Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dochrzescijan

Do Chrzescijan pytanie o Dusze

Polecane posty

Gość dochrzescijan

Otoz zastanawiam sie od jakiegos czasu. Jezeli po smierci mamy isc do nieba lub piekla to w jakim wieku? to znaczy czy nasza dusza bedzie miec tyle lat ile w czasie smierci czy tez moze bedziemy wiecznie mlodzi?

Gość dochrzescijan
No dobra, dusza nie ma wieku, no ale przeciez jak pojdziemy do tego nieba to przeciez spotkamy inne dusze i bedziemy widzieli jak wygladaja? czy wygladaja mlodo czy staro? Bardzo mnie to pytania nurtuje.

aha, co ja tu gadam o wieku jak trzeba zacząć od początku. dusza jest bytem niematerialnym (chyba we wszystkich religiach, filozofiach i wyobrażeniach kulturowych). będziemy innymi bytami.

Gość dochrzescijan
No dobra, ale jak sie spotkamy z innymi duszami to przeciez bedziemy jakos wygladac? np. jak ktos przezyl smierc kliniczna i mowi ze byl po tamtej stronie to jednak widzial dusze zmarlych i mialy jakis wyglad?

Gość dochrzescijan
No dobra, zapytam moze inaczej - Gdy na koncu czasów będzie zmartwychwstanie, to jak umarl w wieku 85 lat to zmartwychwstanie jako staruszek? czy bedzie zyl w wiecznosci jako mlody?

ale "młody" jest ziemskim pojęciem. podobnie jak i wiek i konotacje z nim wspomniane - starość, doświadczenie, zrzędliwość:-P;)

Gość dochrzescijan
No ale bedziemy mieli siwe wlosy czy swoje nautralne? twarz pomarszczona czy gladka?? No po prostu bardzo mnie to nurtuje pytanie :( Nie daje mi spokoju chociaz moze to glupie to naprawde mnie to zastanawia :D

Gość dochrzescijan
Jezus powiedział "Nie będą po śmierci się żenic ani wychodzić za mąż, będa jak aniołowie" No a Aniołowie jednak mieli jakis wygladb bo jak sie ukazali Marii Magdalenie to przeciez widziala ich twarze :D

a mówi Ci coś przymiotnik "niematerialny":-P poza tym zarówno niebo jak i piekło jest chyba wolne od kafe-obsesji na temat ludzkiego wyglądu:-P miłość i ideały chrześcijańskie są niematerialne, więc po co nam będzie fizyczność?

Gość dochrzescijan
No dobra, niematerialny, ale tak jak napisalam wyzej Jezus powiedzial "beda jak aniolowie" a oni przeciez wygladali jakos bo sie ukazali Marii, Apostolom i Magdalenei :(

Gość gość
podobno w niebie nie ma wygladu, tak jak tutaj na ziemi. jest to pewn aforma energii...

bo aniołowie mają władze się ukazać człowiekowi pod jakąś postacią i jak cytujesz Biblię to postaraj się o werset albo chociaż która to ewangelia i które miejsce, bo wyrwane z kontekstu zdanie niewiele wnosi

Gość dochrzescijan
Nie podam wersetu bo nie znam na pamiec numeracji, ale tak było gdy przyszli do Jezusa Saduceusze ktorzy nie wierzyli w zmartwychwstanie i zapytali go czyja zona bedzie w niebie wdoa ktora miala 7 mezow i z zadnym nei miala dzieci i on im tak powiedzial "W Niebie nie żenią się ani nie wychodzą za mąż, lecz są jak aniołowie". No i nie daje mi to spokoju, ni umiem tego pojac :(

Gość dochrzescijan
Albo wlasnie zastanawia mnie jak bedziemy wygladac podczas zmartwychwstania no bo wtedy ponownie dusza zjednoczy sie z cialem i nie wiem czy bedziemy wygladac tak jak przy smierci czy jakos ianczej :( Nie wiem juz mnie glowa boli od tych rozmyslam :( :(

Gość gość
podobno w niebie nie ma wygladu, tak jak tutaj na ziemi. jest to pewn forma energii aniołowie nie maja ciała i nie maja uczuć tak pisze w gazecie któż jak Bóg jest to gazeta o aniołach a maja energie od Boga

Gość bedziecobedzie
Obejrzyj sobie dotyk Anioła, bedziesz starą murzynka, tak jak tamta z tego filmu, tez byla aniolem a z wygladu stara murzynka byla :O Albo obejrzyj sobie STRAŻNICE Świadków Jehowy, tam sa na obrazkach narysowni aniołowie :D