Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy kontaktować się z endokrynologiem

Polecane posty

Gość gość

SLuchajcie, jestem w 11 tygodniu. OD dawna lecze isę na niedoczynnosć. Pech chciał, ze akurat na początku ciąży moje TSh było za duze, wynosiło 4. Od razu udałam sie do lekarza po nową dawkę, dostałam podwójną- 100mg euthyroxu. W 7 tygodniu ciazy wyniki juz były super- tsh 1.5, FT3 i FT4 też w normie. Cały czas jestem na 100mg. Teraz minęły 3 tygodnie od ostatniej wizyty i jest jeszcze 3 tygodnie do następnej (25.10) Zbadałam sobie kontrolnie hormony i wyszło mi FT4 17,81, a TSH 0,4 przy dolenj normie 0,2. Boje się, ze przez te 3 tygodnie do następnej wizyty przejdziew nadczynność tarczycy. Czy mam się kontaktowac telefonicznie z lekarzem w sprawie dawki?

Gość gość
nie - 0,4 jest ok w ciąży. To nie jest nadczynność. Ft4 jest w normie. Ja w I trymestrze miałam tsh 0,001 i nie było nadczynności, bo ft4 i ft3 w normie, a tsh w ciazy moze spadać fizjologicznie. Potem samoczynnie wzrastało do 0,8 nawet.

Gość gość
dodzwoniłam się i masz rację. pani doktor powiedziała, ze ma zostać taka dawka jak jest, bo FT4 jest dobre. Chyba, ze miałąbym kołatania serca, ale nie mam (odpukać :-))