Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy konflikt serologiczny to wskazanie do cc

Polecane posty

Gość gość

Prawie wszedzie wymieniaja ze konflikt serologiczny jest wskazaniem do planowanej cesarki a jak jest naprawde? To moja druga ciaza 17 tydzien pierwsza stracilam w 7 tyg po poronieniu dostalam zastrzyk z imunoglobuliny anty d. Ja mam grupe o rh - maz ma 0 rh + w ksiazeczce ciazy mam zaznaczone ze ciaza wysokiego ryzyka poronienie zagrazajace i na czerwono zaznaczone grupy krwi. Czy to wskazanie do cc?

Gość gość
Nie... chyba nie do końca wiesz co to konflikt serologiczny.

Gość gość
kobieto macie tylko grupy krwi które moga wywołać konflikt ale go nie masz i nie bedziesz miała bo dostałaś immunoglobuline, zapewniam cie ze nie chciałabys miec konfliktu serologicznego. Nie masz zadnych wskazan do cc

Gość gość
Nie jest wskazaniem do cc, konfliktu nie ma, dostalas zastrzyk, jest ok

Gość gość
nie to nie powód do cc.u mnie i męża też występuje konflikt,ale zarówno pierwsze dziecko jak i drugie urodziło się sn i nie było zagrożenia a ciąża przebiegła książkowo.powtórzę moją poprzedniczkę:ty nie wiesz do końca chyba na czym polega ten konflikt

Gość ghrtht
U mnie sytuacja podobna: ja - mąż +. Najważniejsze badanie to badanie gr krwi. Na pewno je robiłaś. Zobacz, czy wykryto antyciała. Jeśli nie - jest ok, jeśli tak, faktycznie jest to ciąża wysokiego ryzyka (które wystąpi tylko wtedy, gdy Twoje dziecko będzie miało gr krwi +, ale tego do porodu się nie stwierdzi). Nigdy nie spotkałam się z informacją, że to wskazanie do cc. Ja gdyby to było możliwe rodziłabym naturalnie. A co mówi Twój lekarz?

Gość gość
Konflikt jest między matką a dzieckiem, dopóki nie masz przeciwciał w krwi to wszystko ok. To że mąż ma rh(+) a ty rh(-) to tylko ryzyko, dziecko nie musi mieć rh po tacie a nawet jeśli ma to nie musi to oznaczać zagrożenia. Miam taką samą sytuację z mężem, dwa razy rodziłam sn.

Gość gość
tez mam konflikt z mezem a urodziłam 3 dzieci SN

Gość gość
ja tezmam - maz + i po 2 poronieniach nie dostalam immunoglobuliny, teraz jak zajde w ciaze to kiedy mam zrobic jakies badania???

Gość ghrtht
Tak z ciekawości: Czemu nie dostałaś? To standardowa procedura medyczna. Badania możesz zrobić w każdej chwili, a powinnaś zrobić w 1 trymestrze, potem powtórka w kolejnym. Zresztą nie pamiętam dokładnie (na to jest specjalna rozpiska) - idź do lekarza i już.

Gość gość
bylam w szoku i trudno w to uwierzycale zapomnialam zaytac w szpitalu a oni sami mi nie dali bo nie mialam zabiegow, drugi raz bylam oczywiscie na kontroli u lekarza i tez nic nie powiedzial a wie o konflikcie jak sie czlowiek nie upomni to maja to gdzies

Gość ghrtht
Na spokojnie. Zrób sobie prywatnie grupę krwi. Upewnij się, że na wyniku będzie poziom przeciwciał. Koszt niewielki, a będziesz wiedziała na czym stoisz.

Gość gość
sorki ale jak sie dokladnie nazywa to badanie?????

Gość ghrtht
Dziwnie może zabrzmi, ale u mnie figurowało jako: badanie grupy krwi. Ale robiłam je w ciąży, więc może jest jakaś różnica. Na wszelki wypadek upewnij się, że będzie obejmowało badanie przeciwciał antyD.

Gość gość
U mnie to był odczyn Coombsa- chodziłam na NFZ, prowadzący miał takie skierowania dla ciężarnych gdzie były wymienione różne badania i to wtedy zaznaczał. A kiedy- ciężko mi powiedzieć, na pewno miałam jakieś 3 razy w ciągu ciąży robione. Zastrzyk nie jest gwarancją bezpieczeństwa, mi dawali po obu porodach, ale leżałam z dziewczyną która zastrzyk po pierwszym porodzie też miała a przeciwciała mimo to się wytworzyły.