Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szukanie pracy i CV

Polecane posty

Gość gość

Mam juz prawie 40 lat i szukam pracy fizycznej, moje wykształcenie jest średnie , w zawodzie pracowałam jakieś 2 lata jeszcze przed urodzeniem dziecka , teraz po długiej przerwie szukam pracy na produkcji , bo uważam że po tak długiej przerwie tylko na taką pracę mam szansę, i tu zaczyna się mój problem ze CV , wszedzie go wymagaja i co ja mam napisać w tym CV. Dlatego przeważnie nie załączam swojego CV tylko wysyłam wiadomość z ogólnym zarysem swojej osoby, że szukam pracy że jestem taka a taka, że mam tyle i tyle lat. Moje pytanie czy w ogóle mam szansę zostać zaproszona na rozmowę, jesli nie wyślę swojego CV, czy juz od razu moja kandydatura zostaje odrzucona?

Gość gość
cv to podstawa, można pominąć list motywacyjny ale cv nigdy

Gość gość
to pisz tylko dane osobowe,wyksztalcenie

Gość gość
ale co wpisać w CV że siedziałam w domu?

Gość gość
nic nie wpisuj, podstawowe info - skończone szkoły, umiejętności. Jesteś zarejestrowana w PUP? Dla długotrwale bezrobotnych są 6m-czne staże, zawsze ładnie wygląda w cv

Gość gość
nie jestem zarejestrowana w PUP , gdyz i tak obowiazkowo muszę płacić KRUS

Gość gość
to zarejestruj się, może akurat coś się trafi.

Gość gość
czyli staże nie są tylko dla tych zaraz po szkole?

Gość gość
CV musi byc musowo. Rekrutujacy czesto czytaja pobieznie CV, a co dopiero takie ogolne wiadomosci o Twojej osobie. To ze nie pracowalas tak dlugo, mozesz napisac w LISCIE MOTYWACYJNYM. Tak jak ktos tu napisał, idżź do urzedu pracy się zarejestruj, moze wysla Cie na jakies szkolenie, przygotowanie zawodowe, staz.

Gość gość
staze sa takze dla osob w kazdym wieku, ktore nie pracowaly przez dlugi czas. nie tylko dla studenciakow po studiach :P:P tutaj wyciag z regulaminu pierwszego lepszego PUP jaki znalazlam w necie: Staże skierowane są do osób: poniżej 25 roku życia oraz absolwentów szkół wyższych zarejestrowanych w okresie do upływu 12 miesięcy od dnia ukończenia szkoły wyższej, którzy nie ukończyli 27 lat, długotrwale bezrobotnych albo osób po zakończeniu kontraktu socjalnego, lub kobiet, które po urodzeniu dziecka nie podjęły zatrudnienia, bez kwalifikacji zawodowych, bez doświadczenia zawodowego lub bez wykształcenia średniego, powyżej 50 roku życia, samotnie wychowujących co najmniej jedno dziecko do 18 roku życia, bezrobotnych, którzy po odbyciu kary pozbawienia wolności nie podjęli zatrudnienia, niepełnosprawnych.

Gość gość
nie, staże są też dla osób długotrwale bezrobotnych, są też takie +50, jest aktywizacja zawodowa osób starszych. A może zdecydujesz się na założenie własnej działalności? Dotacje są do wzięcia

Gość gość
no tak, ale ja potrzebuję pracy , a nie stażu, co mi po stażu , jak po nim i tak nie otrzymałabym zatrudnienia, dlatego szukam pracy tam gdzie wiem że bym się sprawdziła

Gość gość
jak mozna proponowac osobie bez obycia na rynku pracy, zakladanie dzialanosci gospodarczej ? a wy myslicie dlaczego jest tyle programow dla osob starszych na zalozenie dzialanosci ? nikt na to nie chce isc bo ludzie nie maja glowy do biznesu - z tym sie trzeba urodzic. firme latwo jest otworzyc, ale prowadzenie jej to jest dopiero SZTUKA.

Gość gość
własna działalność ok , ale jak się ma pomysł na biznes, a jak się nie ma pomysłu ?

