Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i nie tylko ja mam to

ile razy w tygodniu mięso albo ryba dla 6 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Jak w temacie. Czy codziennie zupa z dodatkiem mięsa? Sama nie wiem czy to nie za często.

Acha i jeszcze jedno. Czy codziennie dajecie kaszkę na gęsto z jakimś owocem?

Gość gość
co drugi dzień na zmianę z żółtkiem rybkę raz w tygodniu kasze jadła codziennie z owocami lub musem

Gość gość
Z tego co wiem i tak robie to ryba 1-2 w tygodniu mieso 3-4 razy w tygodniu i 1-2 obiad bezmięsny (kasze z warzywami np.) Ja nie daje miesa codziennie bo nie trzeba. W dni co nie daje miesa daje żółtko-czyli w dni z ryba i bezmięsne. Kasze daje codziennie-ale ta np. nestle to tylko jak jestem chora lub się nie wyrabiam albo na wyjazdach. Normalnie gotuje jaglaną albo manna i dodaje z zamrażarki jagody maliny borowki truskawki, lub jabłka( jak były swieze dawałam swieze a teraz zamrozilam sobie i wyciągam po trochu-jabłka mam gotowane w słoikach).

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli mieso max 4 razy w tyg. A nie za szybko dawać żółtko w 6 miesiącu? Mam problem z rybą, bo dziecko pluje nią dalej niż widzi :)

Po malinach i truskawkach nic takiemu maluszkowi nie jest. Mój miał duże problemy z brzuchem, dlatego tak panikuje.

Gość gość
Przepraszam-to ja od tych truskawek :P truskawki zaczęłam dawac jakos w 8 msc , wcześniej jabłka maliny i jagody :) Nie doczytałam ze o 6miesieczniaka chodzi :)

Gość gość
:-O Ponad rocznemu dziecku boicie się dać pączka a półroczne karmicie mięsem? :P

No i wszystko jasne ;) mój je na razie tylko jabłko i banana. Podobno można jagody wprowadzić

Gość gość
codziennie. zwierzęce białko w postaci mięsa i ryb to podstawa zdrowia.

Gość gość
Moja ma 6,5. Codziennie na śniadanie dostaje Kaszke mleczno ryzowa owocowa Lub mleczna z herbatnikami. ryby dostaje raz w tygodniu i raz- dwa razy w tygodniu żółtko. W pozostale dni mieso.

Gość gość
żółtko po 7 mc dopiero się powinno dawać i to pół co drugi dzień. xxx skąd bierzecie mięso dla takich maluchów?? xxx ja karmie słoiczkami i cycem, gotuje tylko łyżeczke manny jako wprowadzenie glutenu,jak skończe ( po 2 mc) zacznę podawać dopiero żółtko

Gość gość
Zoltko w 7 nie po 7. Czyli po skonczeniu 6.

Gość gość
Mój ma 6,5 miesiąca. Do niedawna jadł tylko słoiki i pierś, a teraz od 2 tygodni sama gotuję zupy bezmięsne. Obiady mięsne podaję 2 razy w tygodniu, raz rybę, w pozostałe dni bezmięsne. 1/2 żółtka co drugi dzień. Obiady mięsne i rybę daję ze słoika. Rano zawsze je kaszkę na gęsto. Mieszam płaską łyżkę mlecznej manny (tyle piszą na opakowaniu przy wprowadzaniu glutenu) i resztę dosypuję błyskawicznej jaglanej. Kaszka zawsze z owocem ze słoika. Je już bardzo dużo warzyw i owoców, bo wszystkie, które są przeznaczone po 6 miesiącu. Nadal karmię piersią.

Widzę, że różnie dajecie to mięso i ryby. Ja kaszką zagęszczam mleko tylko przed snem dziecku (kaszki ryżowe bezmleczne). Niedługo też wprowadzę manną kaszę, a żółtko po 6 miesiącu zacznę dawać. Dziękuję za odzew i fajnie by było, jakby jeszcze jakaś mama napisała swój sposób karmienia. Widać, że w sumie każda metoda karmienia jest inna i każda dobra :) A dajecie do zupek dla 6 miesięczniaka np. ryż, żeby zagęścić? Bo czytałam, że dają kleik ryżowy a ja w sumie gotuję z warzywami ryż jako zagęszczacz. Chyba tak też może być. Dawałam małemu słoiczki, ale przestałam, bo jak dla mnie one są bardzo słodkie. Jak sama gotuję warzywa, to nie są takie. A mięso z kurczaka dostałam od rodziny ze wsi (dzięki im za to), ryby kupuję w rybakówce, nie hodowlane, tylko morskie. Ale i tak syn nimi pluje, więc co do ryb, to na razie nie podaję, bo dziecku wybitnie nie smakują ;)

Gość gość
w http://www.kiszeczka.pl/ mają mięso bez sztucznych konserwantów itp. według mnie idealne dla dziecka, ja kupuje tam wędliny wiejskie, kiełbasy itp.

Gość baboushka77
Takie słoiczki Holle z mięskiem (kurczak albo wołowinka z tego co pamiętam) bardzo fajnie sie sprawdzają, one są zmieszane z ryżem, więc nie są tak ciężkostrawne. no i ekologiczne, to dodatkowy plus. na opakowaniu jest napisane ze juz od 4 miesiąca, ale ja podawałam od mniej wiecej 6ego.