Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 beata1989

sprzatanie czy to dobry interes

Polecane posty

Go艣膰 beata1989

witam chcialabym sie Waszej rady zaczerpnac... jak myslicie czy wykonujac usluge sprzatania da sie jakos na tym zarobic? bo myslimy z kolezanka nad takim pomyslem? co myslicie o tym?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Mam znajom膮, kt贸ra zajmuje si臋 tym biznesem. Zakupi艂a sobie w tym celu jakie艣 wypasione maszyny do czyszczenia (nie znam si臋 to nie powiem jakie) i dzi臋ki temu podejmuje si臋 sprz膮tania bardzo zaniedbanych lokali, z grzybem, czy艣ci wersalki i tapicerki. Jako艣 wychodzi na swoje, chocia偶 z tego co wiem, sporo czasu zaj臋艂o jej pozyskanie sta艂ych klient贸w i przekonanie ludzi do swoich us艂ug. Wi臋c my艣l臋, 偶e pomys艂 warty rozwa偶enia, ale trzeba zaoferowa膰 co艣 wi臋cej ni偶 tylko zwyk艂e posprz膮tanie z miot艂膮 - bo to ka偶dy mo偶e zrobi膰 sam, a ma艂o kto ma fors臋 na p艂acenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sprzatam u innych
ja wlasnie sprzatam z ta zwykla miotla w reku,nie piore,nie prasuje,nie gotuje,nie mam swoich maszyn

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 beata1989
a dziewczyny jaki sposob proponujecie na wejscie na rynek jakie uslugi a przede wszystkim jak dobrze pozyskac klientow?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sprzatam u innych
najpierw dawalam ogloszenie w lokalnj gazecie,a pozniej to tylko poczta pantoflowa ale od czegos musisz zaczac zdobyc tych 3 pierwszych klientow(czyli jakies domy,mieszkania,biura)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 beata1989
chodzi mi glownie o to zeby z rozsadkiem i dobra oferta wejsc na rynek, bo bezmyslnie to w ogole szkoda sie brac za to. a to bylby nasz pierwszy interes, i dlatego tez zalozylam taki watek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 beata1989
a prosze powiedziec jak stoja uslugi i jakie w ogole mozna w tym zakresie swiadczyc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sprzatam u innych
jak stoja?tzn ile platne?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 beata1989
tak o to mi chodzilo? pytam zeby nie przesadzic ani tez nie robic za tzw zlotowke. bo mieszkamy w malych miejscowosciach i nikt jeden drugiemu nic nie powie. bo chodzi tu glownie o zazdrosc ze moze ktos miec lepiej i swojego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sprzatam u innych
ja sprzatam w 50tys miasteczku biore roznie 25 najmniej wychodzi za h za biuro 70zl np-2 godz mam takie miejsca,domy gdzie 120 za 3 godz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 beata1989
a to czyli nie liczysz od np. umycia okien tylko od godziny? dobrze rozumiem? a powiedz czy warto probowac to robic? bo na poczatku nie chcemy otwierac i rejestrowac firmy, tylko pierwsze zobaczyc czy warto