Gość gość
Nie zarejestrują autorki w PUP bo jest w KRUS. Wypowiadają się jak zwykle ludzie co na dany temat nic nie wiedzą. Co do CV to akurat moim zdaniem ( a jestem pracodawcą) list motywacyjny mówi więcej o kandydacie do pracy. Z CV to się można dowiedzieć kiedy się kto urodził, gdzie i ile uczył i i gdzie pracował. Z listu motywacyjnego można wywnioskować więcej (jeśli jest napisany osobiście a nie ściągnięty z neta)

Gość gość
i jak mam dopiero prawie 40 lat , jeszcze potrzebuje dokładnie 11 lat bym była +50

Gość gość
KOBIETO sorry, ale musisz najpierw zdobyc doswiadczenie, a STAŻ Ci to umozliwi, no i bedziesz miec jakas kase. Widać kompletnie się nie orientujesz na rynku pracy. Skad wiesz jaka jest praca na produkcji ? Przez te wiele lat sie zmienilo, stosunek ludzi do pracy i pracodawcow do pracownika tez. Poza tym watpie byc bez doswiaczenia w wieku 40 lat dostala zatrudnienie na produkcji, kiedy w okol masa mlodszych bezrobotnych ;/ Nawet sprzataczka w dzisiejszych czasach juz doswiadczenie musi miec.

Gość gość
Mimo Krus mołabym się zarejestrować to akurat nie jest przeszkodą, (jedynie chyba ubezpiecznia nie miałabym z UP tylko nadal z KRUS)

Gość gość
Osły, jak nie jest zarejestrowana w PUP to nie dostanie żadnego wsparcia a nie jest zarejestrowana i nie będzie dopóki ma status rolnika. Więc wsadźcie sobie te staże i dofinansowania razem ze swoimi radami w 4 litery.

Gość gość
mozna sie zarejestrowac jak sie jest w KRUSIE tylko sa jakies zastrzezenia, trzeba w przepisach poczytac,

Gość gość
widzisz osle autorka nawet ci napsiala ze moze sie zarejestrowac w PUP mimo KRUSU - sa tylko pewne zastrzezenia. obrazasz innych a sam nie znasz sie na przepisach.

Gość gość
Szybko się uczę, i mam dryg do pracy, obserwujac młodych ludzi zauwazyłam że prawie 80% ludzi szczególnie młodych tego nie posiada, ale ja całe życie pracowałam w gospodatrstwie rolnym wiec nabyłam te umiejetności.

Gość gość
Szybko się uczę, i mam dryg do pracy, obserwujac młodych ludzi zauwazyłam że prawie 80% ludzi szczególnie młodych tego nie posiada, ale ja całe życie pracowałam w gospodarstwie rolnym wiec nabyłam te umiejetności, wytrzymałość fizyczną, umiejętność szybkiego uczenia się nowych czynności, co mi więcej potrzeba przy pracy fizycznej?

Gość gość
Zarejestrowac sie mozesz, ubezpieczenie bedziesz miala z KRUSU, a w Urzędzie mogą Ci podsunąć oferty pracy ale w praktyce nie znam nikogo komu urzad znalazł prace. Bardziej rzeczywiscie te staże jeżeli już. Co do CV- napisz. Przecież kiedys gdzies pracowałas, napisz to. Napisz jaką szkole skonczylas, moze znasz jakiś język, chociaz podstawy? albo masz prawo jazdy, albo skonczylas jakis kurs, albo masz jakies umiejetnosci - wszystko to napisz.

Gość gość
no oczywiście że jakies umiejętności nabyłam przez te wszystkie lata, chociażby głupie prawo jazdy,czy kursy ksiegowosci czy chociazby w praktyce prowadzenie mężowi KRiP, który prowadzi własną działalność, tylko zawsze wydawało mi się że jak szukam pracy fizycznej to te umiejetności są jak z ksiezyca, w ogóle nie przydatne do pracy jakiej szukam, wiec po wypisywac d*perele, jak ja szukam prostej pracy fizycznej

Gość gość
ja mam prawie 30, nigdy nie pracowalam, cv puste, pracy to ja nawet już nie szukam, bo i po co. I to jeszcze przy takim bezrobociu. Znajomości nie mam.

Gość Momss
Nie szkodzi, wpisz to wszystko. nie wiadomo co się któremu pracodawcy spodoba, już sam fakt że umiesz te rzeczy jest wazny bo świadczy o tym ze umiesz sie szybko uczyc. Wpisz wszystko. I nie skupiaj się tylko na fizycznej, moze mogłabys pracować w sklepie, albo magazynie, albo rozwozić pocztę itp.?

Gość Momss
Prawie 30 to jeszcze nie tragedia. Lepiej jednak zacznij szukac, bo co zrobisz za pare lat?

Gość gość
a kto mnie zatrudni? starawa, bez doświadczenia, do tego niesmiała, niekomunikatywna, nieprzebojowa itp.

Gość Momss
Nie wiem kto, ale pewnie w końcu ktoś zatrudni. JA bym się raczej bała kto mnie będzie utrzymywał do konca zycia, jezeli masz 30 lat, a zakładam że jeszcze chociaz z 50 planujesz pożyć ;-) Ale jeżeli to nie jest problemem to nie pracuj, Twój wybór.