Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niemowlę i nastolatek pod jednym dachem

Polecane posty

Gość gość

J/w jak sobie radzicie mamy z kilkunastoletnią różnicą między dziećmi. Chodzi mi o organizacje. Wożenie do szkoły/zajęcia starszego, z nauką. z nocnym wrzaskiem malucha itp.? Jestem w ciązy i mam bardzo absorbującą 12 latkę. I trochę mnie przeraża jak to wszystko ogarnę.

Gość hmm5m
ja majac 12 lat bylam "samodzielna" - wspolczuje :(

Gość gość
Ja mam 13 i 15 latka. Sami jeżdżą na treningi i absorbują mnie co najwyżej jak mi lapka zabierają. Jak może być absorbujący 12 latek? masakra :o

Gość gość
ja majac 12 lat musialam zajmowac sie bratem, bo mam ciezko chorowala i kilka lat z dziecinstwa w plecy:D

Gość gość
no moze byc absorbujacy, bo jak tyle lat ma sie tylko jedno dziecko:) ja mam 13 latka i jest absorbujący heh na swoj sposob

Gość mamanastolatków
Kiedyś było inaczej. Dziś nastolatki maja różne zajęcia dodatkowe języki, zajęcia sportowe. Nie wszyscy mieszkamy w mieście. Ja muszę wozić swoje ok.15 km. wiec wiem jak to wygląda. Nie mam malucha ale jak bym miała to pewnie pakowała bym go ze sobą . Gorzej w nocy starsze musi się wyspać do szkoły a tu ryk pół nocy ;-(

Gość gość
Wozić do szkoły?A daleko ma?Ja w jej wieku na pieszo 1,5 kg szłam do szkoły w jedną stronę. I też bawiłam swoją siostrę a jest 11 lat różnicy między nami.Nie chcę cię osądzać ale chyba za bardzo ingerujesz w życie swojej nastolatki i chyba dalej myślisz że ma 5-6 lat.

Gość gość
heh, tak wyslij dziecko 20km do szkoly, gdzie autobus ma o 6.00 a nastpeny po 8.00 wiec by sie spoznial:D

Gość gość
heh i co to jest 1,5km:D moj syn z psem chodzi na dluzszy spacer w 1 stronę:D

Gość RudaMagda
Mnie to czeka dopiero. Tylko dziwi mnie, że 12 latka jest absorbująca. W jaki sposób? Mój syn sam robił lekcje, śniadanie, obiad odgrzewał, kumple ważniejsi niż matka więc nie wiem o czym piszesz.

Gość gość
Dokładnie mój syn tez ma kawał do szkoły ja go wożę rano mąż odbiera, A do gimnazjum będzie jeszcze dalej . A żadna komunikacja z mojej miejscowości nie istnieje. Do tego uprawia "zawodowo" sport -zawody, treningi wszędzie wozimy.

Gość gość
Ruda Mama bo z synami jest inaczej:) tez mam syna ale kolezanki maja corki i jakos to inaczej wyglada, zreszta to zalezy od charakteru dziecka:)

Gość gość
Poradzisz sobie, teraz ci sie wydaje, ze to nie do wykonania ale dasz rade :) Skad wiesz, ze twoj dzidek bedzie w nocy plakal? ;) Moja corka byla jak aniolek, malo plakala, duzo spala :) Zupelnie jak lalka Baby Born :P Pytanie jak przyjscie na swiat rodzenstwa przyjmie corka, ktora przez tyle lat byla jedynaczka ;) Jak ona sie na to zapatruje? ;)

Gość RudaMagda
Zawsze mi się wydawało, że dziewczyna powinna być bardziej zaradna. No ale może tak nie jest.

