Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kornelka1234

rzucanie palenia w ciąży

Polecane posty

Gość Kornelka1234

Dziś postanowiłam już nie palić do końca ciąży. Jest mi bardzo ciężko, a zarazem czuję się wkońcu trochę spokojniejsza psychicznie że nie szkodzę świadomie dziecku. Jeżeli któraś z Was też postanowiła skończyć z nałogiem dla dobra dziecka to zapraszam. Zawsze to łatwiej wspierać się w postanowieniu razem.

Dobra decyzja. Ja paliłam, a gdy zaszłam w ciążę, rzuciłam z dnia na dzień. Przyznaję, że było ciężko, jednak świadomość, że trułabym moje DZIECKO, było silniejsza niż chęć zapalenia. Powodzenia!

Gość Kornelka1234
Fajnie że Ci się udało :) mam nadzieje ze ja będę równie silna :):) motywację mam tylko jeszcze trzeba znaleźć w sobie dalszą siłę :) ale nie poddam się :)

Dodatkową motywację możesz sobie zbudować, odkładając pieniądze, które wcześniej wydałabyś na papierosy :)

Gość gość
przeczytaj ksiazke Allena Cara "latwy sposob na rzucenie palenia dla kobiet"-gwarantuje,ze pomoze:) bez bolu ,naprawde pomogla juz tysiaca ludzi.ja tez przestalam dzieki niej palic juz 3 lata temu a najlepsze jest to ,ze naprawde nie trzeba sie meczyc przy rzucaniu

Gość Kornelka1234
Poszukam tej książki może rzeczywiście jeszcze mnie wesprze w tej sytuacji :) Wiem że nie chce teraz palic, ale są momenty ciężkie nie powiem :) próbowałam już odkładać pieniądze ale niestety u mnie to nie zadziałało :( Dzięki Dziewczyny za wsparcie :) Trzymajcie za mnie kciuki :):):)

Gość gość
A w ktorym tyg ciazy jestes?

Gość Kornelka1234
w 11 i niestety do tej pory sama się przed sobą tłumaczyłam, ale teraz postanowiłam ze czas najwyższy skonczyc z papierosami. Problem jest taki ze bardzo się boje o ciaze i ten strach mnie nakrecal i paliłam. Wiem ze to jest głupie tłumaczenie...

Gość gość
slyszałam od wielu lekarzy ze palenia w ciazy nie mozna rzucac z dnia na dzien...tylko po trochu ograniczac.

Gość Kornelka1234
Bardzo możliwe ale problem jest taki że ja nie umiem ograniczać. U mnie jest efekt domina jak zapalę to już leci dalej....

Odnośnie stopniowego ograniczania - nic bardziej mylnego! Najlepiej rzucać na początku ciąży, gdy dziecko nie ma jeszcze wykształconego układu nerwowego, nie ma też łożyska, więc nie odczuje ewentualnego braku nikotyny i substancji smolistych. A jeśli już kobieta zdecyduje się na rzucenie, gdy ciąża jest bardziej zaawansowana, również są same plusy takiej sytuacji: obniża się ciśnienie, a dziecko po paru dniach "przywyka" do braku papierosów. W każdym razie, NIE MA naukowego uzasadnienia, że trzeba rzucać stopniowo, uważam że tak usprawiedliwiają się kobiety, którym ciężko rzucić (bo jest ciężko). A jeśli ktoś dalej upiera się, że rzucanie stopniowe jest lepsze, to niech zastanowi się, jak będzie się czuło dziecko po urodzeniu, z godziny na godzinę odcięte od nikotyny?