Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pisząca

8 miesieczne dziecko nie przytula sie

Polecane posty

Gość pisząca

Nie karmiłam piersią ponieważ miałam bardzo mało pokarmu, synek nie umiał złapać piersi i bardzo mi je poranił. Przez pierwszych kilka dni odciągałam laktatorem, ale mleka było za mało i zaczęłam dokarmiać mm, sutki były tak poranione, ze leciało też dużo krwi więc po 3 tyg przestałam odciągać. Zastanawiam się czy przez to moje dziecko nie lubi się przytulać? Przez pierwsze 4-5 m nie był noszony z wielu przyczyn, za dużo by pisać. Czy jest szansa na to, że synek polubi przytulanie? Co mogę zrobić w tym kierunku???

Gość gość
NIe każde dziecko lubi sie przytulać w tym wieku. Moje było ciagle na rekach ale od kiedy zrobił sie mobilny nie chciał na ręce tylko na podłogę i przytulaniu zapomnij. Przeszło mu jak skończył 14 miesiecy i znów lubi się przytualć.

Gość pisząca
Mam nadzieje, że mój synek niebawem polubi przytulanie. Mam bardzo duże wyrzuty sumienia z powodu karmienia piersią. Zawsze bardzo chciałam karmić, ale nie wyszło..

Gość gość
może warto przytulać ile się da :)

Gość gość
Nie zrażaj się jeszcze. Próbuj przytulać, głaskać po głowie, bawić się np. w łaskotki, mówic do niego czule. Ale też nie na siłe, tylko tak z wyczuciem

Gość gość
Mój zaczął się przytulac w wieku 14 miesięcy. Wcześniej też tego nie lubił

napewno nie przez karmienie mm :) moja starsza córka karmiona butelką uwielbiała i dalej uwielbia (a ma teraz 5 lat) się przytulać. niektóre dzieci po prostu nie lubią i już. może z czasem mu się zmieni ;)

Gość pisząca
No oby mu się zmieniło bo serce żal ściska jakby miał się w ogóle nie tulić...

Gość gość
piszesz, że przez 4-5 m-cy nie był noszony. a przytulany był?

Gość pisząca
Tak do siebie nie specjalnie. Bardziej uśmiechy, gilgotki itp. Zewsząd słyszałam, żeby nie nosić bo się nauczy itp., poza tym jeszcze się uczyłam i często bywało tak, że dzidzia leżała patrzyła na karuzele/ bawiła sie nią a ja obok z nosem w książkach. Pierwsze dziecko, nie byłam przygotowana psychicznie jak się później okazało do niego na początku i sama nie wiedziałam co z takim dzieckiem robić. Miał kolkę do 3 m, więc w czasie ataków był przytulany. Aktualnie nie bardzo lubi być noszony, najlepiej jest mu leżeć na brzuchu, do siadania też się nie garnie bo brzuch najlepszy. Teraz mam świadomość, że powinnam bardziej go tulić itp. ale czasu nie cofne... :(

Gość gość
a czy gaworzy? czy poza niechęcią do przytulania jest kontaktowy i lubi ak ktoś się z nim bawi? jeżeli tak to ok, ale jak nie to poszukaj dobrego pediatry niech się przyglądnie dziecku. moa sąsiadka ma autystycznego synka i jednym z piewrszych objawów była niechęć do kontaktów z kimkolwiek, a zwłaszcza do przytulania. U ciebei na pewno jest wszystko dobrze, ale lepiej chuchać na zimne niż coś pzregapić.

Gość pisząca
gaworzy i to jak. Ciągle mama, tata, i nienienienie ;) Kontaktowy też jest, na rękach jest na takiej zasadzie, że zaraz się za czymś ogląda bo go wszystko interesuje, patrzy w dól, na boki i tyle z tego.

Gość padakka
Nie wyopbrzymiaj znaczenia tego calego karmienia cyckiem. Ja swoje dzieci karmilam,nosilam/nosze,przytulam,a one to tak sobie lubia. Czasem moze byc,czasem nie. Rozne sa dzieci i juz,ale to nijak sie ma do tego,czy cie kochaja - twoj syn na pewno nie wyobraza sobie,ze mogloby cie nie byc

Gość pisząca
Może za jakiś czas się przytuli, może jak będzie bardziej rozumny..

Gość gość
Może niektóre dzieci się po prostu nie tulą..

Gość gość
Autorko moja córka w tym wieku też się nie tuliła dziś ma 14 mc i uwielbia gdy ja siedzę na podłodzę, wtedy wchodzi mi na kolana i albo daje kilka soczystych buziaków (Czyli otwiera szeroko buzię i wystawia jęzor) albo jak jest zmęczona przytula mi się czule do klatki piersiowej:) Uwielbiam to ale w wieku twojego dziecka tego nie robiła:) Dzieci tak małe maja tak elastyczny charakter, że zmieniają się jak w kalejdoskopie:)

Gość pisząca
To duże pocieszenie. Dziękuję :)

Gość gość
moja butelkowa uwielbia całowanie, przytulanie - mały pieszczoch-przylepa noszona cały czas mój butelkowy siostrzeniec też przytualniec, nie był tak wynoszony za to dziecię szwagrowskie piersiowe przez 3 miesiące, później butelkowe, noszone, nie lubi się przytulać, całować itd. tak po prostu ma chrześniak męża piersiowy przez 8 m-cy, ortodoksyjnie nie noszony, też się nie przytula dziecko to mały człowiek, ma swoje upodobania chociaż bardzo zmienne im mniejszy człowiek tym mniej stałe ma te swoje upodobania :)

Gość gość
a, i jeszcze jedno - pozycja na brzuchu jest przecież dla dzieci świetna moja małą brzucha nie lubi, pewnie przez noszenie i noszę dalej:) Twój Synek nie musi przecież siedzieć w wieku 8 miesięcy, ma jeszcze czas

Gość gość
Ja nie kp ani razu bo nie chcialam, na poczatku lubil byc na rekach, potem traktowal je jako podnosnik i lornetke he he teraz ma 8,5 mca a na przytulanie nie ma czasu jedynie jak usypia i w nocy to się przytuli trochę-wszystko przy butli.

Gość Biskup Ryczan
Czasem dziecko nie chce się przytulać czy tam co innego robić bo po prostu ma downa albo jest kretynem. Głowa do góry, będzie miał rentę.

Gość gość
Ty masz chyba bardzo wysoka rentę baranie