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Autorko: najpierw musisz mie膰 艣wiadomo艣膰, 偶e sprz膮tanie zawodowe to co innego ni偶 sprz膮tanie u siebie w domu. W pracy musisz zadowoli膰 klienta, kt贸ry jak to klient-nasz pan mo偶e mie膰 w艂asne wymagania, niekoniecznie rozs膮dne, niekoniecznie zgodne z Twoj膮 opini膮. Na pewno warto wyposa偶y膰 si臋 w dobr膮 myjk臋 parow膮 i zdoby膰 wiedz臋 o dobrych i tanich 艣rodkach czysto艣ci. W domu umyjesz kibelek domestosem a pod艂og臋 ajaxem lub innym p艂ynem, kt贸ry we藕miesz bez zastanowienia ze sklepu. W pracy musisz wiedzie膰, kt贸ry p艂yn jest najefektywniejszy: najlepiej wyczy艣ci i przy tym nie jest zbyt drogi. Musisz przeliczy膰 sw贸j czas potrzebny na umycie tej pod艂ogi w p艂ynie tym a w p艂ynie sim i por贸wna膰 dopiero co si臋 op艂aca. Musisz liczy膰 si臋 z tym, 偶e pod艂ogi s膮 z r贸偶nych tworzyw - musisz si臋 na tym troch臋 zna膰, bo inaczej zmarnujesz sw贸j w艂asny czas i pieni膮dze na mycie np. t艂ustego blatu w gastronomii 艣rodkiem, kt贸ry si臋 nie nadaje. Musisz liczy膰 si臋 z tym, 偶e niechc膮cy mo偶esz zniszczy膰 jaki艣 przedmiot - a koszt wymiany np. parkietu by艂by dla pocz膮tkuj膮cej bizneswomen ogromny. W domu jak zauwa偶ysz, 偶e co艣 tam nie domy艂a艣, mo偶esz poprawi膰: w pracy klient nie da ci tej szansy - b臋dzie niezadowolony i zrobi ci antyreklam臋. Musisz liczy膰 si臋 z kosztem przejazdu mi臋dzy miejscami zlece艅. Do艣wiadczona sprz膮taczka, kt贸ra ma sta艂ych klient贸w mo偶e dobrze zarobi膰, tego te偶 ci 偶ycz臋, ale pami臋taj, 偶e jak ka偶dy biznes - ten te偶 niesie ryzyko.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sprzatam u innych
okna licze od sztuki,sprzatanie od pracy,podalam tobie przykladowo ile wychodzi wchodze do domu i mam zrobic wszystko,w jakim czasie ich to nie interesuje i tak 1 dom sprzatam 3 godziny,2 dom 5 godzin powierzchnia taka sama w 1 i 2 placa po 120zl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 beata1989
dziekuje Wam wszystkim za rady, dlatego tez tu jestem zeby wiedziec na co szczegolnie zwrocic uwage. i przede wszystkim od czego zaczac zakladajac taki interes. dokladnie najgorsze jest to ryzyko... a ze swojego doswiadczenia co jeszcze mozecie powiedziec

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sprzatam u innych
ja sprzatam jak u siebie i ta metoda sie sprawdza:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
na pewno mo偶na na tym zarobi膰... tylko trzeba mie膰 klient贸w. najlepiej sprz膮tanie op艂acaj膮 prywatne firmy, biurowce. moja kole偶anka sprz膮ta sama. chodzi g艂贸wnie po biurowcach. sprz膮ta g艂贸wnie wieczorami, czyli wtedy kiedy pracownik贸w nie ma w biurach. Miesi臋cznie wychodzi jej ok 4-5 tys. Je藕dzi na super wakacje, sta膰 j膮 na wszystko. A na brak czasu te偶 bardzo nie narzeka ;) Grunt to si臋 wkr臋ci膰, a to nie jest takie proste...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 beata1989
dokladnie najgorzej bedzie znalezc slatych klientow :( nikt nie powiedzial ze to bedzie 艂atwe. trzeba bedzie poszukac w necie jakie uslugi i jakis cennik zrobic. a wczesniej rozeznanie co do srodkow i ich jakoscie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja bior臋 30z艂/h,miasto wojew贸dzkie,okna i prasowanie licz臋 osobno.Miesi臋cznie brutto wyci膮gam ok.5 tys.Mam wy偶sze wykszta艂cenie...w poprzedniej pracy w zawodzie zarabia艂am najni偶sz膮 krajow膮...na umowe-zlecenie:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sprzatam u innych
gosciu-zarabiasz 5 tys ale oplacasz sobie jakies ubezpieczenie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Masz konkurencj臋 zar贸wno w艣r贸d do艣wiadczonych sprz膮taczek jak i w艣r贸d profesjonalnych firm, kt贸re zatrudniaj膮 niepe艂nosprawne za co dostaj膮 fors臋 z PFRON - trudno Ci z nimi konkurowa膰 cenami i mo偶liwo艣ciami np. je艣li chodzi o reklam臋 - nie zrobisz sobie wielkiego banera na dworcu jak te firmy. Wyobra藕 sobie: zapraszam Ci臋 do umycia mi parapetu: szorujesz szorujesz a plamy si臋 nie zmywaj膮. Nie wiesz co to jest i jak to zmy膰. W domu masz czas na poszukanie porady w googlach, mo偶esz i艣膰 do sklepu i spr贸bowa膰 innego 艣rodka. W pracy nie masz tej mo偶liwo艣ci: zmarnowa艂a艣 czas, swoje si艂y, chemi臋 i masz niezadowolonego klienta.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sprzatam u innych
nie zniechecajcie jej tak ja mam same stale zlecenia-co tydzien wiec jak jest taka sytuacja to ide do domu i probujr doczytac zazwyczaj moje "szefowe"mowia czym mam to sprobowac umyc-wtedy to ona ponosza ryzyko zniszczenia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak,ubezpieczam si臋 sama,ale od nowego roku zak艂adam DG...przez rok zdoby艂am du偶o klientek,nabra艂am do艣wiadczenia i ju偶 ryzyko z za艂o偶eniem firmy nie jest dla mnie takie du偶e.Poza tym,niekt贸re z moich klientek maj膮 swoje biura,kt贸re te偶 b臋d臋 sprz膮ta膰,ale sama niestety nie dam rady,wi臋c musz臋 zatrudni膰 jakie艣 dziewczyny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No to fajnie, masz sta艂e zlecenia, ale porad藕 co艣 dziewczynie, ktora ich nie ma. Powiem tak: jakbym mia艂a wielki dom do posprz膮tania i nie mia艂abym 偶adnej poleconej pani do sprz膮tania ani sta艂ej wsp贸艂pracownicy, to na pewno nie zatrudni艂abym pierwszej z brzegu osoby z internetu: raczej wybra艂abym profesjonaln膮 firm臋, kt贸ra ma rekomendacje i jest gdzie zg艂asza膰 pretensje, je艣li sprz膮taczka co艣 ukradnie albo po prostu b臋dzie niegrzeczna. B膮d藕 co b膮d藕 tak膮 osob臋 trzeba obdarzy膰 du偶ym zaufaniem. I pytanie: jak autorka ma pozyska膰 zaufanie klient贸w. Nie twierdz臋 偶e si臋 nie da - ale to podstawowa trudno艣膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sprzatam u innych
dalam ogloszenie w gazecie lokalnej i tak zlapalam 3 sprzatania na poczatek,ludzie zaufali:) zawsze mowilam ze przyszlam zarobic a nie ukrasc i zalezy mi na stalej wspolpracy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do sprzatam u innych
a napisz czy bardzo sie chce jesc od takiej pracy? Przeciez to trzeba sie nalatac niezle

