Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak odpada kikut

Polecane posty

Gość gość

witam , moj syn dzis konczy 2 tygodnie i nadal ma kikuta. mam pytanie jak on odpada? u mojego dziecko sie jakos dziwnie kruszy a od spodu jest troche ropy , nie wiem jak to powinno prawidlowo odpasc myslalam ze poprostu odleci jak strupek.. mam takie wrazenie jakby pomalu mu to odlatywaloale boej sie przemywac patyczkiem i spirytusem ( tak kazala polozna) poniewaz on jakos dziwnieodchodzi a nie chcialabym mu tego przypadkiem urwac

Gość gość
wymywaj tą ropkę bo inaczej będzie się dalej babrał

Gość gość
Ja kikut lekko odginalam i dokladnie czyscilam gazikiem nasaczonym spirytusem. Kupilam takie gotowe w aptece. Nie kruszyl sie tylko powoli odrywal aż pewnego dnia przy przebieraniu zobaczyłam że już go nie ma. Oderwał sie i został w ubraniu.:)

Gość gość
nasz się miesiąc trzymał, choć położne w szpitalu twierdziły ze ładny suchutki i na pewno odrazu odpadnie. i d**a, musieliśmy isc do chirurga, obwiązał nitką zrobił supełek i wtedy odpadł:))

Gość ja też mam pytanie
czy można przemywać spirytusem salicylowym takim z dregeri? czy ma być jakiś specjalny?

Gość gość
u nas odpadł po jakichś 10 dniach. Odrywał się powoli. Tzn zaczął odstawać i po kilku dniach odpadł. Była pod nim taka biała wydzielina ale wszystko pięknie przyschlo. Nigdy nie używałam spirytusu ani nic do przemywania. Był przyczepiony do niego taki niebieski klips i musiałam wywijać pieluszkę żeby nie uwierała. Jak mąż zapytał położną o przemywanie i niemoczenie to stwierdziła, że tak się może 15 lat temu robiło. Od pierwszego dnia dziecko było całe kąpane i kikut był moczony. Dodam tylko, że nie mieszkamy w Polsce,

Gość gość
mi kazal patyczkiem do uszy i sprytusem przemywac wokol kukita tak gleboko, ja sie boje nie mam takiej wprawy jak one, to moje pierwsze dziecko i dopiero sie wszystkiego ucze

Gość gość
To ma być spirytus 70% Ja też na początku sie bałam i tylko delikatnie czyscilam albo psikalam octeniseptem. Dopiero jak po ok 1,5tyg mi pediatra pokazala.

Gość gość
U nas odpadł po ok 2 tygodniach. Najpierw robiłam octeniseptem ale zaczął się babrać więc zaczęłam robić czystą wódką i szybko się zasuszył, odpadł jak strup. Wódkę się chociaż wypije a co bym miała ze spirytusem robić :P

Gość gość
a czy jak on odpadnei to jest tam taka zolta maz? jakby ropa albo cos w tym stylu?

Gość mama polroczniaka
U nas odpadl rowno po 2 tygodniach. Normalnie kapalismy,moczylismy,a po kapieli i kilka razy w ciagu dnia przecieralismy patyczkiem do uszu nasaczonym spirytusem salicylowym. Odpadl z nienacka.

Gość gość
Mi położna pokazywała = spirytus czystu kupić małą buteleczkę nastepnie gaziki -odginamy kikut jak juz sam zaczyna odpadać i czyścimy dokładnie za każdym razem nowy wacik nasączony spirytusem żeby żeby nic tam nie zostało. Żadne pałeczki do uszów czy oktanisepty. Dziecka to nie boli i śmiało możesz pod kikutkiem wymywać

Gość gość
a to normlane ze pod tym kikutem jest taka zolta maz?

Gość gość
u nas była taka maź, może nie czysto zolta - bardziej szaro-biała i to było normalne