Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość65432

Proszę przeczytajcie to dla mnie bardzo ważne

Polecane posty

Gość gość65432

Pracowałam w sklepie spożywczym, jeden wielki syf,burdel, nikt nic nie wie. Widzieli że jestem mądra i nie dam sobą pomiatać to mnie zwolnili ale mniejsza z tym bo i tak sama chciałam odejść. Rozwiązano ze mną umowę 26września, podpisałam tylko narazie porozumienie stron, nie mam do tej pory świadectwa pracy nie mogę się nawet zarejestrować w urzędzie pracy. Mam kilka pytań, 1. Czy jeśli nie należy mi się zasiłek z urzędu pracy to mam ileś dni wyznaczonych na zarejestrowanie się? 2. Czy jeśli mam podpisane porozumienie stron to w świadectwie muszę mi wpisać tylko porozumienie stron czy mogą napisać kto wypowiedział umowę i dlaczego? 3. Za ile dni urlopu powinnam mieć zapłacone jeśli na umowie robiłam 1 pełny miesiąc a do drugiego brakło mi 3 dni? plus robiłam 1 miesiąc na początku bez umowy. 4. Co z l 4 od piątku poniedziałku? powinni mi zapłacić za 4 czy za 2 dni? u nas weekendy się pracowało. BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDZI, Z GÓRY DZIĘKUJE ZA INFORMACJE

Gość gość65432
Czy ktoś może mi odpowiedzieć,pomóc?

Gość gość
zawsze jest 7 dni na zarejestrowanie sie w up, jesli nie zdazysz to po prostu nie masz ubezpieczenia przez te dni zanim sie zarejestrujesz, jesli chodzi o l4 to raczej za 3 dni, chociaz nie jestem pewna. wiecej nie wiem.

Gość gość65432
z tego co wiem to ubezpieczenie powinnam mieć jeszcze przez miesiąc z zakładu pracy ale nie jestem pewna. Chodziło mi o to żebym nie miała jakichś problemów w urzędzie. Już minął ponad tydzień ale co mam zrobić jak nie mam świadectwa pracy:-/

Gość gość65432
Ponawiam pytanie

Gość gość
1. Nie musisz się wcale rejestrować jak nie chcesz. Nie ma żadnego limitu. Możesz zarejestrować się nawet za pół roku, jeśli wcześniej tego nie potrzebujesz. Rejestracja w UP nie jest obowiązkowa. 2. Na świadectwie wpiszą tylko porozumienie stron, bo nikt niczego nie wypowiedział. 3. O urlopie ci nie powiem bo mi się nie chce liczyć, ale dziwne, że nie kazali ci z niego skorzystać przed końcem umowy :). 4. Chodzi o to, że ty byłaś na L4 w te dni? Prawdopodobnie zapłacą Ci za te dni, jeśli były pracujące, ale jeśli miałaś mieć za pracę w niedzielę wolny poniedziałek to pewnie okaże się, że niedziela miała być wolna.

Gość gość
zadzwon do byłego pracodawcy gdzie jest twoje świadectwo,i idź do PUP i powiedz w czym rzecz jeśli i tak zasilek ci nie przysługuje to chociaż zgłosisz się do ubezpieczenia ktore i tak się "uaktywni" po ok 10 dniach od zgłoszenia i dopiero pojedziesz je podpisać,a ostatnie świadectwo doniesiesz tylko weź poprzednie jeśli masz.

Gość biurwaprawiekadrowa
jesli pracowalas juz w lipcu to i za lipiec sie urlop nalezy proporcjonalnie (gdy przysluguje ci 20dni urlopu i pracowalas juz w lipcu to (3*20):12=5dni W urzedzie nie musisz sie rejestrowac, a jak masz zwoleninei po ustaniu stos.pracy to nawet nie mozesz za L4 zapłacą ci ciągiem za wszystkie dni, niezaleznie czy byly dla ciebie pracujace czy nie

Gość gość
jeśli się w 7dni nie zarejestrujesz to 1-tracisz prawo do zasiłku lub nie dostajesz go przez 3 miesiące.Po drugie tracisz ubezpieczenie zdrowotne i nie masz go póki się nie zarejestrujesz +10 dni,lub nie znajdziesz nowej pracy tak czy siak ja radzę iść do urzędu pracy i zgłosić sie do ubezpieczenia bo w razie choroby czy wypadku....

Gość gość65432
Właśnie nie wiem jak to jest z tym ubezpieczeniem bo czytałam gdzieś na necie że po ustaniu stosunku pracy przysługuje mi ubezpieczenie jeszcze przez 30 dni więc nie wiem czy coś źle zrozumiałam ?