Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

robicie z dziećmi dynie

Polecane posty

Czy w PL juz przyjal sie zwyczaj celebrowania Halloween? Ja mieszkam w Anglii i tutaj maja fiola na tym punkcie. Wszedzie ozdobek, pie.rdolek na ten dzien. Moja corka ma 5 lat i jeszcze nigdy nie wspomniala o Halloween ale podejrzewam, ze niedlugo pewnie pod wplywem dzieci ze szkoly bedzie chciala latac po domach i slodycze zbierac. Ja nie obchodze Halloween ani Walentynek ;)

Gość gość
A po co? Zyjemy w kraju,gdzie nie ma takiego zwyczaju!Wystarczy,ze dziecko bedzie wiedzialo,ze takie swieto istnieje w innej kulturze.A dynie mozesz skonsumowac....

Gość gość
U nas sie chodzi na cmentarz

Gość blondyna 333
Ja dostalam dwie male, śliczne dyńki w kol. pomarańczowym na zupę krem, ale nie wiem jak mam się za to zabrać. Ponoć są z ekologicznej plantacji

Gość gość
a co jest złego w Halloween? :o to doba zabawa chyba wyjade z pl bo też chce obchodzić je Audacity zazdrosze Ci ;)

Gość gość
zupa krem z dyni jest super :) Wczoraj i dzisiaj jadłam

Gość gość
a ja zawsze chciałam iść na taką imprezę haloween . Przebrać się w kostium i się pobawić. Może w tym roku w końcu mi się uda.

Moja córka jest na razie za mała na takie zabawy,ale ja osobiście nie popieram tego typu zabaw. W ogóle drażni mnie przyjmowanie największego chłamu tylko dlatego,że przywędrował z Ameryki. Poczytaj sobie historię tego święta i co oznaczały dynie przed domami. Na początek masz ten link http://pl.wikipedia.org/wiki/Halloween pozdro!

Gość gość
Powiem szczerze, ze tez mnie wkurzaja obce "swieta"...Ja nie obchodze ani Halloween, ani Walentynek. Pomimo, ze mieszkam za granica obchodze Swieto Zmarlych. Chodze na cmentarz i zapalam swieczke a czyims grobie... Dla dzieci Halloween jest fajne, bo robienie czegos z dyni z rodzicami, lazenie po domach moze byc fajna zabawa jednak wole celebrowanie naszych polskich swiat...

Gość gość
Ja jak pochlam to robię jaskółkę :classic_cool: sprawdzam czy jest sens mordować się powrotem do domu czy lepiej spać w rowie :)

do gość z 1:43 wybacz że się czepiam :p nie ma w Polsce święta zmarłych. 1 listopada obchodzimy Dzień wszystkich Świętych, w którym to wspominamy naszych Świętych. 2 listopada to Dzień zaduszny, czyli taki,w którym modlimy się za naszych zmarłych, upraszając dla nich o łaskę dostąpienia do nieba :) Spoko,że są jeszcze osoby które mają w nosie hamerykański chłam ;)

Gość gość
dlamnie haloween jest po prostu super, najchetniej bym sie przeprowadziła gdzied gdzie to celebruja, kocham horrory , te klimaty rózne, i przynajmniej te dynie zawsze zrobie

Gość gość
dla przypomnienia Halloween sie ochodzi 31 pazdziernika, a 1 listopada świeto zmarłych, wiec mozna jednego dnia sie pobawic, a drugiego zadumac... Bo wielu ludzi teog nie wie, i mysli ze halloween to jakis wróg 1 listopada... Sweito to nie jest amerykańskie, tylko celtyckie... Wkurza mnie ta nietolerancja u ludzi, przeciez nikt nie kaze tego obchodzic.

Dla przypomnienia NIE MA W POLSCE ŚWIĘTA ZMARŁYCH !!! A Helloween jest obchodzone w nocy z 31 października na 1 listopada i to już ze sobą koliduje. Tak na prawdę to nie o datę najbardziej chodzi, tylko o historię z jaką się wiąże Helloween. Skoro wiesz,że święto jest celtyckie, to zapewne wiesz,że w tą noc ginęło wielu niewinnych ludzi. A to się już zupełnie kłóci z chrześcijaństwem. Oczywiście - niech się każdy bawi jak chce, mnie nic do tego :p

Gość gość
Ja nie wspominam zadnych swietych czy nie swietych, jestem niewierzaca. Dla mnie 1 i 2 listopada sa dniami kiedy ide na cmentarz zapalic swieczki. Halloween nie obchodze.

Gość gość
Jak nie ma święta zmarłych??? Wyście się chyba z Pakistanu urwały?! Zawsze było święto zmarlych! A te tu jakieś nowe święta wymyślają, jak nie halloween to jakichś świętych, jakieś zaduszne. Co to jest? Wy to całkiem w tej zagranicy zgłupiały czy jak?

Gość gość
Skoro wiesz,że święto jest celtyckie, to zapewne wiesz,że w tą noc ginęło wielu niewinnych ludzi. A to się już zupełnie kłóci z chrześcijaństwem. x x a na jakiej zasadzie sie kłóci? Chyba niewiele wiesz o chrzescijaństwie, w imie Chrystusa zgineły miliony... swoja droga, jak chrzescijaństwo mogło przejac poganskie swieto Sol Invictus 25 grudnia? I to sie nie kłóciło?

Jezu ludzie, ile wam trzeba tłumaczyć, że nie ma święta zmarłych? Ludzie gadają - święto zmarłych, ale źle gadają. To się tak nie nazywa. Nazywa się właśnie Dniem Wszystkich Świętych. Chrześcijaństwo opiera się na kulcie życia a nie śmierci. Do gość z 2:08, skoro nie jesteś wierząca, to dlaczego akurat w te dni chodzisz na cmentarz palić znicze? Możesz iść równie dobrze 1,2 i 3 maja :D albo i codziennie.

Gość gość
To chyba u was w Pakistanie. W Polsce było, jest i będzie święto zmarłych.

Gość gość
jak wiekszosc osób to uznaje za swieto zmarłych, i wpomina zmarłych, pali zniacze, to moim zdaniem to mozna nazwac swietem wmarłaych jak najbardziej. Chyba ze dla ciebie sie liczy bardziej jakas oficjalna nazwa... Dla mnie tez 1 listopada to świeto zmarłych, czepialska jestes .. niewierzacy ma prawo tez chodzic palicz znicze, chocby na zasadzie tradycji, tak smao jak niewierzacy obchodza Gwiazdke, np. ubierajac choinke, czy spotykajac sie z rodzina

Gość gość
Święto Zmarłych obchodzi się 1 listopada w Polsce, Rosji, Meksyku, na Białorusi i Ukrainie. O tych krajach wiem na pewno. Może to nie są chrześcijańskie kraje, co? "Święta wszystkich świętych" nie ma w żadnym chrześcijańskim kraju, kto to wogóle wymyślił?

Gość gość
1 listopad jest Wszystkich Świętych nas żyjących i tych co sa w niebie 2 listopad to święto co sa w czyscu

Gość gość
W Polsce 1 listopada Święto Zmarłych dzień pierwszy, czasem mówi się wigilia Święta Zmarłych 2b listopada Święto Zmarłych dzień drugi, po prostu Święto Zmarłych Jak jest w Afryce czy innym Watykanie to nie wiem

Gość gość
Na helloween nie, za to dziś zupa z dynii na obiad.

Gość gość
poszukajcie sobie halloween mardi gras festival co sie dzieje w Ameryce kult szatana