Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ŁZS pomózcie

Polecane posty

Gość gość

Witam. Prosze ale to bardzo proszę o pomoc, bo juz mi się nerwy kończą.Mam łzs głowy srednio od roku już jest ponad rok.Do tego zaburzenia hormonalne(hashimoto i zaburzenia wydzielania prolaktyny)obecnie sa w normie uregulowane przez endokrynologa. Jesli chodzi o zelazo kwas foliowy ok. Mam niski poziom witaminy D ale cały czas ją przyjmuje. Otóż wypadaja mi strasznie wosy. Zawsze miałam bardzo gęste, I nawet obecnie choć ich jest o 3-4 mniej nie widac bardzo bo mam rozstrezpane i odrastają mi małe włoski. Problem w tym ze przez jakiś ostatni miesiąc mi strasznie wypadają.Zaczne najpierw od kuracji od roku lecze się u jedengo dermatologa jest dobra ale ja juz się wykończyłam. Wyglada to tak 1)na poczatku nie wiedziano co mi jest przepisano mi lokson gelacet i emolium szampon i emulsie oczywiscie zmieniłam dermatologa bo sama nie wiedziała co mi jest 2)potem robiono mi badanie odnośnie wypadania 60 procent włosow odrasta-łysienie talogenowe eg dermatologow odwracalne. 3)pani dermatolog przepisała mi oczywiscie środki sterydowe to płyn elocom i diprosalic do tego szampony na łupież keerium la roche bardzo dobry pirolam usunęły mi w 100 procentach łupież emolium czasami 4)Okazało się po jakiś 4 miesiacah ze troche przeszlo ale nie problemy ze skorą tylko wypadanie, mało wypadalo dało się przezyć, brałam oczywiscie dodatkowo cynk, belisse i gelacet oczywiście to nie razem tylko osobno po 3 miesiące 5)Obecnie nie mam łupiezu juz od dawna go nie miałam po tych szamponach problemem jest czerwona skóra ktora mnie strasznie boli i piecze czasem jest lepiej nie piecze ale czasem jest tragedia 6)pani doktor kazał mi smarować szamponem clobeks ale tylko raz w tygodniu potem zmywać i raz w tygodniu stieproks pozostałe dni jakiś szampon łagodzacy Nadeszlo lato było w miare ok witamina D poniżej normy ale brałam i obecnie biore , nie bardzo mi się wchlaniała. 7)Pora jesienna obecna nie biore witamin od okolo 3 miesiecy (sądze ze to nie tego wina mam bardzo ładne paznokcie twarde nie łamia się długie)dbam o to ,żeby jeść w miare dobrze owoce warzywa. Do tego pijam pokrzywe skrzyp polny. W czasie lata co mycie opłukiwałam włosy pokrzywą po myciu przez okolo 5 miesięcy obecnie przestalam bo już nie mam siły 8)Pani dołączyła mi potem apliicort E, 2 razy w tygodniu mi on nie szkodził, nie wypadały mi gorzej niestety przyszła jesień i powrót okropnie czerwona skóra głównie przód głowy 9P,ółtora miesiaca temu wizyta pani twierdzi zmieniamy leczenie dwa tygodnie dermowate na 15 minut potem zmyć przez 2 tygodnie potem clobeks na 30 minut zmywany stieproksem w pzoostałe dni sam stieproks aplicort należy odstawiamy zajmiemy się tym jak czerwone zniknie. Wybrałam płyn dermowate minęlo 2 tygodnie teraz juz clobeks zaczynam . Płyn usunąl czerwone z tym ze ciagle odczuwam troche pieczenie. Wlosy wypadają jak wypadały gdzies po myciu okolo 150 z czesaniem w noramlny dzień bo myje co 2 dzień z 50 wypada. Przez pewien okres wypadały mi pasmami grubymi z jedngo miejsca obecnie mam przerzedzone ale nie widoczne mam duzo mniej w objętości ale nie widac bardzo poniewz mam włosy rozsczepane. I teraz przejde do dedna mi glowa wytrzymuje ze 3 dni nie przetłuscza się bardzo, problemem jest czerwona skóra na czubku głowy, najbardziej wypadaja włosy po bokach i z tyłu na dolnej cześci głowy. Cały przód głowy czerwony. Łupiezu nie mam i od dawna nie miałam. Jęsli chodzi o leki pomagaja ale tylko wtedy jak jestem wypoczeta. Jak czasami musze wstac o 5 rano na wieczór wszystko się zaczyna czerwona cala skóra i nic nie pomaga żaden lek, nic kompletnie, duzo śpie bardzo dużo, bo wtedy przynajmniej głow jest wypoczeta i daje jakos rade.Nie szusze włosów nie farbuje nie prostuje w rodzinie kazdy ma okropnie grube włosy ja miałam najbardziej pomóżcie, bo już nie wiem co robic. Tarczyca jest ok1,6 nie czuje się zmęczona ani nic w tym stylu to samo prolaktyna jest w normie. co robic? Czy to na pewno łzs?

