Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiem co robic

CZY ZATRUŁAM SIĘ GRZYBAMI

Polecane posty

Gość niewiem co robic

witam, wczoraj jadłam wieprzowine (była gotowana w poniedzialek, takze moze to przez długi czas i częste odgrzewanie) i do tego jadłam grzybki ze słoika (maly sloiczek grzybów od dziadka ktory zna sie na grzybach) dzisiaj mam biegunke i boli mnie brzuch, czy to moze byc spowodowane zatruciem grzybami? czy raczej ta wieprzowina gotowana?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No raczej mięso tygodniowe, fuj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mirabelka9528359
a co to za grzybki, może opieńki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Qwertyuiopas
Sama wiesz, ze to moze byc objaw zatrucia albo grzybami albo wieprzowina... 50/50. A jakie to grzyby byly? Z blaszkami np. opienki czy bez blaszek np. maslaki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Qwertyuiopas
Jakie tygodniowe? Dzisiaj jest piatek, autorka pisze o dniu wczorajszym - wiec czwartek. Mieso gotowane w poniedzialek. Jak juz cos to mieso mialo 4 pelne dni.. A nie tydzien.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiem co robic
same główki, wyglądają dokladnie jak ten na zdjeciu: http://3.bp.blog spot.com/-d1KIOy_SwlQ/TlKQwNIrn8I/AAAAAAAACJE/99rjhbDeRHg/s1600/Bareya+-+grzyb+w+sloiku+-+Festiwal+Smaku+Gruczno+2011.jpg USUNCIE SPACJE MIĘDZY 'BLOG A 'SPOT' zdjecie jest z internetu, wpisalam w google i chcialam znalezc podobne do tych co jadlam, ale tamte grzyby w sloikach wygladają dokladnie tak samo jak ten golonke gotowałam w poniedziałek, i jadłam przez caly tydzien do obiadu, wczoraj tez

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mirabelka9528359
jakis dziwny link dajesz, usuwanie spacji nie pomaga

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wygląda mi to na zatrucie mięsem, ponieważ, gdyby któryś z grzybów był trujący, reakcja nastąpiłaby nie tylko ze strony układu pokarmowego, ale również ze strony centralnego układu nerwowego. Nauczcie się kobiety, że potraw mięsnych po pierwszej opróbce termicznej, nie należy podgrzewać więcej niż raz!!! Jeśli gotuje się obiad i zostaje go na kilka dni... odkładamy żądaną porcję i ją podgrzewamy, a resztę pozostawiamy w stałej chłodnej temperaturze. Odgrzewamy porcjami, a nie w całym garze po kilka razy. Takie wahania (podgrzewanie, studzenie, podgrzewanie, studzenie) temperatury mięsa nawet obrobionego wcześniej termicznie, sprzyja rozwojowi przeróżnych bakterii, które to właśnie powodują przeróżne zawirowania układu pokarmowego!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jezu, jak można jest tygodniowe mięso.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiem co robic
kurcze rzeczywiscie jak wpiszecie w wyszukiwarke grzyby w sloiku i przejdziecie do galerii , to jest zdjecie (akurat u mnie w drugim rzędzie, zdjecie takiego pomarańczowego grzyba w słoiku, ten słoik jest obrócony nakrętką na dół)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiem co robic
dodam ze to byl maly sloik z koncentratu, zjadłam ok polowe tego sloiczka tych grzybow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A nieprawda, bo grzyby najpierw dają objawy ze strony układu pokarmowego, dlatego są takie groźne, bo bagatelizowane na początku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Najpierw ze strony układu pokarmowego, a w ciągu 24 godzin dochodzą objawy ze strony centralnego układu nerwowego. Podejrzewam, że gdyby zatruła się grzybem wczoraj, już miałaby objawy ze strony układu nerwowego, a jak widać, autorka siedzi i jeszcze pisze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kolory sexu
Znaczy...grzyb był czerwony, na wierzchu miał białe kropki a pod spodem białe blaszki ? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiem co robic
nieno, taki jak pokazalam na zdjeciu taki podchodzący pod zółty, i pod spodem nie mial zadnych prążków tylko ten puch normalnie... nie straszcie mnie, nie wiem czy mam jechac na pogotowie czy nie...czy to sprawka golonki zjedzonej w czwarty dzien po gotowaniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kolory sexu
zapamiętaj sobie raz na zawsze. Jak grzyb miał pod spodem gąbkę a nie blaszki to z absolutną pewnością nie jest to grzyb trujący. Mam nadzieje, że w opisie powyżej rozpoznałaś muchomora ?. A teraz to trzeba połknąć kilka tabletek węgla i spokojnie się wysrać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Golonka w lodówce może poleżeć 4 dni, gorzej, gdy ją kilkakrotnie podgrzewałaś całą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A słyszałaś dziecko o borowiku szatańskim i borowiku purpurowym? Najwyraźniej nie, więc nie pieprz bez sensu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
otóz to, nie każdy z rurkami jest nietrujący

