Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak to jest z tymi polożnymi czy trzeba wybierać wcześniej czy nie

Polecane posty

Gość gość

witam, jak to jest z kwestią położnej? czy należy ją wcześniej wybrać ? bo spotkałam się z tym, że kobiety wybierały sobie położną do porodu. Nie rozumiem tylko jak to rozegrać, przecież położne nie pracują codziennie 24/h powiedzmy że wybiorę sobie ( nie wiem w jaki sposób nawet) panią Basie a zacznę rodzić np 30 stycznia a ona wtedy nie pracuje, to co przyleci nagle bo rodzę czy po prostu kto inny odbiera poród? tak samo jest z lekarzami, wybiera się lekarza do porodu ? moja ginekolog np nie pracuje w miejskim szpitalu i wątpię, żeby miała możliwość przyjść i odbierać poród, a na pewno nie za darmo. Mi osobiście nie zależy, żeby była znajoma położna czy lekarz, tylko boje się, że coś przeoczę i się okaże na porodówce, że jednak trzeba było zgłosić coś wcześniej, wybrać itp. wiem tylko, że plan porodu trzeba mieć ze sobą, dokumenty wszystkie, wyniki badań, kartę ciąży itp. Jestem dopiero w 24 tygodniu, ale ciekawi mnie już jak to się odbywa. Czy po prostu przyjeżdżam i rodzę i nie ważne gdzie chodziłam do lekarza, gdzie do szkoły rodzenia itp?

Gość gość
U mnie było tak ,że w ciąży chodziłam do lekarza z jednego miasta , a rodziłam w innym. Nie wybierałam położnej ani lekarza. Po prostu poród się zaczął , pojechałam na porodówkę ze wszystkimi dokumentami i już .

Gość Ja miałam od razu umówioną
połozną. Ze względu na nią rodziłam w innym szpitalu. I to był najlepszy pomysł w moim życiu, bo gdyby nie ona to dziecko by się urodziło w najlepszym razie niedotlenione

Gość gość
wiesz Ty nie musisz mieć swojej położnej jedziesz do porodu a tam jest personel który ma dyżur i to oni odbieraja poród ale powiem z własnego doświadczenia rodziłam dwa razy siłami natury drugi raz dwa miesiące temu i w obu przypadkach miałam swoją położna ...i to była dobra decyzja miałam spokój psychiczny że nie trafie na przypadkową osobę która może mieć gorszy dzień...dramat......taka położna pracuje w danym szpitalu ma układ ze szpitalem że jeśli zaczyna się poród a jej nie ma w pracy to poprostu przyjeżdża i pomaga..oczywiście wcześniej omawiacie szczegóły za ile i wogóle...

Gość gość
a gdzie sie poznaje takie położne żeby je wybrać ? ja mam problem, bo szpital w moim mieście ma niesamowicie kiepskie opinie, na prawde straszne.. nawet bywa ze cieplej wody pare dni nie ma.. a 30 km od mojego miasta jest szpital wychwalany pod niebiosa. Wolalabym rodzic w tym wychwalanym, ale musialabym tam jezdzic do szkoly rodzenia zeby poznac tam polozna ?

Gość adelajdaa86
A myślisz że położna którą wybrałaś nie może mieć gorszego dnia? :D Jak te matki wydziwiają. Oczywiste jest że jak zajeżdżasz na porodówke to jest ta położna która akurat jest na zmianie w pracy. Nie wiem czy jakiejś położnej chciałoby się specjalnie na wasz poród jechać jeśli np jest po nocce itp?

Gość gość
ja w trakcie ciąży przeprowadziłam się i odległość do szpitala w którym urodziłam to 130 km. i dałam radę mój lekarz prowadzący też był tak daleko i jakoś to pogodziłam.A jeśli chodzi o to że położna po nocnej zmianie nie przyjedzie do ciebie uwierz przyjedzie jeśli wcześniej się dogadacie przecież za to jej właśnie zapłacisz i już....to nie jest wydziwianie to spokój psychiczny i już ...ja tak zrobiłam dwa razy i nie żałuje wydanych pieniędzy....

Gość gość
ja rodziłam w szpitalu oddalonym 30 km od domu, nie znałam tam lekarzy ani położnych i trafiłam na naprawdę pomocny i fajny personel, ale wcześniej zasięgnęłam porady kobiet , które tam rodziły i wszystkie były zadowolone.