Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy padaczka oznacza cięcie cesarskie

Polecane posty

Gość gość

Dziś byłam u neurologa, mam podejrzenie padaczki, ponieważ w ciągo 4 mies. miałam 2 poważne ataki,wszystkie objawy wskazują niestety że to padaczka. Dostałam skierowanie na EEG i Rezonans magnetyczny, oczywiście wszystko muszę zrobić prywatnie, bo w Polsce albo płacisz albo czekasz miesiącami,a a czeka nie mogę bo przed porodem muszę mieć zrobione badania,żeby neurolog mógł stwierdzić czy mam urodzić SN czy też przez cięcie. Czy jest tu mama, u której padaczka była wskazaniem do cięcia cesarskiego?

Gość gość
Padaczka nie jest wcale wskazaniem do cc. Urodzilam sn i nie bylo problemow...

Gość gość
Mój ginekolog też tak powiedziała,ale neurolog twierdzi coś innego. Najpierw zrobię badania, termin mam na 5 stycznia,więc mam jeszcze czas.

Gość gość
padaczka nie jest wskazaniem, ale jeśli ataki podczas ciąży sa czeste to jest to wskazanie do cc, a skad jesteś? bo ja robiłam obie rzeczy na NFZ i czekałam maks miesiac

Gość agagdy
Obecnie jestem w 20 tc na padaczke choruje od 8 lat. Mój neurolog twierdzi iż padaczka nie jest odgórnie powodem do cc a na każdy przypadek patrzy indywidualnie. Jeśli chodzi konkretnie o mnie to jednak jest za tym abym miała cc z powodu tego że stres i zmęczenie są silnym bodzcem do cieżkich napadów u mnie.

Gość gość
agagdy, ja np. nie miałam wskazań do cc (rok przed ciążą nie miałam ataków-w ciąży również), pozałatwiałam jeszcze okulistę, aby na pewno było sn... I co wyszło? Wylądowałam w 35 tc na stole, bo miałam stan przedrzucawkowy. Dziewczyny wymóżcie jeszcze badanie na tężyczkę.

Gość gość
jak jest padaczka to raczej napewno będziesz miała cesarke, zaden lekarz nie bedzie ryzykowłą ataku przy porodzie, a poród moze atak stymulować

Gość gość
Dziś umówiłam się na badania o których pisałam w pierwszym poście. Szczerze mówiąc jestem załamana, całe życie byłam zdrowa, pierwsza ciąża również przebiegła prawidłowo a w drugiej pierwszy atak miałam w 9 tc i 27 tc. Ani neurolog ani ginekolog nie spotkali się z atakami padaczki które zaczęły się w ciąży. W internecie też nie znalazłam żadnych inf. na ten temat. Pani neurolog powiedziała,że albo choroba tak późno się objawiła albo wpływ ma ciąża(hormony, obrzęki itp.)Wszystko sie okaże po badaniu.

Gość Ciak
Jestem w pierwszej ciąży, w 20 tyg. miałam pierwszy w życiu atak padaczki i trafiłam do szpitala na neurologię. Za 4 tygodnie mam termin porodu i dopiero teraz z wielką łaską udało mi się od mojego neurologa na piśmie uzyskać wskazania co do porodu i napisał, że wskazuje cc. W przyszłym tyg. idę do gin i mam nadzieję, że ustalimy jakiś termin i szczegóły żebym była już spokojna o siebie i maleństwo. Wydaje mi się, że cc to słuszna decyzja, bo zauważyłam, że gdy jestem zmęczona i do tego denerwuję się, to czuję się gorzej, tak jakbym miała mieć atak, a wiadomo, że poród to jednak jest trochę nerwów i spory wysiłek.