Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Serpahinka1

STUDIA W NORWEGI

Polecane posty

Gość Serpahinka1

Hey! Za 2 lata mam ochotę zacząć studia w Norwegii.Poszukuje osób ktore tam studiują jak jest?Jakie są wasze wrażenia?.Oczywiście chcialabym studiować w języku Norweskim chociaz narazie nie mam z nim nic wspólnego jak to wygląda wysyłają mnie na jakis kurs? i co najlepiej studiować aby mieć pracę tam?

Gość gość
Na jaki kurs Cie mają wysłać? Chcesz studiować po norwesku to musisz znać język. Jak sobie to wyobrazasz? Chodzic na zajęcia i dopiero uczyc się jezyka...

Gość Serpahinka1
Z tego co wiem to uczelnie wysyłają na kursy.Poza tym jak wyżej napisałam wybieram sie tam za jakies 2 lata w związku z tym mam czas żeby sie jeszcze jakoś w Polsce przygotowac tyle że obawiam sie że to będzie za mało.

Gość gość
Na kurs to Cię mogą wyslać ale na pewno nie będzie tak że będziesz robiła kurs i studiowała równoczesnie bo to niewykonalne, nic nie zrozumiesz z zajęć. A co chcesz tam studiować? Ewentualnie moze gdybyś znalazła jakis kierunek typu filologia norweska dla obcokrajowców to moze na czyms takim byłoby mozliwe uczestniczenie w wykładach i uczenie się języka równoczesnie bo na tym taki kierunek polega.

Gość gość
tak za free uczelnia cie wysyla na kurs ;) oplaca nocleg, daje wyzywienie o raz kieszonkowe na zycie. po kursie dostajesz za darmo pokoj w akademiku ;) oczywiscie omijasz rekrutacje na studia bo z automatu po kursie biora. za to ze jestes obcokrajowcem od razu dostajesz stypendium i jestes zwolniona z czesnego ;) jezu :O

Gość Serpahinka1
Dzięki wielkie :) chciałabym pracować z osobami niepełnosprawnym lub uzależnionymi,niestety nic na stronie uczelni nie znalazłam jeśli chodzi o podobną tematykę może ktoś się orientuje?Zapewne w Polsce przygotuje się z jezyka na 100 % ile tylko będą w stanie zapewnić mi tamtejsze kursy.

Gość gość
Co Ty bredzisz? W Polsce sie przygotujesz, a piszesz o tamtejszych kursach. Pytasz o uczelnie a nie napisałaś o jaką ci chodzi, tak jakby w Norwegii tylko jedna była... Ja pierdziele, weź Ty lepiej skoncz tą uczelnie w Polsce :/

Gość Serpahinka1
Chyba ktos ma problem ze zrozumieniem tekstu.Przygotowanie sie w Polsce z jezyka nie ma nic wspólnego z kursami o***tymi w Norwegii.A jeśli chodzi o Uczelnie to rozglądałam się w mieście w którym zamierzam przebywać.I nie ma to za bardzo nic wspolnego z zadanymi przeze mnie pytaniami :)

Gość gość
Sory, ale to Ty masz problem z pisaniem. Napisałaś: "Zapewne w Polsce przygotuje się z jezyka na 100 % ile tylko będą w stanie zapewnić mi tamtejsze kursy."

Gość Ewa vjfck
W przypadku takiego języka jak norweski przygotowanie w kraju nic nie da. Owszem, moze sie dogadasz jak tam pojedziesz w takich kwestiach jak pytanie o drogę albo bułki w sklepie, ale na pewno sama we własnym zakresie nie ogarniesz języka w takim stopniu żeby móc uczestniczyć w wykładach, notować, pisac prace zaliczeniowe, egzaminy, zdawać egzaminy ustne.

Gość Norwegia Norwegia
odpowiadam na pytanie przewodnie a wiec raczej ci ciężko będzie studiować za 2 lata w Norwegii z tego co widze. aby wogole skladac papiery potrzebny jest ci test znajomości jezyka norweskiego w stopniu plynnym, znaczy bardzo dobrze i musisz przed tym zdac tzw. Bergentest- za który trzeba zaplacic. jeśli zdasz norweski to wtedy możesz studiować po norwesku, w grupie z Norwegami. ewentualnie druga i OSTATNIA opcja musisz zdac TOFL- czyli test ze z płynnej znajomości jezyka angielskiego i wtedy możesz skladac papiery na kierunki prowadzone w jezyku angielskim. innych możliwości nie ma. Pozdrawiam.

Gość Norwegia Norwegia
zapomniałam wspomnieć ze w trakcie studiow jesteś zobowiazana się sama utrzymywać (znaczy nie masz możliwości otrzymania pozyczki albo socjalu) i takowa możliwość musisz udowodnić przy składaniu papierów. ne jestem pewna czy nie musisz okazac ze na koncie masz odlozone aby przynajmniej mieć na utrzymanie na 6 miesięcy. dodam ze zycie w Norwegii jest bardzo drogie. co do kwoty jaka musisz zadeklarować nie jestem pewna ponieważ dotyczy ona osob nie mieszkających w Norwegii a tylko przyjezdzajacych na studia. nie jestem tez pewna czy Ty jako obcokrajowiec nie jesteś zobowiazana placic za studia, tak jak osoby studiujące w Polsce nie bedace Polakami i nie mieszkające w Polsce musza placic, np. norweski studenci medycyny w Polsudia placa. no ale to musisz sprawdzić sama.

Gość gość
Nie umie pisać "Norwegi" zamiast "Norwegii" i na studia chce iść. :D Najpierw to ty wróć do podstawówki! :D