Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

NADCZYNNOŚĆ tarczycy i wysoki PULS w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Hej, jestem w 22 tc i mam złe wyniki tarczycy. TSH 0,0077 (norma 0,35-4,94). Najciekawsze jest to, że robiłam te badania 2 miesiące temu i pokazywałam ginowi. Wówczas przejrzał kartki z badaniami i powiedział, że wszystko jest w normie. Od jakiegoś czasu zauważyłam, że mam podwyższony puls - 100-110. Powiedziałam o tym dziś ginowi i kazał iść do lekarza ogólnego, żebym zrobiła badanie Holtera. Przy okazji przejrzał jeszcze raz wyniki (kazał przynieść, bo 2 miesiące temu nie chciało mu się zakładać mi karty ciąży) i stwierdził, że mam nadczynność tarczycy. Muszę jak najszybciej powtórzyć badanie tarczycy :-O Przechodziła któraś z Was nadczynność w ciąży? Czym to grozi? Wkurza mnie to, że 2 miesiące temu gin zignorował ten wynik, a teraz narobił paniki 😠

Gość gość
Nikt tak nie miał? :-(

Gość gość
Zmień lekarza. Masz podwyższony puls czy ciśnienie?

Gość gość
W ciąży taki puls jest normą.

Gość gość
100-110 to nie jest podwyzszone cisnienie tylko puls... Wyraznie autorka napisala ze chodzi o puls! jejku jakie mlotki tu siedza

Gość gość
Jejku chciałam sie dopytac bo nie kiedy ludzie to tepaki i nie wiedzą.

Gość Autorka_
Mam taki puls. Nie ciśnienie. I nie jest to normą, co też stwierdził gin, dlatego kazał zrobić badanie Holtera i jeszcze raz na tarczycę. Pytałam, czy jest tu ktoś w ciąży i ma nadczynność tarczycy.

Gość inga__
Jak nikt nie odpowiada to widocznie nie ma. A tętno ok 100 jest normą w ciąży. Ktoś wyżej dobrze radzi, zmień lekarza. W ciąży rośnie ilość wody w organizmie, zwiększa się ilość krążącej krwi (o 30-40%)- są to zmiany hormonalne. Aby przepompować całą krew bez problemów serce "robi" 2 rzeczy - zwiększa kurczliwość swoich mięśni (a przez to objętość krwi wyrzucaną w czasie jednego skurczu) i zwiększa częstość skurczów (czyli rośnie tętno). Tętno wzrasta średnio o 15-20 uderzeń na minutę, to jest fizjologia. Niczym dziwnym u ciężarnej będzie puls nawet powyżej 100. Zmiany te są widoczne już od 7 tygodnia ciąży, a w 15 - są dokonane.

Gość Autorka_
OK, dzięki. Jutro idę do ogólnego. Pytałam też o nadczynność tarczycy, bo te wyniki to nie jest norma na pewno. A temat podnoszę, żeby był widoczny na pierwszej stronie, to chyba oczywiste.

Gość inga__
I wszyscy na początku Twojej wypowiedzi to widzą. A Ty napisałaś " Pytałam, czy jest tu ktoś w ciąży i ma nadczynność tarczycy." tak jakbyś miała pretensje ze ludzie odpisują Ci ale nie do końca na temat.

Gość Autorka_
Nie rozumiem, o co Ci chodzi. Podziękowałam Ci za odpowiedź i zapytałam o nadczynność. Bez pretensji. Może i taki puls jest normą - nie wiem, mój lekarz powiedział co innego. Jutro idę to skonsultować do ogólnego. Na początku napisałaś, że cyt. "Jak nikt nie odpowiada to widocznie nie ma." Dlatego podnoszę temat! Żeby zauważył go ktoś, kto tak ma. Czy jakoś Cię tym uraziłam? Nie rozumiem :-(

