Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość select

Leczenie zębów u ciężarnej

Polecane posty

Gość select

Witam!!!! Jestem w 9 tyg.ciąży. Przed ciążą podjęłam leczenie zębów w prywatnym gabinecie(ekstrakcja pękniętej na pół szóstki).Po usunięciu szóstki okazało się ,iż na siódemce widoczny jest ubytek próchniczy i również pęknięty jest ząb(nie było to widoczne przed wyrwaniem szóstki).Zanim jednak zagoił mi się zębodół po wyrwanej szóstce i podjęte zostało dalsze leczenie siódemki okazało się,że jestem w ciąży.Znajoma podpowiedziała mi,iż"leczenie zębów u ciężarnych jest bezpłatne"??? Nie jestem jednak pewna co do wiarygodności tej informacji i bardzo proszę o bardziej szczegółową informację:czy i które zęby mogę leczyć bezpłatnie?? czy musi być to jakaś wyznaczona placówka czy obojętnie który gabinet posiadający podpisana umowę z NFZ??? Jakie dokumenty mam przedstawić ,aby skorzystać z leczenia w ramach NFZ(zaświadczenie o ciąży od ginekologa,karta ciąży??) Bardzo proszę o informację , będę bardzo wdzięczna :)

Gość gość
Tak było ale kiedyś. Ja dostałam się na kase chorych bo wiedziałam że jestem w ciąży i zarejestrowałam się prędzej- później jest kontynuacja. Jako ciężarnej przysługuje Ci tylko biała plomba i coś tam jeszcze ale nie pamiętam już co. Panie w rejestracji mówiły, że nie ma już darmowego leczenia zębów w ciąży:(

Gość select
A kiedy byłaś leczyć te zęby ???

Gość select
miesiąc ,rok więcej temu ??

Gość select
Żadna z mam nie leczyła zębów w ciąży ??? :(

Gość gość
no ja leczylam, ale prywatnie, a moja dentystka nie ma żadnej umowy z nfz, bo i bez tego ma od groma pacjentów. ja na pewno będąc w ciązy nie narażałabym się na stres leczenia zębów w państwowej przychodni nawet jakby mi mieli dopłacić

Gość select
Tak jak pisałam-leczyłam do tej pory uzębienie w prywatnym gabinecie bardzo szanującym się i z dobrymi specjalistami , mają oni podpisana również umowę z NFZ i dlatego pytam ,bo jeżeli istnieje taka możliwość ,aby ten sam dentysta przeprowadził mi takie samo leczenie jak prywatnie lecz z "okazji"tego ,że jestem w ciąży można by leczenie przeprowadzić w ramach NFZ to ja bym chętnie skorzystała-mam na co teraz zbierać pieniążki i takie 300 zł. wydane na zęba wolałabym przeznaczyć na wyprawkę dla malca ,skoro płacę niemałe składki zdrowotne :( chyba zadzwonię do NFZ i sie po prostu zapytam , bo widzę,że tu nikt mi nie pomoże raczej :(

Gość gość
co za problem zadzwonić do tego gabinetu? chyba najlepiej będą wiedzieli. nie musisz od razu dzwonić do centrali nfz chyba..

Gość select
No właśnie problem w tym ,że nie każdy gabinet "przyznaje się",że takie zarządzenie istnieje- skoro mogą pociągnąć od nieświadomej ciężarnej kasę to zapewne tak właśnie zrobią :) szperam po necie i dziewczyny piszą ,że musiały skargi składać ,żeby odzyskać pieniądze wydane na leczenie,choć im się należało w ramach NFZ . Są to stare wpisy , 2011/2012 i nie wiem jak bardzo mam się nimi sugerować. Na stornie mojego oddziału nfz znalazłam : Opublikowano: piątek, 23, grudzień 2011 09:35 jestem w 14tym tygodniu ciąży i chciałabym wiedzieć które zęby mogę leczyć za darmo bo słyszałam że wszystkie czy to prawda? Tak, kobietom w ciąży przysługuje rozszerzony zakres leczenia stomatologicznego, w tym leczenia kanałowego. HMMM ????

Gość SanSanSan
ja w 10tyg leczyłam zęba prywatnie, pierwszy raz miałam leczenie kanałowe, jak tylko w ciąże zaszłam to zęby zaczęły "szaleć" płaciłam normalnie jak za prywatną wizytę, dentysta miał podpisaną umowę z NFZ ale nic mi nie wiadomo o czymś takim że w ciąży można leczyć za darmo zęby

Gość gość
Bylam w tym tygodniu u dentystki okazalo sie ze czeka mnie leczenie kanalowe, powiedziala mi ze teraz nie moze tego robic ale po porodzie jak najbardziej i mowila zebym sie zglosila ale nie pozniej niz 42 dni po urodzeniu, wtedy bede miala jeszcze bezplatnie. Miala taka rozpiske co Nfz refunduje kobieta w ciazy. Bo nie wszystko. Musisz sie dowiedziec, albo moze na stronie nfz bedzie

Gość gość
W ciąży na NFZ przysługuje: 2 razy usunięcie kamienia (nieciężarni - 1 raz w roku), plomby bezpłatnie, jak u wszystkich (nie zaleca się zakładania plomb amalgamatowych w ciąży, ale jest wiele gabinetów, w których w ogóle tego rodzaju plomb się już nie używa, na NFZ zakłada się np. plomby chemoutwardzalne), leczenie kanałowe wszystkich zębów (normalnie na NFZ przysługuje tylko leczenie od 1 do 3), leczenie obejmuje okres ciąży i połogu. Warto tylko dodać, że do leczenia kanałowego potrzebne jest RTG, którego nie zaleca się w ciąży, często więc rozpoczyna się leczenie kanałowe bez zdjęcia, wstępnie oczyszcza się kanały i wypełnia tymczasowo, a docelowe leczenie (już pod kontrolą RTG) wykonuje się po porodzie. Żeby było bezpłatne trzeba pamiętać by się zgłosić w okresie połogu. I to tyle z przysługujących ulg.

Gość gość
moja dentystka mówiła,że w ciąży nie leczy się zębów kanałowo. I na pierwszej wizycie trzeba powiedzieć ,że się jest w ciąży i wtedy stomatolog "daje" inne znieczulenie

Gość gość
to co według Twojej dentystki robi się jak ząb trzeba wyleczyć? Usunąć? Przeczekać ból aż urodzisz? Ze znieczuleniem to prawda, w ciąży (ja również w przypadku niektórych schorzeń) daje się inny rodzaj znieczulenia.

Gość gość
jestem asystentka stomatolog. i nie piszcie bzdur ze sie w ciazy zębów nie leczy, trzeba leczyc zwłaszcza ze w ciazy zeby sie czesto osłabiaja i leci jeden po drugim i jakby tak czekac do konca ciazy to czasem moze nie byc juz co leczyc

Gość gość
Leczenie zębów w ciąży jest całkowicie bezpłatne leczenie kanałów Również wiem bo chodzę

Gość gość
Jak to się nie leczy? :-o Bez jaj! Ja przez całą ciążę latałam do stomatologa i znieczulenie też brałam.

Gość gość
jestem w 30 tyg ciazy ukruszyla mi sie plomba, czy myslicie , ze jak jutro pojde do przychodni to zapisza mnie do dentysty na NFZ.