Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy Bóg istnieje

Polecane posty

Biblie z których korzystam śą napisane w języku polskim i w żadnej z nich nie jest imię Boga " spolszczone " do tego stopnia ,zeby zupełnie je zniekształcić . Imię Jehowa w źródłosłowie to inaczej ruin, mischief. Po przetłumaczeniu na język polski - ruin znaczy ruina, upadek, zaprzepaszczenie, zatracenie, a słowo mischief znaczy psota, mąciwoda, podżegacz. człowieku , myśl do kogo sie modlisz .........

Gość ISTNIEJE BOG
Znaczenie i rola Jezusa: Okup to zapłata za uwolnienie kogoś. Pierwotne zamierzenie Boże co do ziemi nie przewidywało, że ludzie będą się starzeć i umierać. Skąd o tym wiemy? Stwórca powiedział, że pierwszy człowiek, Adam, umrze, jeśli przekroczy pewien zakaz — jeśli popełni grzech. Gdyby Adam nie zgrzeszył, żyłby wiecznie. Ponieważ jednak okazał nieposłuszeństwo, w tym samym dniu zaczął zmierzać ku śmierci i po kilkuset latach umarł (Rodzaju 2:16, 17; 5:5). Grzeszny stan i śmierć przekazał swoim potomkom. A więc poprzez Adama śmierć, będąca karą za grzech, ‛weszła na świat’ i dlatego potrzebujemy okupu. Przeczytaj Rzymian 5:12; 6:23.

Gość gość
Bóg nie istnieje w naszych chorych umysłach. Dowody są niezaprzeczalne nawet przez naukę. Skoro uważasz, że Bóg istnieje w naszych chorych umysłach daj na to dowód a jak nie masz takiego to albo się nawróć albo nie bluźnij chociaż

Gość gość
jest pytanie, czy markiz De'Sade, czerpał z Biblii swoje chore pomysły, które zamieścił w swoich powieściach

jako początkująca świadkowa pewnie jeszcze nie iwe ,że zdaniem ŚJ Jezus zanim przyszedł na Ziemię był ......archaniołem Michałem :) Ale tego początkującym nie mówią bo łatwo wtedy dojść do wniosku ,że Świadkowie nie dość ,ze fałszują obraz Boga to jeszcze głoszą naukę o reinkarnacji :D

Gość chaosarcher
Allium czy Ty kiedyś odchodzisz z Cafe ? :D Co teramt religijny jesteś aktywna :D XCC A co do zapytaia czy Bóg istnieje , napiszę lrótko i zwięźle - TAK . Dlaczego ? Bo wielokrotnie mi się objawiał. Należy jedynuie miecz oczy i uszy szeroko otwarte a Boga zobaczysz w każdym detalu :D. Mnie objawiał się wtedy gdy go najbardziej potrzebowalem :)

Gość gość
dowody niezaprzeczalne, nawet przez naukę, chyba głoszoną przez nawiedzonych dewotów

Gość PraweaTywea
Pytanie do Swiadka Jehowy z innej beczki - Czy religia zabrania wam obchodzenia urodzin, imienin, swiat itp.? A jesli tak to dlaczego? Jakie sa tego podstawy biblijne? Bo moja ciotka jest Swiadkiem i nie obchodzi takich rzeczy, nawet na wybory nie chodzi bo mowi ze to szatanskie wladze i wielki babilon

zadałaś sobie choć trochę trudu żeby zbadać tych , prześwietlić którym masz zamar uwierzyć tak bardoz ,ze aż dusze gotowa jesteś zgibić ? Wiesz że organizacja wielokrotnie odwoływała swoje nauki a jej czlonkowie maja oficjalny zazkaz czytanie niektórych numerów Strażnicy ?

Gość ISTNIEJE BOG
Masz Świadka Jehowy w rodzinie, to spytaj. Ja jeszcze nie jestem Świadkiem Jehowy, ale znając ich od dlugiego czasu, wiem, że i ja Świadkiem kiedyś zostanę.

Gość gość
Świadkowie Jehowy, koszmar lekarzy, a najlepszy sposób, lekarz czeka aż taki nawiedzeniec, omdleje i robi wszystko by ratować życie , transfuzje, bo jak taki matoł wykituje, to prokuratora nie obchodzi to, że oni nie uznają transfuzji

Gość gość
nie istnieje żaden logiczny dowód na istnienie boga, tak samo można wierzyć w smoki, elfy i krasnoludki czy świętego mikołają z reklamy :)

Gość gość
POPIERAM :) nie istnieje żaden logiczny dowód na istnienie boga, tak samo można wierzyć w smoki, elfy i krasnoludki czy świętego mikołają z reklamy usmiech.gif OPUSZCZAM DYSKUSJĘ BO SZKODA CZASU NA UROJENIA

wiara nie potrzebuje dowodów :) udowodniona wiara to doświadczenie :) a wiara to pewnośc zdarzeń ,których nie widzimy :)

