Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozszczep wargi a usg

Polecane posty

Gość gość

Tak się zastanawiam czy przypadkiem nie będzie zaskoczenia w dniu porodu mimo tego, że lekarz na usg wykluczył tą wadę? Brat mojego męża ma rozszczep podniebienia i tak się trochę obawiam.

Gość kielbasa krakowska
Lekarz by rozpoznal. Mojej kolezance rozpoznal nawet takie niby-rozszczepienie,gdzie rozszczepiona byla tylko warga,kosci byly wszystkie w porzadku - taka drobna usterka odziedziczona po dziadku

Gość gość
No właśnie tak mi się wydaje, że rozpoznałby szczególnie, że byłam i na usg prywatnie i państwowo i pytałam i nic tam nie widzieli. Oby było wszystko ok. Teraz jestem w 37 tc, więc niunia jest duża i tym bardziej mi się wydaje, że rozpoznałby.

Gość gość
Moja lekarka- bardzo dobra,ze swietnym sprzetem (najlepszym w wojewodztwie) przyznala mi sie,ze raz przeoczyla rozszczep. Widzialam,ze ta dziewczyna tu pisze na forum. A drugi przypadek- dziewczyna kuzyna miala rozszczep i jej rodzenstwo a u jej coreczki na usg lekarz niezauwazyl. Dziewczynka miesiac temu urodzila sie z rozszczepem wargi. Ale nie chce cie straszyc,po prostu zaufaj lekarzowi,badz dobrej mysli i ciesz sie ciaza,a rozszczep to nie taka straszna rzecz,sa gorsze choroby. A dzidzia na pewno bedzie zdrowa.

Gość gość
Oczywiście, że nie taka straszna rzecz, ale mimo wszystko, która matka nie chcę aby jej dziecko nie było obciążone żadnymi wadami, a w przypadku mojego maleństwa trochę się tego nazbierało, ale myślę, a wręcz jestem pewna, że jest tak jak mówi lekarz czyli dobrze :)

Gość gość
ale na usg zwyklym da sie zauwazyc czy dopiero w 3d i 4d?

Gość gość
no nie chce cie straszyc, ale moja kolezanka urodzila miesiac temu dziecko z roszczepem wargi i podniebienia i mimo, ze chodzila prywatnie, miala usg na kazdej wizycie to lekarz wady przed porodem nie wykrył:O

Gość gość
u dziecka mojej znajomej rozczepu wargi i podniebienia lekarz nie wykryl. Ale jakby tak myslec, to nawet podczas idealnie przebiegajacej ciazy czlowiek nic, tylko by myslal o mozliwych chorobach.

Gość gość
Tego się właśnie boję, szczególnie że przykrywa usteczka rączkami, ale cóż mam poradzić? Miałam robione usg 4d i niby wszystko ok, okaże się już niedługo 🖐️