Gość gość
No może źle napisałam. Chodzi o to ze córka chodzi do Szkoły Mistrzostwa Sportowego. Treningi 6 razy w tygodniu. od 6 ;30.Nie ma opcji żeby jechała sama bo nie ma żadnego połączenia. W takiej szkole nauka wygląda jak w zaocznej więcej nauki samemu w domu- niestety muszę nad córką posiedzieć. Ale widzę ze na tym forum chyba nie ma mam które maja taką różnice ;-(

Gość gość
Dziewczynki są jeszcze bardziej zaradne. Moja ma 10 lat i całymi dniami gdzieś lata a w domu też ciągle znajduje sobie jakieś zajęcie, do niczego jej nie jestem potrzebna. Co wy za kaleki życiowe chowacie :o

Gość gość
Córka z rodzeństwa się cieszy ale martwi się ze ją odstawimy na bok. Często ma zawody na terenie całej polski również zagranicą zawsze jej towarzyszyliśmy a teraz nie wiem czy to będzie możliwe.

Gość gość
Kaleki. No proszę chyba nie doczytałaś o co chodzi. Moja córka jest w Kadrze Narodowej Młodzików jeździ na zgrupowania /obozy sama od 8 roku życia. Niestety w ciągu roku szkolnego ciężka praca spoczywa również na rodzicach.

Gość gość
Gratuluje córki. Mój syn też trenuje - nie zaszedł tak daleko ale wiem jakie to poświęcenie ze strony rodziców. Na pewno będzie ciężko szczególnie pierwszy rok. U nas na rozgrywkach często towarzyszą mamy z małymi dziecmi od początku przyzwyczajają maluchy do hałasu i gwaru itp. Kto wie może będzie następny sportowiec. A jeśli chodzi o naukę to może wynająć jakąś studentkę na kilka godz w tyg. by nadgoniła tematy z córka.

Gość gość
12 latka powinna pomagać matce w domu i przy maluchu też na jaką ciote ją wychowałaś ?

Gość RudaMagda
Dla mnie to proste : Ty w domku z maluchem, tata odwozi na treningi.

Gość gość
jak mialam 12 lat to juz dawno sama chodzilam do szkoly (15 min pieszo w jedną str.) i na zajecia! nawet po 30-45 min piechota i nikt mnie nie wozil! absorbujaca 12 latka? :o moze uposledzona? w tym wieku sprzatalam juz chalupe, robilam sobie sniadania i kolacje, desery, mylam matce podlogi i zmywalam. dziecko w tym wielu to powinno umiec odciazyc rodzica a nie byc dla niego absorbujace idz z nia do psychologa

Gość banialiku
"absorbujaca 12 latka? pechowiec.gif moze uposledzona?" CO TO MA BYC ZA TEKST W OGOLE? czemu najeżdżasz na autorkę? Nie umiesz czytać ze zrozumieniem, jak ich sytuacja wyglada? po co tyle jadu, złośliwości? Autorka jest w ciazy, naturalne, że się martwi, jak sobie poradzi ze wszystkim. Autorko, urodziłam drugie dziecko po 13latach. Syn był wtedy zbuntowanym nastolatkiem. I dałam radę, skoro dziecko ma dwoje rodziców, to na pewno to wszystko jakoś pogodzicie.. nie ma innej opcji. Grunt to dobra organizacja. i nie przejmuj się gadaniem, że dziecko wychowałas na kalekę.. sama wiesz, ile pracy jej poświęciliście, to zaprocentuje, a drugie dziecko dopełni waszego szcześcia. I nie przejmuj się, to zazdrość przemawia tu przez kafeterianki

Gość Mężatka1980
Autorko a ja gratuluje ci zdolnej córki :)

Gość gość
może nie jest aż taka zdolna, skoro nieudolna. Rodzice mają przerost ambicji a dziecko rady nie daje

Gość gość
moja droga-ależ dasz sobie doskonale radę.drugie dziecko rodzilam gdy pierwszy syn miał 12 lat.po 8 m-cach w domu marzyłam o tym żeby pójść do pracy.mąż w delegacji był wtedy .sama ogarnęłam dom ,do tego praca zmianowa.teraz większy za chwilę wyprowadzi się z domu,a młodszy płacze po katach bo juz tęskni.

Gość gość
większy wynosił smieci,sprzatał swój pokój,czasami biegał po chleb,i ,za co jestem mu wdzięczna,zostawał kilka minut z niemowlakiem,ale miał nakaz -nie ruszac się od wózka.wszystko da się przezyć.aha i w tzw.międzyczasie wybudowalismy dom i skończyłam studia zaoczne.a mąż twój nie mógłby młodej na trenibgi odwozić?