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiem co robic
ludzie powiedzcie mi czy mam jechac na pogotowie? czuje sie ogolnie dobrze, tylko juz trzeci raz zabolał mnie brzuch na dole i poleciałam do ubikacji, wydaliłam i jest dobrze... czy to są powody zeby martwic sie zatruciem grzybami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kolory sexu
Borowik szatański nie jest grzybem trującym. Jest grzybem niejadalnym w smaku bardzo gorzki i po spożyciu powoduje ostrą biegunkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
O której godzinie wczoraj jadłaś tą golonkę i grzyby?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiem co robic
ok 17

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
11.10.13 [zgłoś do usunięcia] Kolory sexu Borowik szatański nie jest grzybem trującym. Jest grzybem niejadalnym w smaku bardzo gorzki i po spożyciu powoduje ostrą biegunkę. X Nie wypowiadaj się, bo widzę, o grzybach nie masz pojęcia. Mówisz o goryczaku żółciowym, który fakt, nie jest trujący. A ja mówię o borowiku szatańskim i borowiku purpurowym, które są trujące.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak to co robić szukać dawcy wątroby :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W praktyce lekarskiej stosuje się podział zatruć grzybami według czasu jaki upłynął od chwili spożycia grzybów do wystąpienia pierwszych objawów chorobowych. Obejmuje on dwie grupy zespołów chorobowych: 1. zespoły o krótkim czasie wylęgania objawów, tj. do 6 godzin od momentu zjedzenia grzybów 2. zespoły o długim czasie wylęgania objawów czyli powyżej 6 godzin od momentu spożycia grzybów. Następnie jeśli minęły już około 24 godziny od czasu wystąpienia pierwszych objawów i nie wystąpiły jeszcze zaburzenia ze strony układu nerwowego, najpewniej nie jest to zatrucie grzybami. Po zatruciu grzybami, pierwszym i najwcześniejszym objawem jest ból głowy (99,9% przypadków), następnie bezustanne bóle brzucha, biegunka. JEDNAK... jeśli masz obawy i wątpliwości, możesz udać się do szpitala. Masz do tego prawo i zamiast pytać na forum, możesz po prostu jechać do szpitala. A następnym razem pamiętaj, aby nie odgrzewać mięsa po pierwszej obróbce termicznej w całości, ale porcjami, a resztę przechowywać w lodówce. Ja osobiście uważam, że zatrułaś się mięsem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Goryczak żółciowy: Znaczenie Grzyb niejadalny, ze względu na swój bardzo gorzki smak. Nie jest trujący, ale nawet niewielki fragment goryczaka żółciowego skutecznie psuje smak potrawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiem co robic
ide sie umyć, będę za 15 minut, może potem pojade rzeczywiscie na to pogotowie, choć zawsze jadłam dużo tych grzybków co wczoraj i nic mi nie było nigdy. nie mam jakiejś ostrej biegunki, chociaz nie wiem co masz pod pojęciem : ostra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niewiem co robic
- nie miałam bólu głowy - nie wymiotowałam - ból brzucha tylko przed wydaleniem, potem już nie (jak to zwykle przy biegunce bywa)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×