Gość gość
chciałabym dodac jeszcze że jestem osobą która nie nisczy włósów przez prostowanie suszenie czy inne zabiegi takiee jak farbowanie. Ostatnio moja znajoma poleciła mi mydło aleosowe w płynie podobniez wyleczyła jej znajomej łzss skóry twarzy kosztuje ponad 60 zł mały pojemnik i nie wiem czy wziąść. Nie wiem czy to jest na pewno łzs?Cemu ma u mnie to takie dziwne objawy

Gość jolanta566
Witam dziwna sprawa. Może warto by było zrobić komputerowe badanie głowy-tomografie albo udać się do innego specjalisty

Gość gość
Znasz blog Łojotokowa Głowa? Tam dziewczyna zebrała mase info na temat ŁZS i udało jej się jako tako opanować chorobę, zajrzyj :)

Gość spaślak_
nie chce mi się całego czytać, nie jestem lekarzem ale jak doszedłem do 4 punktu to mogę napisać że wcale mnie to nie dziwi. elocom super steryd, dostalem kiedys od alergologa z zastrzezeniem aby nigdy nie uzywac wiecej jak 2 razy pod rzad!!!. raz uzylem 4 i zrozumialem dlaczego, jak przestal dzialac to naczynia krwionosne przez 3 tygodnie byly powiekszone zanim wrocily do normy i to nie tylko na brzegu nosa gdzie go stosowalem ale jeszcze z 5cm wokol. super sprawa jak potrzbujesz w godzine zlikwidowac powiekszone naczynia . jak stosowalas dlugo to sie nie dziw ze masz cala glowe czerwona. ad 1 z tego co wiem kobiety nie powinny stosowac loxonu. jest ze to lek wylacznie dla mezczyzn. tym z azs i lzs tez pomaga protopic ja mam na co innego i sobie chwale, moim zdaniem to jedyny skuteczny lek(przetestowalem kilkadziesiat) na reakcje immunologiczne organizmu bez wzgledu na to w jakiej chorobie.jak nie pomoze to nci nie pomoze. podobno powoduje chloniaka ale sa ludzie ktoryz to codziennie stosuja od lat i zyja. pisze bo pewnie jak z elocomem mozesz nie doczytac jak sie uzywa i jakei sa skutki uboczne. poza tym moze nie masz LZS tylko reakcje alergiczna na skladnik szamponu, sprawdz czy te szampony nie maja jakiesgos wspolnego skladniku i pozniej myj glowe czyms bez tego albo zrob testy platkowe na alergie. takei przylepiane na plecy, nie z krwi a tym bardziej nie z jakichs czarodziejskich maszyn gdzie trzymasz olowiane kulki i alergie ma to wykrywac to czesto spotykane w polsce wyludzanie kasy. lekarze czesto myla azs,lzs czy alergie z soba. jak pojdziesz do drugiego to nie mow jaka diagnoze uslyszalas poprzednio i zobaczysz ze byc moze zdiagnozuje co innego :D ta wyzej ktora pisala o tomografii to jakas idiotka chyba.masz problem skorny a ona doradza przeswietlanie tak aby bylo widac wszystko za wyjatkiem tego co u ciebie jest problemem.

Gość gość
Dzięki za odpowiedź te testy alergiczne zrobie ale nie sadze żeby było to akurat to, kiedy robiłm i było ok ale powtórze. Jeśli chodzi o to co napisałaś ja już od dwna nie tosuje protopic ani elocom, teraz stosałam stieproks i clobeks ale tylko po raz w tygodniu na inne dni miałam dermene i dzieccinny szzampon bez tej chemii w środku. Z tym że to nie pomagało więc ostatnio poszłam bo mnie strasznie bolało dała mi dermowte ale tylko 15 minut trzymać potem zmyć i tak przez 2 tygodnie co 2, 3 dzień potym raz na tydzień clobeks zmywany stieproksem i dermovate 1 raz w tygodniu zmywany jakimś łagodnym szamponem. Jęśli chodzi o to że to może przez dlugie stoswanie to raczej nie dlatego że ja tego codziennie nie stosowałam tylko wg harmonogramu. Na poczatku było ok, dermowate działao ale też nie zawsze jeżeli byłam zmęczon to nic nie działa choć bym posmarowała nie wiadomi jakimi streydami lub środkami, jak czasami wstane o 5 rano na wieczór mam czerwone plamy na gorze głowy sczypie mnie i boli nie swędzi podkreślam nie mam łupieżu od 6 miesięcy , włosy przetłusczają się co 2,3 dni jak zawsze więc to nie jest źle ja nie wiem dlaczego mnie to boli nie mam żdnych białych skorup ani nic takiego. Napomkne że mam znamie, pieprzyk we włosach. Nie wiem czy to ma związek i zeszedł mi paznokiec u nogi powoli był żółty i bolał nie wiem czy ma związek. Ostatnio bolą mnie oczy i czuje szumienie w uszach zatkało mi ucho, koszmar

