Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poczytalna

O Polakach i książkach

Polecane posty

Gość poczytalna

Jak to jest? Z jednej strony ciągle słyszę ubolewanie, że Polacy nie czytają a jakoś wystarczy wejść do tramwaju czy autobusu a co najmniej kilka osób jest pogrążonych w lekturze. Na przystankach to samo. W pociągach. W empikach pufy, kanapy, fotele a nawet podłogi - pozajmowane. W bibliotekach też ruch i trzeba czekać na ciekawsze pozycje. Większość moich znajomych czyta - deklarują się, w pokojach mają regały z książkami, zawsze widzę nową książkę jak idę w odwiedziny. To jak to jest? Polacy czytają czy nie? A Wy? Czytacie? A jeśli tak to sięgacie po jakie książki najczęściej? Literatura piękna? Reportaże? Romanse? Kryminały? Fantastyka? Sci-Fi? Horrory?

Gość gość
Polacy czytają, świetnie widać to po nakładach drukowanych książek. Coraz więcej, coraz drożej, a przecież wydawnictwa nie robią tego charytatywnie: ktoś to kupuje. A ilu do tego jest ludzi, którzy nie kupują (bo ich nie stać) a czytają np. z biblioteki lub od znajomych. :) Ubolewanie pojawiające się co jakiś czas w mediach jest niczym nieuzasadnione. Czasem trzeba napisać jakiś "moralizatorski" artykulik.

czytam przeważnie książki które są w wieku moich dziadków, czesto reportaże, literaturę faktu, jakieś przemyślenia filozoficzne, generalnie to co opisuje jak było, jacy byli ludzie (a czesto nadal są podobni), jak żyli i co ich zajmowało, rzadziej jakąś powieść a jeszcze rzadziej coś współczesnego, książki zwykle kupuje po pare złotych na bazarach

Gość poczytalna
Właśnie wydaje mi się, że te wszystkie statystyki są mocno przekłamane ;) Ostatnio natknęłam się na jakąś, która twierdziła, że tylko 39% Polaków w 2012 roku przeczytało co najmniej jedną książkę. Ja akurat czytam przede wszystkim reportaże (ale lubię też współczesne, np teraz czytam Bukareszt. Kurz i Krew), czytam literaturę piękną (uwielbiam rosyjską). Ale czasem lubię się książką odmóżdżyć i wtedy ruszają kryminały i horrory. I mam dwóch autorów fantastyki, których czytuję, kupuję od razu książki jak wychodzą ;) Nie wszystkie są dobre ale to już taki nawyk ;)

szczerze mówiąc wątpie żeby 39% Polaków przeczytało w zeszłym roku chociaz jedna ksiazke;) jasne, sa osoby które czytaja np w tramwaju ale ile ich jest? 2 na cały zatłoczony tramwaj? ile osób w ogóle wchodzi do tych empików (nie liczac działu z gazetami i różnymi gadżetami) czy innych ksiegarń?

Gość poczytalna
Właśnie ostatnio się przyglądam. Koło 10-15 osób na wagon (nieprzesadnie zatłoczony) jedzie z nosem w książce. Może nie w godzinach szczytu bo wtedy po prostu niewygodnie ale w innych godzinach. W empikach z książkami widzę dużo młodych ludzi - fakt nie przyglądam się czy to w kółko nie są ci sami ludzie... Poza tym słucham radia, w którym jest trochę audycji kulturalnych i zawsze jak są rozmowy o książkach dzwoni sporo ludzi, piszą na facebooku :)

trudno cokolwiek mówić na podstawie tego że ludzie którzy są w ksiegarni przegladaja książki;) to tak jakby mówić o tym że jest powszechne pijaństwo na podstawie tego że w knajpie każdy siedzi przy piwie. a w pociagach czy innych srodkach komunikacji jakoś nie widze zeby 39% użytkowników czytało cokolwiek a tym bardziej książki

Gość poczytalna
Nie mówię o ludziach przeglądających książki a normalnie siedzących i czytających. Nie każdego stać na kupowanie a empik to dobry sposób na dorwanie nowości, których nie ma w bibliotekach ;) też tak kiedyś robiłam. Na uczelni (technicznej) też dużo ludzi siedzi i czyta po kątach (i to nie skrypty i podręczniki!). Dobre 70% moich znajomych czyta i to sporo bo często o książkach rozmawiamy. Do tego pokolenie moich rodziców na książkach wychowane jednak książki pochłania. Tak samo jak pokolenie babci. No chyba, że ja żyję w jakimś innym świecie i widzę tylko to co chcę. W sumie jak się na coś zwraca uwagę to się to zauważa...

bardzo bym chciał żeby chociaż te 39% przeczytało choćby 1 książke rocznie, naprawdę, nawet Harlequina ale nawet je wyparły seriale w TV. Ogólnie widze że niektórzy czytają dużo a inni zupełnie nic