Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy Bóg istnieje

Polecane posty

Gość gość
„Jeden ze złoczyńców, których tam powieszono, urągał Mu: »Czy Ty nie jesteś Mesjaszem? Wybaw więc siebie i nas«. Lecz drugi, karcąc go, rzekł: »Ty nawet Boga się nie boisz, chociaż tę samą karę ponosisz? My przecież — sprawiedliwie, odbieramy bowiem słuszną karę za nasze uczynki, ale On nic złego nie uczynił«. I dodał: »Jezu, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa«. Jezus mu odpowiedział: »Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju«” (23,39—43). Pierwsze lepsze a jest ich do groma!

Gość ISTNIEJE BOG
No i oczywiście jak podam wersety, to szybciutko sprawdzaj w twojej Biblii, żeby nie bylo, że używam jakiejś innej :-D Czekam na argumenty poparte wersetami :-) Może na początek znajdz mi w Biblii wyrazenie DUSZA NIEŚMIERTELNA.

Gość PraweaTywea
Moje rowniez sa poparte Biblia, i to ta prawdziwa, ktora uznaja wszyscy chrzescijanie, a nie ta wasza :) Ale bardzo chetnie sie wymienie opiniami na rozne kwestie, zaprezentuj mi Wasze stanowisko a ja przedstawie stanowisko zielonoswiatkowe.

Gość PraweaTywea
Dusza niesmiertelna? Chocby Jezus na krzyzu a obok przestepca, jezus do niego "Jeszcze dzis bedziesz ze mna w domu ojca" Gdyby dusza byla smiertelna to w jaki sposob mogliby znalezc sie razem w niebie? :)

Gość ISTNIEJE BOG
Czekam, czekam... Ja nie jestem jeszcze Świadkiem Jehowy, ale zamierzam kiedyś być :-) Świadkowie Jehowy posługują się wieloma przekładami Biblii, nie robią w związku z tym żadnych problemów. Wszak Biblia ma wiele przekładów, bo język jest żywy i trzeba robic wznowienia, by dostosowac je do wspołczesnego języka. To przecież logiczne.

Gość gość
w Biblii, jest też napisane, że jak Jezus wstępował do nieba, apostołowie zaczęli mówić "językami", a widzowie stwierdzili , że upili się młodym winem i bełkoczą, i tak pozostało do dzisiejszych czasów, zielonoświątkowscy nie wytrzeźwieli do współczesnych czasów i nieżle bełkoczą w pijackich zwidach

Gość gość
Jehowici- Kocia wiara :D Jest obietnica życia wiecznego po śmierci z milion razy w biblii. "Kto we mnie wierzy nie zginie lecz będzie miał życie wieczne"

Gość PraweaTywea
Skoro wedlug ciebie Zielonoswiatkowcy belkocza to co sadzisz o Swiadkach Jehowy albo Katolikach? Czekam neicierpliwie :)

Gość gość
na poprzedniej stronie jest już cytat. Taki z Ciebie badacz pisma, ze nawet posty na forum omijasz :D hahahahhaha :D

Gość ISTNIEJE BOG
Jezus powiedział: zaprawdę powiadam ci dziś: BĘDZIESZ ZE MNĄ W RAJU. I to robi różnicę :-) A kiedy wskrzesił Łazarza, który kilka dni leżał juz martwy. Czy wspomniał Łazarz, że był w jakimś miejscu typu niebo czy raj?? Nie!! Bo nie miał po śmierci żadnej świadomości!!!

Gość ISTNIEJE BOG
Ktoś kto rzuca tekst "kocia wiara" juz na wstępie jest dla mnie głupkiem, który sam o sobie opinie wystawia, więc pani /panu/ juz dziękujemy 🖐️

Gość PraweaTywea
Rzeczywiscie, to bardzo wiele tlumaczy ze lazarz nic nie powiedzial :D :D Nie rozsmieszaj mnie. A po drugie, czy ktos lazarza o to pytal? Nie :) A Jezus powiedział JESZCZE DZISIAJ bedziesz ze mna w raju, nie w dalekiej przyszlosci tylko JESZCZE DZISIAJ. ale jak widac Jehowi ten fragment pomineli.

do adepta ŚJ - zdajesz sobie oczywiście sprawę ,ze świadkowie nie śą chrześcijanami ?

Gość PraweaTywea
Pytanie zasadnicze do Świadka Jehowy - Jaka jest rola Jezusa? Bo chyba wg. was nie nalezy sie do niego modlic? Jak wylada nawrocenie wg. Swiadkow Jehowy? Kto zbawia?