Gość spaślak_
nie znam się na tych lekach op których piszesz widocznie to stricte na lzs . dlaczego nie stosujes zprotopicu ? jesli nie dzialal to moze masz jakas grzybice czy cos a nie lzs,azs czy alergie. na choroby autoimmunologiczne powinien pomagac bo obniza reakcje immunologiczna wlasnie. skoro zmienia odpowiedz komorkowa to nie powinnas miec odczynow alergiczno-podobnych. z tego co wiem lzs niektorzy lecza ketakonazolem mimo ze to lek na grzybice ale oprocz tego niszczy drozdzaki ktore zreja naskorek bo one powoduja lzs wiec jesli nie mialas nigdy mozesz poczytac i zapytac lekarza trzeba sie spieszyc zanim wycofaja z obiegu :D slyszlaem w tv ze na terenie eu bedzie zakazane przyjmowanie doustnie bo przy dlugim stosowaniu uszkadza watrobe. z tego co wiem te drozdzaki jak nie maja co żreć to powodują pękanie skóry tak aby wygladała na sucha wtedy ludzie ją natłuszczają i pogłębiają problem. pozbywajać sie drożdzaków masz na jakis czas spokoj. lzs to nadmiar tluszczu wiec wlosy ci sie beda przetluszczaly ale im czesciej je bedziesz myc tym szybciej beda tluste bo drozdzakow bedzie wiecej. to sie chyba zalecza sterydami albo ketakonazolem i pozniej jak najmniej natluszcza. przynajmniej tak na ulotkach do lekow jest napisane. testy to rzadkosc wiec na pewno mialas te platkowe przyklejane ? tylko kilka osob je w polsce wykonuje a jesli chodzi o szersze spectrum alergenow to chyba tylko jeden gosc :D sprawdz te szampony czy nie maja jakiegos wspolnego skladnika jak go znajdziesz to kupisz szampon bez niego i za 10zl wykluczysz alergie. pieprzyki i znamiona robia sie od protopicu bo obniza odp***osc moze wyszlas na slonce czy cos.

Gość gość
Nie wiem 2 lekary stwierdiło łzs. Na poczatku był łupieeż ale nigdy nie miałam strupów czy jakiegoś okropnego łupieżu przetłusczały mi się ,ale od kąd prolaktyna spadła dużo mniej się przetłusczają ja myje włosy co 2 dni więc to chyba jest w miare choć lekar kaał codziennie ja uważam że to przesada skoro nie mam przetłuszczonych obecnie nie mam żadnego łupieżu, mam czerwoną skóre okropnie czasem znika czasem się pojawia jak jestem zmęczona , myłam kiedyś przciwgrzybicznymi np pirolamem lub nizoralem wraz czerwone było teraz stosuje strydy i co z tego jak jestem zmęczona nie śpie od razu nawet jak nałoże przez 2 dni mam czerwone,już nie wiem co mam robić włosy mi wypadają a wcześniej już ustały terz znowu nie chce już stosować sterydów mam tego dość drogie i mi nie pomagają, szkoda lasy dzięki za rade ja już nie wiem co robić wybiore się do dermatologa a najpierw napisze jej email co się dzieje zawsze mi każe

Gość gość
A i jescze coś stodowałam protopic troche pomagała ale i tak miałam czerwone, nie pomaga mi wogóle jakoś te leki nie pomagają, nawet na pare minut, nie wiem jestem jakimś niedszcześliwym przypadkiem czy co? Wymienie leki stoswane:protopic, elocom na początku nie pomogło, szampony la roche mikrozłuszcający super naprawde uwielbiałam ten szampon, kloran szampon troche też, dermena, seboradin, mydło szare na głowe nawet mi pomagało ale czerwone miałam bo szorstkie ono jest mydło siarkowe, nizoral, pirolam, stieproks, dermovate, clobeks, emoilum szzampon emulsja, płyn z mocznika taki, płukałam 5 miesięcy w pokrzywie objętościowo się zwiększyły teraz znowu wracam do tego, skrzyp polny, gelacet,mieszanki ziołowe, rycyna , odzywka jantar, odżywka z rzepy, teraz próbuej teżodżywki waks mam zamiar spróbować, zmieniam też diete będę rygorystycznie przestrzegała przez 6 miesięcy żadnych chips,ów sera zobaczymy leki:ataraks, revalid, gelacet różne witamonowe ampułki na wypadnie z rezpy oczywiście to przetestowałam w ciągu 1,5 roku i doam że jestem sytematycna