Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nauka jezyka obcego

Polecane posty

Gość gość

Witam. Zaczynam chodzić na kurs z angielskiego na poziomie C1, żeby zrobić certyfikat. Za kurs zapłacę 1600 zł za cały rok. I mam do Was pytanie: ktory jezyk wybrać dalej? Niemiecki czy francuski? Niemieckiego zaczęłam się uczyć w liceum i uczono mnie go tam 3 lata. Na uczelni kontynuowałam niemiecki na poziomie B1 (1,5 roku zajęć). Natomiast francuskiego zaczęłam uczyć się w liceum, ale w prywatnej szkole. Na uczelni wzięłam go sobie jako drugi język. I powiedzmy, że mam silne podstawy tego języka (koło poziomu A2). W niemieckim i we francuskim mam taką samą przerwę. Przy czym nauki niemieckiego nie lubię tak bardzo, ale umiem go lepiej. Francuski bardziej mi się podoba. Chce zacząć od wiosny kurs z ktorego jezykow. W miedyczasie przypomne sobie, to co umiem, sama. A w wakacje poszłabym jeszcze na jakiś intensywny kurs. W który język warto zainwestować? Jeśli to pomoże, to jestem studentem finansów i rachunkowości i pracuje jako analityk finansowy.

Gość moto cyklistka
wydaje mi sie ze niemiecki bardziej może się przydać w karierze zawodowej, chociaż to się zmienia jak w kalejdoskopie... Ja nie znoszę niemieckiego i wybralabym francuski tylko z tego względu bo co do przydatnosci to chyba jednak niemiecki. Choziaz patrzac z drugiej strony ludzi znajacych niemiecki jest duzo wiecej niz mowiacych po francusku..

Gość gość
Też tak za niemieckim średnio przepadam. A ciągnąć trzech języków na raz nie chcę. Chcę opanować angielski na poziomie bardzo zaawansowanym, a pozostałe na b2. Milszy jest mi francuski. Przy czym ten jezyk umiem znacznie mniej niż niemiecki.

Gość gość
te wszystkie poziomy i certyfikaty to sciema .. znam takiego kolesia ktory wlasnie twierdzi ze ma poziom c1 z jezyka , a nie wie jak jest proste słowo - hulajnoga po angielsku ..

Gość gość
Dobra, poziom poziomem. Ale ktorego jezyka jest bardziej opłacalnie sie uczyć według was: francuskiego czy niemieckiego?

Gość gość
Mnie się wydaje, że francuski rokuje trochę lepiej, ponieważ Niemcy są bardziej otwarci na naukę języka - wielu z nich zna świetnie angielski. Francuzi w zasadzie też znają angielski, ale są dumni ze swojego języka i chętnie się nim posługują na arenie międzynarodowej. Mówiąc wprost: masz szansę podlizać się francuskiemu kontrahentowi mówiąc jego językiem, podczas gdy na niemieckim kontrahencie nie zrobi to większego wrażenia. :) Mądry argument?

Gość gość
tylko skąd brac tych kontrahentów heh Nie a tak serio to chyba faktycznie francuski

Gość gość
"znam takiego kolesia ktory wlasnie twierdzi ze ma poziom c1 z jezyka , a nie wie jak jest proste słowo - hulajnoga po angielsku" akurat to jest wyznacznik znajomości języka widać, że głowka mizerniutka u ciebie

Gość gość
Skąd brać kontrahentów to chyba się nie nauczysz w szkole językowej :). Francuski jest niezłym pomysłem także dlatego, że ułatwi Ci naukę później innych języków (włoskiego, hiszpańskiego) jeśli ci się zechce. A "co się opłaca" to tak naprawdę nigdy nie wiemy. Równie dobrze Francja może przejść rewolucję i przestać kontaktować się gospodarczo z Polską, albo po prostu wpadnie w wielki kryzys.