Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zdolne dzieci ponadprzecietne maja pod gorke zawsze

Polecane posty

Gość gość
Mózg "pracuje " nad integracją sensoryczną do ok 7-8 rż. Doskonały rehabilitant ( który zna się na IS) może wiele zdziałać! Dzieci nie lubią np kręcenia się na karuzeli, a to tzw kłopoty ze stymulacją przedsionkową - wtedy mózg trzeba niejako "nauczyć" jak ma reagować :-) Chłopcy bawiąsię zwykłe żywiołowo, dziewczynki wolniej - stąd syn może wybierać zabawy z dziewczętami (widzi że nie ma takich możliwości co koledzy i może go to stresować!)

Gość gość
Dzieci sa napoawdę bardzo rózne, ( to ja , mama "aspergerowa"). Ja sie ze swoim potwornie umeczyłam, nie wiedzac, o co chodzi . Mysle,ze gdybym nie wlozyla w dziecko tyle uwagi, skonczylby moze w zawodówce, nauczyciele nie wierzyli np ,ze wszystkie zadania rozwiazywal w pamieci, wciaz byl posadzany o sciąganie, a jemu kompletnie nie zalezalo na stopniach i opiniii. Szkoda,ze nauczyciele nie są przygotowani na wylapywanie indywidualistów. Radzilam sie psychologow powiedzieli, ze musi "przezyc" szkołe i rownanie do jednego poziomu, dopiero gdy bedzie mogł sam wybierac i decydować , wtedy wszystko sie zmieni- i tak było. Wiec teraz, autorko, pozostaje byc cierpliwym, wyrozumiałym i uwaznym rodzicem.

Gość gość
nie czytałam wszystkiego ale moim zd powinaś go zapisać na dodatkowe zajęcia, sama organizować mu czas aby sie nie nudził a nie zwalać odpowiedzialność na przedszkole. Zapisz go na basen, rytmikę, naukę gry na jakimś instrumencie. Tam bedzie maił szanse się wykazać.

Gość gość
w początkowych latach nauki liczy się, że dziecko jest grzeczne, nie przeszkadza pani, nie stwarza problemów, ładnie pisze i rysuje szlaczki. mój syn miał przechlapane w początkowych klasach podstawówki i same trójki, tylko że to się później wszystko zmieniło i dzisiaj ma doktorat z nauk ścisłych i kupę kasy w zagranicznej firmię, a dawne zdolne pupilki pani siedzą na kasach.

Gość gość
mój synek ma 4 lata, zna wszystkie litery, czyta i pisze proste słowa i zdania. a w przedszkolu sie nie nudzi, jak można sie nudzić w czasie zabawy?

Gość gość
moja córka poszła do szkoły w wieku 6 lat. teraz ma 30. psycholog stwierdził, że umie czytać na poziomie 6 klasy, pisze jak 9 latka i tylko póżniej okazał się problem z pracą techniką nie miała zdolności manualnych. nie potrafiła robić figurek z kasztanów. chodziła z o rok starszym bratem, który to za nią robił. w życiu dorosłym jednak się okazuje, że trzeba mieć plecy, a nie tylko być zdolnym. siedzą stare tłuki po urzędach po liceum wieczorowym i takiego nie ruszysz.

Gość gość
mozna sie nudzic w czasie zabawy, bo co dla jednego dziecka jest zabawa, dla drugiego nie. Dzieci maja rozne charaktery , temperament, tak jak dorosli