Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy Bóg istnieje

Polecane posty

Gość gość

Jak zapatrujecie się na to zagadnienie? Niedawno umarła mi bliska osoba i chyba straciłam wiarę :( A Wy? Wierzycie czy nie?

Gość gość
wg mnie istnieje :) wiele wymodliłam w życiu.

Gość gość
Jak mozna wierzyc w cos czego sie nigdy nie wiedzilo ? wierzysz w czary |? peqwnie nie... w boga tez nie powiennas... to ewolucja, a nie jakis tam wymyslony stworca ;/

Gość gość
Jest bardzo dużo dowodów i to fizycznych na istnienie Boga. Ja w niego nie wierzę, ja WIEM, ze istnieje ;)

Gość gość
jakich ? dowodow ? wymien

Gość gość
Oczywiście, że Bóg istnieje! Ci co w niego nie wierzą widocznie się tym nigdy nie interesowali. Samego Boga nie trzeba zobaczyć żeby w niego wierzyć. Wystarczy poczytać trochę materiałów NAUKOWYCH na temat niektórych cudów ( w szczególności tu polecam poczytać o Panience z Guadalupe- niesamowite jak nauka wymiękła totalnie przy obrazie ukazanym na ubraniu indianina Juana Diego). Nauka potwierdza, że barwniki nie są z naszej ziemi, więc po co mi widzieć Boga przy takich argumentach? Tak samo jak wierzę w zawał serca choć go nie widziałam,a le wiem, ze wg nauki istnieje.

Gość gość
oprócz tego jest cała masa innych dowodów. Od Objawień fatimskich (gdzie tysiące ludzi widziało taniec słońca- nauka padła) po cuda Eucharystyczne na całym świecie kiedy to komunikat zamienia się w kawałek mięśnia sercowego zawsze o tym samym DNA i grupie krwi mimo wieków różnicy między zdarzeniami.

Gość PraweaTywea
Oczywiscie ze Bog istnieje. A co do tego ze zmarla ci osoba to nie wiem w jakich okolicznosciach, ale nie mozna za to obwiniac Boga. To pierwsi ludzie zlamali Boze przykazy i dlatego zaczeli umierac, na kazdego przyjdzie pora, a spojrz to w ten sposb ze ta osoba odeszla juz do lepszego swiata, do domu ojca.

Gość gość
a ja nie rozumiem ateistów, bo żeby zaszła teoria ewolucji w ogóle to najpierw musiało być 'coś' , co stworzyło 'choćby' coś takiego jak kosmos

Gość PraweaTywea
Jezus jest alfa i omega, poczatkiem i koncem, byl u poczatkow czasow i bedzie na jego koncu gdy przyjdzie sadzic swiat. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak przez niego. On jest droga i prawda i zyciem.

Gość gość
Rzecz w tym, ze teoria ewolucji nie jest wcale potwierdzona tak do końca przez naukę. Szczególnie głośne było odkrycie szczątków ludzkich pochodzących z tego samego okresu co szczątki australopiteka. A to świadczy, ze słynny australopitek był zwykłą małpą

Gość gość
Oczywiście, że Bóg istnieje. A to, że ludzie umierają jest przecież normalne, każdy z nas umrze, jeden wcześniej, drugi później, jeden poważnie zachoruje, inny z kolei umrze spokojnie ze starości w swoim łóżku. Taka kolej rzeczy. Nie trać wiary, to dla ciebie próba.

Gość ISTNIEJE BOG
i ma na imię Jehowa :-) Jest to najwspanialszy Bóg, prawdziwy, jedyny i dobry. Nie martw się: ten Bóg chciał dla czlowieka innego życia. I dlatego obiecuje zmartwychwstanie wszystkich ludzi: prawych i nieprawych. "Porozmawia" sobie z każdym, zbada jego serce i będzie wtedy wiadomo, czy zostanie taki ktoś przy życiu, czy nie.. Dziś byłam na cmentarzu i na wielu pomnikach bylo napisane: "Bóg tak chciał". Ale Bóg wcale tak nie chciał...!! Bóg nie chciał smierci nikogo. Bóg jest miłością, stworzyl człowieka, by mógł zyć wiecznie, bez chorób, trosk i śmierci. I obiecał, że tak będzie. A kiedy Bóg mówi, to jest to zawsze prawda. Nie chcę obrażać niczyich uczuć religijnych ale religia katolicka jest...dość ponura i nie dająca nadziei. A jeśli tak, to jaka to nadzieja? Na co? Porozmawiajcie ze Świadkami Jehowy o zamierzeniu Boga co do ludzi i ziemi, która dla nich stworzył. Ich religia naprawdę jest prawdziwa :-)