Gość gość
wskrzesił Łazarza, czyli jest pierwszym , twórcą zombi

Gość gość
"Kto wierzy we mnie nie zginie lecz będzie miał życie wieczne" to i dziesiątki innych cytatów ten od kociej wiary też pominął :D

mylisz się :) (42) I dodał: Jezu, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa. (43) Jezus mu odpowiedział: Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju. (44) Było już około godziny szóstej i mrok ogaranął całą ziemię aż do godziny dziewiątej. (Ew. Łukasza 23:42-44, Biblia Tysiąclecia) xxxxxxxxxxxx Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju.

Gość ISTNIEJE BOG
Bardzo cię proszę nie mow jehowi. Wyrazaj sie z szacunkiem, bo czy ci sie to podoba czy nie, to Bóg, równiez ten, w ktorego ty chcesz wierzyc ma na imię Jehowa. Nawet w modlitwie wzorcowej masz powiedziane: OJCZE nasz, ktory jesteś w niebie, święć się imię Twoje. Jakie to imię?????? Pewnie powiesz Jezus :-0 :-0 A przeciez Jezus to syn!! Więc Bóg, Ojciec Jezusa ma imię. I to jest wlaśnie imię JEHOWA!

Gość gość
ISTNIEJE BOG Jezus powiedział: zaprawdę powiadam ci dziś: BĘDZIESZ ZE MNĄ W RAJU. I to robi różnicę usmiech.gif A kiedy wskrzesił Łazarza, który kilka dni leżał juz martwy. Czy wspomniał Łazarz, że był w jakimś miejscu typu niebo czy raj?? Nie!! Bo nie miał po śmierci żadnej świadomości!!! X Postawił przecinek w złym miejscu- typowe dla jehowych

Gość PraweaTywea
MA na imie Jahwe, Adonai, Jestem Ktory Jestem... Wiec wiesz 🖐️

Gość gość
Mój Bóg nie nazywa się Jehowa. Twój zmyślony się tak nazywa i przecinki w PRAWDZIWEJ biblii przestawia :D

nie JEHOWA - a JAHWE. xxxxxxx (3) Pan, mocarz wojny, Jahwe jest imię Jego. (4) Rzucił w morze rydwany faraona i jego wojsko. Wyborowi jego wodzowie zginęli w Morzu Czerwonym. (Ks. Wyjścia 15:2-4, Biblia Tysiąclecia) Imię Jehowa występuje tylko w tłumaczeniu Bilbi Nowego Świata - Biblii stworzonej przez Organizację świadków .

Gość gość
@Istnieje Bóg, co za tępy pacan, przeczytaj od początku i się głąbie nie popisuj

Gość PraweaTywea
Z Katolikami czy Ewangelikami to chociaz mozna dyskutowac, ale Swiadkowie Jehowy maja niestety swoj przeklad Biblii i swoje prawdy wiary ktorych bronia jak lwy wiec nie wiem czy w tym jakis sens istnieje...

Gość ISTNIEJE BOG
Jaka jest rola Jezusa? Bardzo ważna. Jehowa oddał swego syna na okup za grzech ludzki, by mogli oni dzięki tej ofierze żyć wiecznie po ponownym przyjściu Jezusa. Bóg oddał to co miał najcenniejsze: "Bo Bóg tak umilował świat, że dał syna swojego jednorodzonego, aby każdy, kto w niego uwierzy, mial życie wieczne". Jezus będąc na ziemi chciał zblizyc ludzi do Boga. Przejawiał wszystkie Jego cechy.

Gość gość
allium, masz w JHWH po J, samogłoskę alef, nie ma więc nie wymądrzaj się

Gość ISTNIEJE BOG
Tłumaczę po raz drugi: Jehowa to spolszczona nazwa!! Po angielsku Jehova, po wlosku Geova...itd!! To tak jak po polsku Michał, po angielsku Michael, po włosku Michele, itd...!!! Ludzie, myślcie..... :-0

Jezus będąc na ziemi chciał zblizyc ludzi do Boga. Przejawiał wszystkie Jego cechy. xxxxxxxxxxx a w jaki sposób " nabawił " sie tych cech ?:)

Gość PraweaTywea
Allium - Pewnie napił sie Ambrozji :D :D

Gość gość
no ten Bóg był niezłym zboczeńcem, jak swojego umiłowanego Syna dał na ziemię, by żołdacy rzymscy mieli sadystyczną uciechę. A Bóg faktycznie istnieje w waszych chorych umysłach.