Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wesele

Polecane posty

Gość gość

Jako świeżo upieczeni narzeczeni planujemy powoli nasze wesele. Slub wyznaczony jest na wrzesień 2014 roku, salę już wybraliśmy, fotograf i kamerzysta także. Mam kilka pytań odnośnie organizacji wesela. Kiedy należy zacząć prosić gości? Ile butelek wódki przypada na jedną parę gości? Czy oprócz wódki należy kupić wino, likiery, nalewki? Jakie polecacie? Kiedy zacząć układać menu? Jakie potrawy przypadną do gustu Gościom? Wybaczcie moje pytania, ale na weselu byłam ostatnio 10 lat temu jako dziecko. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Standardowo gości prosi się na 3 miesiące przed weselem a oni powinni potwierdzić przybycie do miesiąca przed weselem. Jeśli ktoś mieszka daleko np. za granicą albo wiadomo, że ma napięty grafik: wyjazdy/delegacje, które są ustalane na kilka miesięcy wcześniej, to taką osobę wypada poinformować pół roku wcześniej. Jeśli chodzi o alkohol to obecnie liczy się 0,7l wódki na parę, ale w zależności czy rodziny dużo czy mało piją to te ilości można zmieniać i dostosowywać do własnych potrzeb. Tak samo z innymi alkoholami. Np. rodzina mojego narzeczonego pija wódkę, moja wódki nie lubi ale piją wino. Dodatkowo mamy kilka osób, które nie mogą pić mocnych alkoholi i dla nich będzie piwo. To, jaki i ile alkoholu będziesz miała zależy od tego ile i jakich masz gości. Menu ustalacie na miesiąc przed weselem z właścicielami sali. Chyba, że macie swoje kucharki, wtedy musicie się z nimi wcześniej dogadać jak ma wasza współpraca wyglądać. Czy wy dajecie kasę i one wszystko kupują i gotują, czy wy dostarczacie im produkty a one tylko gotują. A co do potraw to naprawdę różnie i nie masz się co przejmować co ludzie będą woleli a co nie. Tego nigdy nie wiesz. Ja proponuję zrobić tak, żeby było coś "tradycyjnego" jak schabowy czy de volaille i coś "nowego". I każdy weźmie co będzie chciał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zależy w jakich stronach jest wesele,bo np. Śląsk i Podlasie bardzo się różni w organizacji wesela

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
u mnie wino było podawane do obiadu,poszło dość dużo,50 butelek na 90 osób,potem było ciasto i desery i kelnerzy podawali likiery i koniaki,potem był tort ,dopiero po torcie przy zimnej płycie podawano wódkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dr queen
Hej, Ja przy organizacji wesela bardzo polecam katalog http://www.gdziewesele.pl/, moja siostra przy organizacji swojego wesela, używała tylko tej strony i naprawdę szybko się z tym uwinęła :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×