Gość gość
Miałam podobnie, 3 razy złe wyniki tsh, 3 wizyty u różnych lekarzy i każdy mówił, że jest ok, bo tak czasami się w ciąży zdarza. W trakcie porodu pękł mi guz na tarczycy i o mało co nie zwariowałam z bólu głowy i szyi, nikt mi nie chciał wierzyć i wszyscy myśleli, że pierwszy raz rodzę to histeryczka. Po porodzie czułam się tak źle, poszłam jeszcze do lekarza rodzinnego, zbadała mi szyję, od razu skierowanie na usg i tsh. Tsh znowu złe, usg wykazało guz o wielkości około 5 cm i był drugi wcześniej ale po nim została tylko dziura w tarczycy. Od razu leki, nie zdecydowałam się na operację lub jod, za małe dziecko. Zrób usg tarczycy. teraz to każdy mnie przeprasza, a w ciąży wszyscy zlekceważyli. To nie jest bezpieczne i zdrowe dla dziecka. Zrób jeszcze raz tsh, usg i idź do endokrynologa który to zobaczy. Ja naprawdę mam szczęście, że synek jest zdrowy.

Gość Autorka_
Dziękuję za odp. 🌻 Współczuję Ci takich przejść :-( Mnie wkurzyło to, że 2 miesiące temu gin powiedział, że wynik tarczycy jest ok, a teraz gdy doszedł wysoki puls, to podniósł alarm.

Gość gość
Obnizone tsh w ciazy nie musi byc nadczynnascia tarczycy. Jednak powinnas byc pod kontrola endokrynologa no i zbadac ft4 i ft3. Jesli sa w normie niem nadczynnosci. Tsh w ciazy, a zwlaszcza w 1 trymestrze moze spadac i noe musi byc to objaw choroby jednak moze to ocenic tylko endokrynolog. Ja tak mialam i przez cala ciaze bylam pod kontrola endo. Czym grozi prawdziwa madczynnosc? Przede wszystkim poronoeniem lub przedwczesnym porodem. W przeciwienstwie do nieleczonej niedoczynnosci nie prowadzi na ogol do uposledzenia umyslowego plodu.

Gość gość
ja mam prawdziwą nadczynność tarczycy z hashimoto (rzadkośc, bo hashimoto często jest z niedoczynnością). A więc: 1. Puls w ciąży może być taki, bo jest więcej krwi w organiźmie, serce jest powiększone i ściśniete. Jeśli ten puls nie idzie w parze z wysokim ciśnieniem to WSZYSTKO JEST W PORZĄDKU! 2. Jeżeli jest nadczynność subkliniczna (czyli nawala samo TSH a tak często jest w ciąży) to się jej broń Boże lekami nie leczy, bo leki na nadczynność są bardzo toksyczne ( w przeciwieństwie do euthyroxu na niedoczynność). Jeżeli zaś FT3 i FT4 będzie za wysokie to wtedy trzeba wdrożyć leczenie ale najlepiej pod okiem bardzo dobrego endo. 3. Jeśli bierzesz witaminy (a pewnie bierzesz) to zobacz czy jest tam jod (a jest na 99,9% bo w prawie wszystkich jest). Odstaw te witaminy natychmiast! Bo z nadczynnością jodu brać nie wolno. Zamiast witamin, które bierzesz kup elevit dla kobiet w ciąży - są bez jodu. I nie panikuj. Niedoczynność jest dla dziecka dużo bardziej niebezpieczna ;)

Gość Autorka_
Dziękuję za odpowiedzi. 🌻 :-) Nadczynności nie mam, powtórzyłam wyniki i są ok. Jednak puls wczoraj miałam ok 120 i lekarz ogólny kazał mi zrobić EKG, w którym wyszły jakieś nieprawidłowości, ale na razie wynik poszedł do konsultacji. Założyli mi tez Holtera (musiałam zapłacić), a w piątek mam kardiologa na cito. Myślę, że wszystko ok, gdyby nie ciąża, pewnie nic bym z tym nie robiła. Jednak to nieprawda, że wysoki puls w ciąży jest czymś normalnym i nie ma się czego obawiać. Prawdopodobnie to nic groźnego, ale może być się wiązać z nieprawidłowościami sercowymi. Powiedziało mi to 2 niezależnych lekarzy, dlatego mam kardiologa na cito.