Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość evol

Jakie są teraz lektury na przykład w liceum

Polecane posty

Gość evol

Chcę to porównać z moimi czasami czy jest gorzej czy nie, mam nadzieję że nie ma np. wojny polsko-ruskiej czy innego tego typu badziewia?

Gość kelner z Rewala
amerykanske poradniki: jak stac sie expertem od wszystkiego w dwa dni :classic_cool:

Gość gość
Grochola "Nigdy w życiu" i 50 twarzy grey'a

Gość evol
Nie no ale na poważnie bo zobaczyłem aktualną panią minister.

Gość gość
W tym roku skończyłam liceum i zaczęłam studia. Nie pamiętam wszystkich lektur, które przeczytałam przez 3 lata liceum, ale kilka mogę wymienić: Potop, Makbet, Granica, Ferdydurke, Ludzie bezdomni, Tango, Lalka, Dżuma, Przedwiośnie, Nad Niemnem, Kordian, Dziady, Inny świat, Cierpienia młodego Wertera, Świętoszek, Nie-boska komedia, Chłopi, Jądro ciemności, Zbrodnia i kara, Wesele, Zdążyć przed Panem Bogiem, Gloria victis, opowiadania Borowskiego, Mendel Gdański i wiersz. Kurczę, ale się tego naczytałam... Ale teraz weszła nowa podstawa programowa i, niestety, nie orientuję się jakie są lektury, Ale jeśli Cię to interesuję, to na pewno znajdziesz odpowiedź w Google.

Gość gość
i wiersze*

Gość gość
Osoba wyżej wymieniła chyba wszystkie..;) tez konczylam liceum w tym roku. a co do nowej podstawy to z tego co wiem, tych lektur jest trochę mniej chyba że jest się na j.p rozszerzonym

Gość gość
Dodałabym jeszcze Antygone, Króla Edypa,Quo vadis i Kordiana Walendroda.

Gość gość
krol edyp, makbet, pan tadeusz, zbrodnia i kara, lalka, chłopi cz. 1, granica, świętoszek, ojciec goriot, na rozszerzeniu np. proces kafki

Gość gość
nie wymienila wszystkich, opowiadania o aushwitz chyba borowskiego, sporo nowelek krótkich było

Gość gość
krótkie to np. baryłeczka

Gość gość
mistrz i małgorzata jeszcze trans-atlantyk gombrowicza

Gość gość
Ja LO kończyłam 3 lata temu i kilku z wyżej wymienionych nie miałam a te które pamiętam to: Potop, Makbet, Granica, Cudzoziemka, Ferdydurke, Ludzie bezdomni, Lalka, Przedwiośnie, Nad Niemnem, Kordian, Dziady, Cierpienia młodego Wertera, Świętoszek, Nie-boska komedia, Chłopi, Zbrodnia i kara, Wesele, Zdążyć przed Panem Bogiem, opowiadania Borowskiego, Mendel Gdański, Pan Tadeusz, Mistrz i Małgorzata, Król Edyp, Szewcy, Proces, Quo Vadis, Opowiadania Borowskiego wszystkie chyba, fraszki Kochanowskiego i różne wierszę. Ja byłam na rozszeżonym j, polskim. Jezu jak to było dawno

Gość gość
"nie wymienila wszystkich, opowiadania o aushwitz chyba borowskiego" Przecież wymieniła opowiadania Borowskiego :D A Trans-atlantyk i pozostałe, Proces i pozostałe to były na rozszerzeniu

Przede wszystkim "Lalka", "Dziady" , "Pan Tadeusz" i wiele innych. Ja ostatnio przerabiałam "Quo-vadis". Nie była to dla mnie łatwa lektura dlatego bardzo pomocne okazało się opracowanie na http://quo-vadis.klp.pl/ . Warto zajrzeć.