Gość PraweaTywea
Wszelkie teorie ewolucyjne, wielkie wybuchy itp. moza miedzy bajki dla dzieci wlozyc. Swiat ma ok. 6-7 tysiecy lat i wszystko co na niej stworzyl Bog Ojciec

Gość gość
Brednie. Nauka jeszcze się nie posunęła tak daleko aby wyjaśnić niektóre ''cuda'', a to co tu wymieniasz to są jakieś mity z przez paruset lat, albo takie które zdarzyły się w ''szarej d***e'' gdzie nie ma technologii i ludzi wierzą w zabobony. Dlaczego w biednych państwach gdzie jest głód i bieda, ludzie wierzą w boga, a w tych bogatych ludzie już od tego odchodzą ? Religa i cały ten bóg został wymyślony przez starożytne plemiona bo było im łatwiej z wiara. Teraz tego nie potrzebujemy i co raz więcej ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Jeszcze toleruje ludzi wierzących w boga jako w coś co stworzyło świat, ale nie toleruje ludzi którzy wierzą w kościół, religie itd !

Gość gość
To sa dowody naukowe ! potwierdzone naukowo ! A to ze jakiś tam jezus zamienil wode w wino... To dopiero brednie i bajki.

Gość PraweaTywea
Oczywiscie. A kiedys wszyscy naukowcy uwazali ze slonce kreci sie wokol ziemi i co z tego? :) albo ze ziemia jest plaska.

Gość gość
16:47 nauka jest w powijakach- owszem, ale nie sądzisz, ze jakiś biedny indianin żyjący w XVIw był w stanie stworzyć sam coś, czego nie obaliłaby dzisiejsza nauka :D W dodatku nikt nie byłby w stanie w ten sposób uwiecznić oczu w tamtych czasach ( w dzisiejszych chyba też nie). Do tego dochodzą jeszcze 2 fakty- na płaszczu maryi są gwiazdy, które swoim układem pasują idealnie do czasu, w którym Matka Boża się objawiła. Ten Indianin nie byłby w stanie tego zrobić, jednak to też pikuś, bo największym chyba cudem jest to, ze materiał na którym powstał obraz mógłby w tych warunkach przetrwać co najwyżej 20 lat a nie kilka wieków. Pomijając fakt, ze na tak rzadkim materiale (chodzi o jego strukturę) nie ma możliwości by stworzyć tak dokładny wizerunek. To jest kropeleńka w morzu dowodów.

Gość gość
pewno, że istnieje, a dowodem są letnie burze, to popiardywanie Boga i posikiwanie

Gość gość
i akurat nauka co do tkanin jest bardzo precyzyjna a nie w powijakach...

Gość gość
a co z jednakowym DNA kawałków mięśnia sercowego, w które zamieniły się opłatki? Różnica kilku wieków między nimi była :>

Gość gość
no i Jeżeli Meksyk nazywasz zad***em jeśli chodzi o technologię to powodzenia ;P Pomijając, że tkanine badali naukowcy z całego świata...

Gość gość
"ISTNIEJE BÓG"- nie Jehowa tylko Jahwe- tak brzmi poprawne tłumaczenie imienia Boga. A poza tym religia katolicka nie jest ponura! Daje ogromną nadzieję! To jedyna religia, której cuda są niepodważalne przez naukę!

Gość PraweaTywea
"Jedyna religia ktorej cuda" ?? Co to ma znaczyc to stwierdzenie?? To Katolicy maja jakies swoje cuda? Myslalam ze to Jezus czyni cuda a nie kosciol :D :D Dobre, usmialam sie.

Gość gość
patrz jaki uczony Jahwe, goowno nie Jahwe, jeśli już glucie to, JHWH, bo w hebrajskim nie pisze się samogłosek, oprócz alef

Gość gość
dlatego piszę TŁUMACZENIE JAHWE! A co do cudów to oczywiście, ze one są w RELIGII katolickiej- nie tworzy ich kościół. Ale najlepiej czepiać się szczegółów, łapać za słowa, żeby omijać niewygodne fakty

Gość PraweaTywea
NIe ma cudow w religii katolickiej, zielonoswiatkowej czy ewangelickiej. Jezus jest jeden wiec jego cuda sa uniwersalne, nie ma odrebnych dla kazdej religii :) Cuda naleza do Jezusa a nie do kosciolow

Gość gość
nikt nie wie, jak wymawiane jest imię Boga, bo ostatni arcykapłan został zamordowany i nie zdążył powiedzieć na ucho następcy, jak się wymawia, JHWH, więc nie picuj farmazonów