Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosc swiadek

JAKO ŚWIADEK Z SĄDZIE

Polecane posty

Gość gosc swiadek

witam, mam pytanko w zwiazku z tym,ze nigdy nie bylam świadkiem w zadnej sprawie:) po 1 czy bede całą rozprawe na sali, czy na korytarzu i poproszą mnie kiedy trzeba po 2 czy po złożeniu zeznań moge juz isc do domu, czy mam zostac na sali do końca nie smiejcie sie ,że zadaję takie pytania, ale nie mam kogo sie zapytac a nie chce sie wygłupic dzięki za info:)

Gość gość
to zależy od jawności sprawy. Ja uczestniczyłam jako świadek w sprawie niejawnej. Na salę zostałam poproszona wtedy, kiedy musiałam zeznawać - wcześniej czekałam na korytarzu. Po złożeniu zeznań wyszłam z sali i poszłam do domu. Prawda jest taka, że tylko w Annie Marii Wesołowskiej masz wyrok na miejscu :) W normalnym życiu na wyrok sądu czeka się parę miesięcy.

Gość gosc swiadek
ok, a jak sie wchodzi to jak to się zaczyna? tak jak u Wesolowskie?:) trzeba sie przedstawic itp

Gość gosc swiadek
a jak mam sie dowiedzieć, czy to sprawa jawna czy nie jawna(chodzi o podział majątku m-dzy byłymi małżonkami)

Gość gość
tak przedstawiasz się normalnie i potwierdzasz mówisz prawdę i tylko prawdę. Później mówisz wszystko co wiesz w sprawie. Wcześniej jednak powinnaś zostać poproszona do prokuratury w celu złożenia zeznań - te same zeznania powtarzasz na sprawie w sądzie. Generalnie nic strasznego, ale wiedz że adwokat strony Ci przeciwnej będzie bardzo męczył i starał się zapętlać Twoje zeznania, tak aby sprawdzić czy kłamiesz czy nie.

Gość gosc swiadek
po co do prokuratury? to sprawa majatkowa:) a ja sie nie zamotam, bo chodzi o 2 kwestie, na ktore mam papiery bankowe wiec spoko

Gość gosc swiadek
i dla jasnosci to nie moja sprawa majątkowa:)

Ja byłam dwa razy świadkiem (zupełnie u obcych ludzi,chodziło o dziecko).....i za każdym razem było inaczej,mimo że te same osoby to ....zmieniły się sędziny. I rozprawa. Świadkowie na zewnątrz - zostałam wywołana. Musiałam dać sędzinie dowód osobisty i ona mnie się pytała o dane.Jedna ze stron zażyczyła sobie bym wypowiedziała przysięgę że będę mówić tylko prawde itd,zostałam pouczona co mi grozi za fałszywe składanie zeznać. Sędzina mało przyjemna :o Kiedy przestali mnie maglować to kazano mi wyjść na korytarz i czekać na koniec....więc czekałam jakieś 2 godziny bo tyle się "kłócili" dwie strony (rodzice dziecka). A potem nagle w3ezwali mnie że zostałam zwolniona i moge iśc do domu.Zupełnie nie rozumiem po co czekałam na tym korytarzu. II rozprawa,u tych samych ludzi.Ale inna sędzina. Znów trzeba się przedstawić,pokazać dowód.Powiedziałam co wiedziałam i wtedy sędzina mnie zwolniła .Tu równiez czekałam na korytarzu aż mnie zawołają.

Gość gosc swiadek
dzięki bardzo Potwor z bagien:) wiesz, moze "gość"od prokuratury myslał,ze to sprawa karna:)

Gość gość
tak, zwykle siedzi sie na korytarzu

Gość gość
oj przepraszam, ja pisałam o swoim przykładzie. A sprawa, w której zeznawałam była sprawą karną. Przepraszam za wprowadzenie w błąd

gość świadek ----> Nie ma za co ;) Ogólnie zależy ...od sędziego. Na I rozprawie była sędzina "A" i aż się bałam,taka była zołza :D A na II była inna i totalny luzik :D