Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zostalo mi 300 pln na jedzenie do konca miesiaca jak dac rade

Polecane posty

Gość gość

dodam ze mam dwoje dzieci i w niedziele gości.......

Gość gość
nie dasz rady :(

Gość gość
musisz niezle kombinowac to wychodzi Ci dycha dziennie na 3 osoby............ rob duzo potraw z ziemniakow- bo tanie, jajka, mleko.... warzywa :)

Gość gość
a mi zostalo 15 zl na dwie osoby do konca pazdziernika. chyba przyjdzie nam umrzec z glodu. w domu mam skrzynke ziemniakow, 15 sloiczkow buraczkow domowej roboty, troche marchewki, pol chleba, maslo, musztarda, resztka ketchupu, pomidor i napoczeta smietana. i jak tu zyc?

chciałam napisać, że mi zostało niewiele więcej, ale ty masz 2 dzieci cóż, dziś już pisałam na jednym z topików, gdzie pani domu chwaliła się, że potrafi tak gospodarować pieniędzmi, że jeszcze jest w stanie odłozyc. Oczywiscie z twojej kwoty nie ma czego odkładać, Idąc za radą owej pani a i własnych doświadczeń, doradzam tani sklep i listę zakupów: 2 kurczaki (potem je porcjujesz), jakaś kiełbasa, tania wędlina (niestety), podroby mogą być smaczne i są niedrogie (a spokojnie możesz je podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą), no właśnie worek ziemniaków (z tego będą i frytki i zwykłe do obiadu i w mundurkach i do zupy), 2x kasza (gryczana, jęczmienna), 2x ryż, warzywa kup na bazarku- jakiś kalafior, brokuł, marchewka, te które możesz zamroź. NIc nie marnuj, jak gotujesz rosół wyjmij z niego mięso i podaj je do drugiego dania,tak samo rób z ugotowanymi warzywami, kombinuj. Rób tanie obiady typu ziemniaki, jajko sadzone (wątróbka drobiowa, gulasz z serduszek). Zupy są sycące, a drugie dania możesz robić właśnie nieco rzadziej np. 2,3 razy w tygodniu. Na śniadania i kolację proponuję chleb z warzywami, może jakiś niedrogi serek topiony, bądź żółty, czasem jakaś parówka. Cóż, dasz radę. A skoro masz gości to albo odwołaj mówiąc wprost jaka jest sytuacja albo właśnie jakiś rosół, a pozniej te mięso dosmażone podaj jako drugie danie na talerzu z ziemniakami czy czymkolwiek. Będzie ciężko, ale jeśli odpowiednio to rozplanujesz poradzisz sobie.

chciałam napisać, że mi zostało niewiele więcej, ale ty masz 2 dzieci cóż, dziś już pisałam na jednym z topików, gdzie pani domu chwaliła się, że potrafi tak gospodarować pieniędzmi, że jeszcze jest w stanie odłozyc. Oczywiscie z twojej kwoty nie ma czego odkładać, Idąc za radą owej pani a i własnych doświadczeń, doradzam tani sklep i listę zakupów: 2 kurczaki (potem je porcjujesz), jakaś kiełbasa, tania wędlina (niestety), podroby mogą być smaczne i są niedrogie (a spokojnie możesz je podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą), no właśnie worek ziemniaków (z tego będą i frytki i zwykłe do obiadu i w mundurkach i do zupy), 2x kasza (gryczana, jęczmienna), 2x ryż, warzywa kup na bazarku- jakiś kalafior, brokuł, marchewka, te które możesz zamroź. NIc nie marnuj, jak gotujesz rosół wyjmij z niego mięso i podaj je do drugiego dania,tak samo rób z ugotowanymi warzywami, kombinuj. Rób tanie obiady typu ziemniaki, jajko sadzone (wątróbka drobiowa, gulasz z serduszek). Zupy są sycące, a drugie dania możesz robić właśnie nieco rzadziej np. 2,3 razy w tygodniu. Na śniadania i kolację proponuję chleb z warzywami, może jakiś niedrogi serek topiony, bądź żółty, czasem jakaś parówka. Cóż, dasz radę. A skoro masz gości to albo odwołaj mówiąc wprost jaka jest sytuacja albo właśnie jakiś rosół, a pozniej te mięso dosmażone podaj jako drugie danie na talerzu z ziemniakami czy czymkolwiek. Będzie ciężko, ale jeśli odpowiednio to rozplanujesz poradzisz sobie.

Gość gość
w polsce nie da sie uczciwie zyc :-(

ewentualnie mam inny pomysł, jest teraz sezon na grzyby, wystarczy zebrać koszyczek podgrzybków albo opieńki i zrobić np. pyszną zupę grzybową albo spaghetti z sosem grzybowym, czy kaszę co ty na to?

Gość gość
uczciwie da się żyć, tylko się żyje na skraju nędzy.

Gość gość
to sa tacy goscie ze zupa grzybową sie nie najedza, a pozniej obgadaja na cala rodzine, odsmazanym miesem tez nie:( a przelozyc ich nie moge bo juz 3 razy przekladalam:/

to niby czym oni się najedzą? co zwykle jadają? to co to za ludzie skoro nie są w stanie zrozumieć, że komuś nie wiedzie się tak dobrze, jak im i nie są w stanie sprostać ich nadzwyczajnym wymaganiom? Zwłaszcza, że są dzieci, wydatki, wiadomo. Zawsze też możesz powiedzieć, że dzieciaki ci się pochorowały albo, ze musisz pilnie wyjechac do rodziców, teściów, rodzeństwa, cokolwiek. A niech się obrażają i obgadują, chyba wolisz taki rozwój sytuacji, niż w myśl zasady "zastaw się, a postaw się" Daj spokój :) grzybów nie lubią (co jest corocznym, a i nie zawsze rarytasem),to co lubią?

a skoro nie najedzą się zupą grzybową, to jednak można im to podać jako przystawkę, a jako drugie danie coś wegetariańskiego np. kotlet z kalafiora albo coś innego, zawsze możesz powiedzieć, że jesteś fanką jakiegoś programu kulinarnego, a ich przyjście było okazją do wypróbowania ostatnio zasłyszanego przepisu :)

Gość gość
Zastaw się a postaw się ,to mentalnoścć polaków.Czym chata bogata tym rada.W ostateczności weż pożyczkę u prowidenta.

Gość gość
zakupy tylko w sieciówkach i tylko promocje i wyprzedaze moze przestan jesc kolacje na zdrowie ci wyjdzie