Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pola00012

Macierzyńskie na własnej działalności

Polecane posty

Gość Pola00012

Witam, Czy któraś z was opłaciła ostatnie składki do ZUSu najwyższe, miesiąc przed porodem i dostała wysokie macierzyńskie?

Gość koi
nie jedena napewno

Gość gość
tak właśnie zrobiłam, ale teraz to chyba przepisy już się zmieniły

Gość gość
Teraz tak już nie można. Tzn możesz sobie podnieść składkę, żeby mieć wyższy zasiłek, ale i tak wyliczają ci średnią składek z ostatniego roku i to od tego wyliczają wysokość świadczenia.

Gość gość
ok zmiana jest a jesli kobieta nie przystepuje wogole do chorobowego przez cala dzialalnosc powiedzmy rok a dopiero miesiac,dwa przed porodem? jaka bedzie ta srednia?mowa o najwyzszej skladce

Gość gość
Ja znowu słyszałam, żeby zrezygnować 3 miesiące przed porodem z chorobowego.Później wrócić, zapłacić nawyższą ostatnią składkę przed porodem i dostaje się tą wysoką kasę.

Gość gość
Ja znowu słyszałam, żeby zrezygnować 3 miesiące przed porodem z chorobowego.Później wrócić, zapłacić nawyższą ostatnią składkę przed porodem i dostaje się tą wysoką kasę x Bzdura. To funkcjonowało jeszcze w styczniu, ale przepisy się zmieniły, to nieaktualne. Jestem na bieżąco, bo właśnie dostaję macierz. z własnej działalności od zeszłego mca. Osoba prowadząca działalność gospodarczą musi być ubezpieczona nieprzerwanie przez okres co najmniej 90 dni, aby nabyć prawo do zasiłku, nieważne czy to chorobowego, macierzyńskiego czy innego.

Gość gość
Ubezpieczona = opłacać wszystkie składki, w tym oczywiście chorobowe.