Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rysia16

Ziola do cery tradzikowej i tlustej

Polecane posty

Gość Rysia16

Jak w temacie. Kompletnie nie wiem, jakie rośliny do picia, do przyrządzania parówek oczyszczających, toników albo maseczek przydadzą się problematycznej cerze. Moglibyście mi coś poradzić?

Gość gość
na pewno rumianek, pokrzywa i szałwia, ja swego czasu poprostu moczyłam twarz w takich miksturach i poprawa była zauważalna dosyc szybko, potem z braku czasu przestałam, ale ostatnio doszłam do wniosku, że muszę do tego wrócić

Gość Agito_pl
Bardzo dobrze działa pokrzywa (napar do picia) oraz drożdże (maseczka na twarz). Możesz poszukać też kosmetyków naturalnych na bazie ziół, mają bardzo dobry wpływ na skórę.

Gość gość
www.mazidla.com/biblioteka-mazide/279-skora-tusta-opis-i-prawidowa-pielgnacja.html "Surowce kosmetyczne polecane do pielęgnacji cery tłustej: - zimnotłoczone oleje i maceraty bogate w NNKT, a szczególnie w kwas linolowy: konopny, z dzikiej róży, z komosy, z nasion bawełny, nasion czarnej porzeczki, ogórecznika lekarskiego, wiesiołka, orzecha włoskiego, pestek winogron, słonecznikowy, z czarnuszki, macerat brzozowy, macerat z kasztanowca, macerat z alg; - substancje o działaniu keratolitycznym (złuszczającym) i komedolitycznym (zapobiegającym powstawaniu zaskórników), czyli alfa i beta hydroksykwasy: kwas mlekowy, kwas migdałowy, kwas salicylowy, kwas azelainowy, kwas glikolowy; - substancje o działaniu immunostymulującym, czyli pobudzające mechanizmy obronne skóry: beta-glukan, aloes, algi-bioferment, żeń-szeń, jeżówka; - substancje o działaniu przeciwzapalnym: rumianek, aloes, centella asiatica, ekstrakt z owsa, pine bark, pestki winogron, rozmaryn, zielona herbata, kasztanowiec, lukrecja gładka; cynk - substancje o działaniu antyoksydacyjnym: naturalna witamina E, witamina C, koenzym Q10, kwas alfa liponowy, niacynamid; kwas ferulowy; - ekstrakty roślinne o działaniu antyoksydacyjnym: pine bark, sylimaryna, soja, rozmaryn, zielona herbata, pestki winogron, - substancje o działaniu bakteriostatyczno-fungistatycznym, czyli nie naruszającym naturalnej równowagi bakteryjnej skóry: Trikenol - substancje regulujące pracę gruczołów łojowych: niacynamid, ekstarkt z soi; algi-bioferment, wierzbownica; - substancje ograniczające nadmierne wydzielanie sebum, działające na zasadzie obniżenia aktywność enzymu 5-alfa reduktazy: palma sabałowa, owoc boczni piłkowanej; - nieagresywne (nie zaburzające równowagi lipidowej i nie stymulujące nadmiernej produkcji sebum) substancje pochłaniające nadmiernie wydzielane sebum: skrobia kukurydziana, jedwab w proszku, algi-bioferment; - substancje kojące i regenerujące (np. po pelingach): alantoina, d-pantenol, colostrum, macerat z marchwi, hydrolat rumiankowy, mleczko owsiane, ekstrakt z owsa"