Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość umea123

Karmienie piersią w kolejnej ciąży CZY TO JEST MOZLIWE

Polecane posty

Gość umea123

Czy któraś mama utrzymała laktację będąc w kolejnej ciąży? Stoimy przed dylematem - czy starać się o kolejne dziecko (chcemy z małą różnicą wieku) czy jeszcze pokarmić obecne dziecko (ma 6 miesięcy). Synka chciałabym pokarmić koło roku.

Gość Mleko matki najlepsze
pokarm dziecko do roku i wtedy się staraj. Twoje dziecko potrzebuje opieki a nie tego, że będziesz moze źle się czuła w ciązy itp. Po co odstawiać dziecko od piersi tylko dlatego ze chcesz nastepne dziecko?nie zabieraj mu tego co najlepsze. zresztą jak zajdziesz w ciaze to opinie o karmieniu piersia starszaka są podzielone. Można przez to poronic, bo oksytocyna pooduje skurcze macicy. poczekaj jeszcze.

Gość umea123
nie chcę odstawiać syna od piersi już teraz, widzę jaką radość mu to sprawia (a dokładniej jakie cierpienie jest i lament, jak ktoś inny ma go nakarmić butelką, szczególnie butelką przed snem) i wiem właśnie, że jest ryzyko poronienia przez skurcze. jestem po prostu ciekawa czy wielu kobietom udaje się z powodzeniem przedłużyć karmienie piersią w kolejnej ciąży. I czy np. jest możliwe podzielenie się piersią przez noworodka ze starszakiem. Moja mama jest starszą siostrą (2.5 roku) i podkradała cyca bratu, jak babcia urodziła wujka :-)

Gość gość
Skoro dziecko skończyło 6 mcy to skup się na zapewnieniu mu zdrowej diety ze zdrowych produktów. To co miał dobrego wyssać z twojej piersi już dawno wyssał!

Gość gość
Umea to chore co piszesz o "podkradaniu cyca". Obrzydliwe. W jakim celu takie dziecko ma pić mleko matki?! Ja piłam 3 tygodnie mleko mamy, mam 30 lat jestem zdrowa, atrakcyjna, nie jestem alergikiem, mam silną więź z mamą... Dziecko kuzynki mimo że pije jej mleko w wieku 3 lat co chwile jest na antybiotyku..

Gość bywa i takk
co za bzdury! mleko matki nadal jest wartosciowe przez caly okres karmienia. a przy rozszerzaniu diety wrecz działa osłonowo i zmniejsza ryzyko alergii! nie sluchaj tych bzdur i karm malucha jak najdluzej. ja tez chce miec drugie dziecko, (syn ma rok), ale chce tez karmic piersią do dwóch lat. Wiec drugie macierzyństwo musi poczekać.

Gość bywa i takk
a moze gdyby to dziecko kuzynki nie piło mleka matki to jeszcze powazniej chorowałoby? nie pomyslałas o tym? sprzedawaj swoje mądrości gdzie indziej.

Gość umea123
niestety link nie działa, czy osoba go pisząca może go wkleić jeszcze raz? xxx nie zamierzam karmić syna proszkiem, napisałam w innym topiku, mądrale same sobie piły nutramigen czy inny syf. Jeśli będzie trzeba to poczekamy z drugą ciążą, ale chcielibyśmy mieć jeszcze kilkoro dzieci, a ja jestem już po 30stce, stąd moje rozważania.

Gość bywa i takk
poczekaj jeszcze rok. A masz juz okres?

Gość umea123
właśnie nie mam i podejrzewam, że długo jeszcze mieć nie będę, bo żeby zajść w ciążę musiałam brać bromergon na zbicie prolaktyny, a wcale wtedy nie była taka wysoka (25 bez obciążenia). Teraz pewnie prolaktynę mam na wyższym poziomie, więc pewnie będę musiała całkowicie zaprzestać karmienia, żeby okres/owulacja wróciły.

Gość gość
Ja karmilam do końca 4 mca ciązy. Zaczęłam odstawiac, myslalam że dłużej zejdzie ale było szybko. Gin po badaniu powiedzial ze można. Z tego co wiem totrzeba przestac jak sa plamienia albo skurcze i inne. Jak ciaza przebiega ok to można

Gość gość
Hehe, też z tego powodu odłożyliśmy z mężem decyzję o kolejnym dziecku, jak córka miała 6-10 mcy to tak mi się chciało kolejnego bobasa że szok, nawet pomimo nocy nieprzespanych przy zębach. Teraz ma 16 mcy i ciągle odkładamy starania, bo odkąd zaczęła chodzić (kilka dni przed rokiem) to tak daje w kość, że szok... :) Oka z niej spuścić nie można, jest o sto razy bardziej absorbująca niż jak byla niemowlakiem. Jak sobie pomyślę, że mogłabym być już w zaawansowanej ciąży albo i na dniach rodzić to pada na mnie blady strach i dziękuję Bogu, że jednak ta decyzję odłożyliśmy, hehe :) Ale wiadomo, jak mus to mus i wiele kobiet daje radę w r****iwym półtorarocznym dzieckiem i noworodkiem, ale ja dziękuję, to nie dla mnie :P I jeszcze karmię córkę piersią, mąż się śmieje, że to po to, żeby mieć wymówkę, że z kolejnym dzieckiem czekamy ;)

Gość gość
Nic pewnego :D ja się o pierwsze dziecko starałam ponad rok, bromergon, clo monitoringi itd. Drugimrazem poszło od 1 strzału a też okresu nie mialam, w ciązy karmiłam do 4 końca miesiąca, gin mowil że można, nie można tylko jak sa plamienia skurcze itd ale nie musi ich być. Odstawilam bo nie chciałasm karmic 2 na raz a nie wiedzialam ile zejdzie ;)

Gość umea123
Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi. Czyli różnie może być. Mąż się śmieje, że o ile o syna staraliśmy się prawie rok, o tyle drugie dziecko będzie raz dwa i już mnie namawia na robienie testów ciążowych :-)

Gość gość
Nie wolno karmić piersią podczas ciąży. Tu nie chodzi o utrzymanie laktacji. Podczas karmienia piersią wydziela się oksytocyna (tak, ta sama którą podaje się przed porodem). Po porodzie pomaga wrócić do formy bo obkurcza się ładnie macica. Przy ciąży za to oksytocyna i skurcze macicy są bardzo groźne. Dlatego też nie wolno nawet drażnić sutków podczas zabaw z mężem:)

Gość gość
Weź nie pindol bez sensu jak się nie znasz. Jeśli ciaza przebiega bez problemu to można, a najlepiej zapytać lekarza

Gość bania proszek do prania
Ja bym na twoim miejscu wybierala - albo kamienie,albo ciaza. Nie laczylabym,glownie w trosce o moje wlasne zdrowie. Mam dzieci w odstepie dwoch lat,kazde karmione po pol roku. Mialam ten komfort,ze one bez problemu braly flaszke,a nawet wolaly. Na twoim miejs u pokarmilabym jeszcze ze trzy miesiace a potem finito. I wtedy mozna ruszac na drugie podejscie

Gość gość
Jestem w tej samej sytuacji. Córka półtorarozna i 7 tydzień ciąży. nie chce zrezygnować z cyca, w dzień jako tako, ale prawie nic nie chce jeść jak jej odmawiam cyca. W nocy karmię ją 5 razy, bo się wybudza na cyca częściej jak nie ssie w dzień. Co robić?

Gość gość
Znam osobę karmioną piersią 6 lat, w przeciągu których matka 2 razy była w ciąży