Gość PraweaTywea
NIe mam Świadka Jehowy w rodzinie. Ciotka nie utrzymuje z nami kontaktow bo uwaza nas za Babilon :) Wiecn ie moge jej spytac i dlatego pytam CIEBIE

świadkowie i może są koszmarem lekarzy ale to dizęki ich konsekwentnej postawi badania nad krwią i preparatami krwiozastępczymi tak isę rozwinęły :)

Gość ISTNIEJE BOG
Ale przepraszam, co to za argumenty?? :-0 Nie rozumiesz, że jeśliby Bóg wszystko od razu podał jak na tacy, to wtedy dalby podstawę, by szatan mu urągał?? Przecież juz kiedyś to robił, np w przypadku Hioba. Szatan powiedzial wtedy: Hiob dlatego jest Ci wierny, bo dajesz mu bogactwo i dobre zycie. Wtedy Jehowa pozwolił, by szatan zabral mu wszystko, a Hiob i tak pozostal wierny Bogu. Tak samo z poznaniem. Ludzie, z pomoca Boga rzecz jasna, sami musieli dojść do prawdy. Dając tym samym odpor szatanowi, by niczego nie mógł zarzucic Jehowie.

Gość gość
no to przykła z duupy wzięty, a kociambry, znam jednego, niem a nogi, bo ma rodziców, nawiedzonych kociambrów

Gość gość
achtung, koniec dyskusji, kociambry opanowali temat. Do świdania , druzja!

nie bardoz wiem czego dotyczy post z 18;40 :) Ale ja też czasmi wklejam posty nie tam gdize trzeba :)

Gość ISTNIEJE BOG
Ten tekst byl do tej wypowiedzi: zadałaś sobie choć trochę trudu żeby zbadać tych , prześwietlić którym masz zamar uwierzyć tak bardoz ,ze aż dusze gotowa jesteś zgibić ? Wiesz że organizacja wielokrotnie odwoływała swoje nauki a jej czlonkowie maja oficjalny zazkaz czytanie niektórych numerów Strażnicy ?

ok. proponuje jednak żeby zanim zdecydujesz zabawił sie w " adwokata diabła " i zrobiła to w swoim własnym interesie . Bo koniec końców ma sami podejmujemy decyzje ale i sami ponosimy konsekwencje tych wyborów .

Gość ISTNIEJE BOG
Ok, dziękuję :-) A w razie pytań i wątpliwości: www.jw.org :-) A wy macie jakąś stronę?

Gość PraweaTywea
Ja zapraszam na www.kz.pl - Strona kosciola Zielonsowiatkoweog w POlsce. pozatym kazdy zbor ma swoja wlasna.

Siła wyższa istnieje, wolna wole nie istnieje, religie i jezusy zostały zmyślone przez ludzi, biblie pisali w takim samym stopniu ludzie podli i okrutni jak i ludzie posiadający emaptie, religijność lub jej brak to silne skrzywienie umysłowe które powoduje siła wyższa, dalsze życie po śmierci istnieje tylko dla wybranych istot bez względu na to czy zachowywali się dobrze czy okrutnie za życia. To jest cała prawda. Debile nigdy się nie zmienią i dobrze - nie zasługują psie g***a na to.

Gość gość
09.10.13 [zgłoś do usunięcia] gość dowody niezaprzeczalne, nawet przez naukę, chyba głoszoną przez nawiedzonych dewotów X nie. Badania nad cudami robi wielu naukowców sceptycznych. Wielu z nich nawróciło się przy badaniu obrazu z Guadalupe właśnie. Nauka nie jest w stanie podważyć autentyczności tego obrazu a pigmenty jak sami naukowcy mówią na 100% nie pochodzą z naszego świata. Zanim zaczniesz pisać, ze coś jest nieudowodnione to poczytaj wpierw o tym dokładnie a dopiero potem z pewnością stawiaj jakieś teorie

Gość gość
takie porównanie ...widziałaś wiatr? nie ? a jednak wiesz że istnieje...

Gość gość
Widziałeś zawał serca? To skąd wiesz, że istnieje?

Gość gość
JAH i JEHOWA pokazuje, że JAH nie jest skrótem od Jehowa tylko od JAHwe. Na szczęście dowody na to, że forma Jehowa jest błędna są tak duże i tak przytłaczające, że w końcu nawet Towarzystwo Strażnica przyznało w The Kingdom Interlinear Translation of the Greek Scriptures, - Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc. strona 23: "While inclining to view the pronunciation ‘Yahweh’ as the more correct way, we have retained the form ‘Jehovah’ because of peoples familiarity with it since 14 th Century". - W języku polskim można to przetłumaczyć tak: "Podczas przychylnego przeglądu wymowy ‘Jahwe’ jako bardziej prawidłowej, my pozostajemy przy formie ‘Jehowa’ dlatego że ludzie są zaznajomieni z tym od 14 wieku".