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ale ja w艂a艣nie tak zaczyna艂am...godziny sp臋dzone w necie,og艂oszenia w prasie lokalnej,tablica,gumtree i gdzie tam jeszcze.A potem posz艂o...poczta pantoflowa,to najlepsza reklama.Co do firm profesjonalnych,te偶 nie ma gwarancji,偶e us艂uga b臋dzie profesjonalnie wykonana czy,偶e nie b臋dzie tam jakiej艣 czarnej owcy.Zaufanie,tak trzeba je zdoby膰...w艂asn膮 postaw膮,potem dostajesz klucze i czujesz si臋 jak domownik,zreszt膮 wi臋kszo艣膰 klient贸w tak w艂a艣nie Ciebie traktuje...nie jeste艣 sprz膮taczk膮-bab膮 od miot艂y i mopa...jeste艣 partnerem.Ja jestem na takim etapie,偶e moje klientki dostosowuj膮 sw贸j grafik do moich mo偶liwo艣ci...ale pracowa艂am na to rok,i ani prze chwil臋 nie da艂am sobie na luz.Zawsze jestem obowi膮zkowa,rzetelna i uczciwa.Jak wiem,偶e fizycznie nie dam rady czego艣 zrobi膰,to m贸wi臋,nie lec臋 po 艂ebkach.Za to moi klienci mnie szanuj膮 i polecaj膮 innym.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 beata1989
dokladnie wlasnie o to chodzi bo nie po to czlowiek chce uczciwie zarobic zeby bezczelnie komus krasc. nie o to tu chodzi. najgorzej bedzie zdobyc zaufanie innych i pierwsze zlecenia. wasze wypowiedzi duzo daja... naprawde. mozna sprobowac nie uda sie to trudno , ale bedziemy miec swiadomosc ze probowalysmy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sprzatam u innych
no zjesc potrafie jestem rzetelna,odpowiedzialna,pukktualna,uczciwa,dyskretna,slowna a to chyba cenia najbardziej mam klucze chodze do wiekszosci po 15lat.to juz jak rodzina

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 beata1989
dokladnie to sa te cechy najbardziej porzadane wsrod pracownic.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sprzatam u innych
nie zniechecej sie na starcie wejdziesz w jakies srodowisko i poczta pantoflowa sie rozejdzie ja mam 2 takie temety-prawo i zdrowie

Udost臋pnij ten post