycie u gina. Wszsytko pieknie, dziecko wielkości 20 tc, serducho bije jak ta lala, ale lekarza zanipokoiła mała ilośc wód płodowych, był wogole bardzo skromny w słowa, co sie pytałam to mnie zbywał ze nie ma co rozmawiać najpierw trzeba zrobić badanie anatomiczne dziecka. Na to badanie umowił mnie na poniedziałek na 10. dodam tylko ze mialam robione badania genetyczne i wszystko bylo super, na kazdej wizycie do tej pory wody płodowe byly ok. A i jeszcze jedno powiedział ze to moze byc swieza sprawa, jestem przeziebiona i kaszle czy to moze miec cos z tym wspolnego????? czy ktoras z was tak miala??? czego mam sie spodziewac????

Gość gość
Ja tak miałam w środku lata, ginekolog kazała pić dużo, dużo wody - później się wszystko wyrównało :) Jeżeli u Ciebie się nie wyrówna to dostaniesz zastrzyki na wyrównanie i powinno być okey

Gość gość
wiesz co, nie pamiętam dokładnie ale wiem, że był to czerwiec, czyli około 20 tc. Pamiętam, że było wtedy bardzo, bardzo gorąco. Dziecko też było zdrowe i wszystko okey (chociaż ja nie robiłam testów genetycznych, tylko właśnie koło 22 tc. robiłam badania połówkowe, które wyszły wzorowe. Wody miałam w dolnej granicy normy, ale to prawdopodobnie przez te upały. Dostałam zalecenie, żeby pić ok 2-3L wody dziennie i wszystko się unormowało :) Moja mama ze mną w ciąży miała taką sytuację, że w 7 miesiącu odchodziły jej wody i dostała zastrzyki (poleżała tydzień w szpitalu) - wyszła i było wszystko ok do porodu.

Gość gość
Chyba cie ktoś w balona robi z tym piciem hahaha co za nawiedzona baba od kiedy niby ilość wypitej wody wpływa na ilość wód płodowych. Moja siostra w 22 tyg miała malo i nie da się tego uzupełnić pijhac wodę. Kazali jej leżeć zęby przypadkiem worek owodniowy nie pękł całkiem. I mieli jej uzupełniać chyba jakaś strzykawka ale mówili ze to zbyt ryzykowne boi wtedy można worek rozerwać i ze takie uzupełnianie jest praktykowane po 30 tyg bo w razie jakby zacxzal się poród dziecko ma szanse. Siostra 3 tyg leżała i cóż wód ubywalo i urodziła. Znajdz innego lekarza i to skonsultuj lepiej bo 20 tydz to bardzo wczesna ciąża.

Gość gość
U mnie też było za mało ok 20 tygodniu. Kazał mi dużo pić a na następnym usg już był ok. Ale trzeba kontrolować

Gość gość
gościu powyżej - mylisz się. Mówię prawdę. Moja ginekolog prowadząca ciążę, powiedziała, że to ile wody pije w ciągu dnia ma bardzo duży wpływ na ilość wód płodowych. (oczywiście nie zawsze- o tym też trzeba pamiętać). Z racji tego, iż było bardzo gorąco organizm samoczynnie paruje - w ten sposób też pozbywa się magnezu i różnych zapasów witamin i innych minerałów potrzebnych dla dziecka, dlatego bardzo ważne jest aby pić dużo wody w wielkie upały i uzupełniać dietę witaminami. Ale tak jak mówię, w czerwcu było ok 40 stopni... upały masakryczne...

Gość gość
Ok slyszalam o ty ze podczas mega upałów trzeba dużo Pic i faktycznie weody płodowe mogą wyparowac ale to w minimalnym stopniu. A teraz jest pazdzxietnik prawie i max 15 stopni wiec przyczyna autorki jest inna. Na jej miejscu nie czekała bym do 10 tylko pojechała do innego lekarza

Gość gość
on jest umówiona na pon na 10 a nie dziesiątego musi poczekać i tyle w weekend nikt nie przyjmuje

Gość gość
u mnie nie bylo ok, kazali lezec, dostawalam sterydy na przyspieszenie rozwoju pluc dziecka, porod przez cesarke w 32 tygodniu. Dziecko mialo rowniez niedowage, waga urodzeniowa 1,1kg.

Gość gość
no tak, oczywiste jest to, że to trzeba sprawdzić i przebadać. Każda sytuacja jest inna i nie należy się sugerować tym, że któraś z Nas miała tak lub inaczej. Idź do lekarza w terminie na wizytę i zobaczysz. Tymczasem pij dużo wody i witamin :) W każdym bądź razie obserwuj organizm. Gdybyś miała często uczucie mokrych majtek, to koniecznie zgłoś się do szpitala - bo faktycznie może być i tak że pękł Ci worek owodniowy, wody uchodzą... a tego się nie da zatrzymać :( Jednak w żadnym wypadku się tak nie nastawiaj, bo tylko się będziecie razem z maleństwem stresować.