Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bruxa87

Emigracja dziecko z obcokrajowcem

Polecane posty

Gość bruxa87

Witam. Potrzebuje Waszej porady kochane Mamy:( Otóż sprawa wygląda następująco: ja-26 lat w 4 miesiącu ciąży, od 2 lat mieszkam w Portugalii z moim chłopakiem. On-36 lat , portugalczyk. Z racji tego ,że spodziewam się Maleństwa, nachodzą mnie pewne obawy i pytania. W związku układa Nam sie dobrze(wiadomo są wzloty i upadki jak w kazdym związku), jednak chce się ,,zabezpieczyć'' w razie gdyby miedzy Nami zaczeło się psuć. Jak mogę zabezpieczyć siebie i dziecko w przypadku Naszego rozstania? Co mogę zrobić aby po porodzie nie meic problemów z powrotem moim i dziecka do polski(na stale)? Znam kobiete(w moim wieku), która sie ,,ugotowała na twardo'' z portugalczykiem i jest uziemiona w Portugalii, bo ojciec nie zgadza sie na wyjazd jej z dzieckiem. Co moge zrobic aby zapobiec takiej sytuacji? Bardzo proszę Was o porady. Dziekuje Wam z całyyyych sił:)

Gość gość
Szczerz to nie wiem, ale myślę że powinnaś wyrobić dziecku polski paszport, może zadzwoń do polskiej ambasady i zapytaj. I dowiedz się czy twój chłopak się zgodzi na to, bo jeśli nie to się dobrze zastanów, czy jednak nie urodzić w Polsce.

Gość gość
Jak sie miedzy Wami posypie, Ty bedziesz chciala wracac, a on sie nie zgodzi , to nie wyjedziesz. Dziecko bedzie mialo polskie obywatelstwo z automatu, ale nie wydaje mi sie, zeby to czemukolwiek mialo pomoc.

Gość gość
Dokladnie,jak wyzej ci powiedziano. Jedyne wyjscie "pewnosci"-urodzic dziecko w Polsce i tam zyc.

Gość gość
Potwierdzam,aby calkowicie zapobiec takiej sytuacji,jak to okreslasz-wrocic do Polski.

Gość gość
co za kretynstwo sie tu wypowiada, brak slow. Dziewczyna ma zostawic ojca swojego dziecka, z ktorym teraz jej sie dobrze uklada i wyjechac do Polski, gdzie pewnie juz nic nie ma, wiec z dzieciakiem zaczynac zycie od 0, pozbawic dziecka ojca i samotnie wychowywac, tylko dlatego, ze moze, kiedys rozstanie sie z facetem...zalosne

Gość gość
ale przeciez autorka wlasnie o takie "kretynstwo£ (jak to nazwalas pyta :D) Pisze, ze dobrze sie jej uklada ale co zrobic aby w razie czego (kiedy zwiazek sie jej posypie) wrocic z dzieckiem do Polski :D

Gość gość
siebie mozesz zabezpieczyc, np. zbierajac sobie jakies pieniadze, ale bez zgody ojca na wyjazd dziecka nic nie zrobisz. A jesli wywieziesz dziecko bez jego zgody to mozesz miec problemy. Btw czemu z gory zakladasz, ze cos sie zepsuje?

Gość gość
dziecko urodzone za granicą nie ma polskiego obywatelstwa....nawet z automat :D z automatu ma obywatelstwo kraju, w którym przyszło na świat. O polskie obywatelstwo trzeba wystąpić. Mieszkam od wielu lat w Irlandii i właśnie tak ma moje dziecko. Różnica jest taka, że oboje Polakami więc nie do końca wiem, jak to jest w przypadku rodziców obcokrajowców.

Gość do gosc wyzej
nie plecz glupot.Moje dziecko ma 2 obywatelstwa w wieku 18lat bedzie musialo wybrac.z automatu ma niemieckie i z automatu polskie po mnie.dowiadywalam sie w urzedzie i w konsulacie. ma meldunek i w de i w pl.urodzone jest w de. kolezanki dziecko ma obywatelstwoeuropejskie,tak zwane-oby dwoje sa polakami,dziecko urodzone w de.

Nieprawda z tym obywatelstwem! To zależy od polityki danego państwa. Np w PL i UK jest z krwi więc będzie miało takie jak matka albo z ziemi czyli tam gdzie się urodzi. Niestety nie wiem jak to jest u Ciebie ale musisz się dowiedzieć. Aczkolwiek też wydaje mi się, nawet gdyby twoje dziecko miało Polskie obywatelstwo to i tak będziesz potrzebowała jego zgody na opuszczenie kraju

Gość gość
Bzdury gadacie! W Uk jest tak ze jesli dziecko urodziło sie w tym państwie a rodzice są Polakami mieszkającymi 5 lat przed urodzeniem dziecka w Uk to dziecko moze mieć obywatelstwo Uk ale tylko w tym przypadku

Gość mieszkanka zachodniej europy
slub zwykle gwarantuje ci pelne prawa i narzuca pewne obowiazki ojcu dzecka bo rozumiem ze zyjecie bez slubu??

Gość gość
Obywatelstwo polskie bedzie mialo po matce od razu, a o portugalskie trzeba bedzie wystapic i oczywiscie dziecku bedzie przyznane dlatego, ze ojciec jest portugalczykiem. Jednak nie ma to w tym przypadku znaczenia, dlatego, ze dziecko nie moze byc wywiezione za granice bez zgody jednego z rodzicow. A odpowiadamy w ten sposob dlatego, ze w taki sposob autorka zadala pytanie, co zrobic w razie gdyby miedzy nimi zaczelo sie psuc. Nie my tu zakladamy rozstanie, tylko ona.

Gość gość
Dokladnie ! Jezeli przewidujesz sytuacje B-tzn mieszkam w Portugalii z dzieckiem Portugalczyka,ale chce wrocic do Polski,to jest to mozliwe,ale tylko za jego,czyli ojca dziecka,zgoda.I juz na wyrobienie polskiego paszportu dla dziecka,potrzebujesz podpisu ojca ;)

Gość gość
Jakie ma znaczenie jakiej narodowosci jest ocjiec dziecka??? Polak tez moze nie dac zgody na paszport,śmieszne jesteście popros o zgode na paszport od razu przy rejestracji dziecka w POrtugali-proste

Gość gość
Nikt tu nie jest smieszny,tylko niektorzy odpowiadaja po przeczytaniu pytania autorki ! A niektorzy sie wymadrzaja ...

Gość gość
No coz,jezeli chcesz zabezpieczyc,jak mowisz,twoja mozliwosc zycia w Polsce po ew.rozstaniu z chlopakiem(chociaz juz w sile wieku...),to powinnas zyc z nim w Polsce.