Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalafo

Alergia na kalafonię

Polecane posty

Gość kalafo

Cześć Wszystkim którzy tu będą zaglądać:-) Mam alergię na kalafonię, która znajduje się między innymi w kosmetykach(tusz do rzęs, pudry, cienie, pianki do włosów......itd.), nad czym bardzo ubolewam. Musiałam odstawić perfumy, bo była masakra. Perfumerie, sklepy kosmetyczne omijam szerokim kołem. Niełatwo jest dowiedzieć się z opisu na opakowaniu, czy dany produkt zawiera dany alergen czy nie. Kiedyś zapytałam się w firmowym sklepie o tusz do rzęs , którego używałam, czy zawiera kalafonię- Pani do dziś nie oddzwoniła. Może ktoś ma podobny problem i mógłby podzielić się znajomością produktów bez kalafonii. Byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam:-)

Gość gość
Nie możesz też lutować. :)

Gość kalafo
Tak wiem :-) dzięki

Gość gość
hej, ja również jestem uczulona na kalafonię i z mojego doświadczenia wiem, że uczulają bardzo różne rzeczy. Kosmetyki kolorowe na czele. W okresach nasilenia rezygnuje ze wszystkiego oprócz szarego mydła i serii "biały jeleń" niestety :/ zapach okropny no ale coś za coś. Wizyty u kosmetyczki i fryzjera przed ważnymi wyjściami też odpuściłam, bo po jednym z nich wyglądałam jak buldog :/ Oprócz perfum i sprawdzonych kosmetyków zrezygnowałam również z obuwia, które nie jest skórzane i szyte. te które były tanie i klejone niestety uczulały i całe stopy miałam w krostach :/ współczuje Ci bo wiem przez co przechodzisz, a w przypadku kalafonii ciężko dowiedzieć się nawet od ekspedientek czy w danym specyfiku się ona znajduje. Pozdrawiam

Gość gość
proponuje przejsc na diete ewy dąmbrowskiej wyklady sa na yutubie

Gość kalafo
O rany, jak się cieszę, że ktoś w ogóle się odezwał:-) Gościu, mam pytanko, jeśli tu jeszcze zajrzysz. Czy masz jakieś sprawdzone kremy, kosmetyki do makijażu, które mogłabyś polecić? Dlaczego ludzie z alergią mają tak utrudnione życie. Dlaczego nie ma obowiązku podawania do wiadomości, czy dany produkt zawiera te najbardziej uczulające alergeny. Piszą na opakowaniach litanie, z czego nic nie wynika. Zupełnie jakby po chińsku było napisane wrrrrrrr.... Czy nie można napisać tego po polsku " w składzie kalafonia".... Jestem wkurzona :O Czy ktoś jeszcze ma alergię na kalafonię????????????????

Gość gość
ja mam na kakofonie

Gość gość
ღ♥ღ Wesołych Świąt ღ♥ღ •°*”˜.•°*”˜.•°* ”˜.˜”*°•.˜”*°

Gość gość
nikt nie ma alergii na kalafonie????

Gość gość
:-)

Gość gość
no a co z lekami, które mają hamować czy zmniejszać alergię? Chodzicie do dobrego alergologa? ultramedic http://www.ultramedic.com.pl/# ma świetną poradnię alergologiczną więc może warto się tam przejść i spróbować załagodzić alergię?

Gość gość
czy możesz napisać gdzie znalazłaś obuwie bez kleju. Szukam takiego obuwia, niestety nawet te w pełni ze skóry mają przyklejoną wkładkę. Udało Ci się znaleźć tylko szyte?

Gość gość
Dobrze, że nie grasz na skrzypcach ;-) To byłby kłopot.

Gość gość
:O

Gość lutowniczy
ja mam na cynę, ale jak idę do roboty to wypijam pół butelki dipherganu

Gość alergiczka od niedawna
pierwszy raz zauważyłam że coś jest nie tak , kiedy to w sierpniu przed wyjazdem nad morze poszłam do kosmetyczki na depilacje brwi woskiem... gdy wstałam przed wyjazdem nie wiedziałam czy śmiać się czy płakać, cała twarz miałam spuchniętą i zaczerwieniona - także depilacje woskiem odradzam. drugi raz obudziłam sie rano spuchnięta po tym jak dzień prędzej nosiłam dość dużo drewna na opał- reakcja alergiczna taka sama jak po depilacji. w lutym miałam testy alergiczne-alergia na kalafonie i koktajl zapachowy amerykański na rozpisce od alergologa dostałam niektóre źródła kalafonii : -mydła, kosmetyki -lakiery,kleje -guma do żucia -tworzywa sztuczne -plastry do depilacji -pasty do polerowania -żywica sosny oczywiście za każdym razem jak czytam składniki kosmetyków również nigdzie nie znajduję nazwy kalafonia. ja od kilku lat używam podkładu lirene nature mate i tuszu do rzęs maybelline żółty. od sierpnia niczym więcej się nie maluję bo się boję:(:(:( do przecierania twarzy dostałam jakąś robioną wazelinę

Gość lids
Cześć, ja również jestem uczulona na kalafonię, najmniejszy kontakt z alergenem powoduje u mnie opuchliznę oczu, suche, czerwone placki na twarzy, z którymi później długo walczę. Najgorsze jest właśnie to, że kalafonia najczęściej występuje w kosmetykach w śladowych ilościach, więc jest niewymieniana w składzie- dlatego też później chodzimy opuchnięte :( Mogę polecić tusz do rzęs bonjours- on mnie nie uczula (musiałam zrezygnować z ukochanego tuszu Wonder Lash Oriflame). W kryzysowych sytuacjach (takich, w których nie wiem, co mnie uczuliło i który kosmetyk odstawić) ratuje mnie niebieski krem Nivea (uwaga- na dłuższą metę zatyka pory). Odradzam wszelkie gotowe, drogeryjne maseczki do twarzy- nie znalazłam takiej, która nie zrobiłaby mi krzywdy. Stosuję jednak te robione własnoręcznie, tj. na przykład zielona glinka+ zatężony aloes (czyste półprodukty kupione w internecie), bądź ze składników, które znajdę w kuchni ;) Do oczyszczania twarzy warto stosować oleje (nie bójcie się zapychania porów, poczytajcie o metodzie OCM). Czy ze swojego doświadczenia, Drogie Alergiczki, mogłybyście polecić kosmetyki, których używacie? Zależy mi m.in. na płynie micelarnym, toniku (sama o uczuleniu dowiedziałam się ok. października, więc nie zdążyłam przetestować wielu produktów, poza tym, kupić specyfik na jednorazowe użycie? To trochę nieekonomiczne ;) ) Pozdrawiam

Gość gość
alergiczki odrobaczcie się - alergie znikną przeczytajcie opracowanie dr Ireny Wartołowskiej, która zauważyła w swojej działalności - dziecięcej poradni alergologicznej, że gdy odrobaczała dzieci i ich całe rodziny i innych dorosłych chorych alergia znikała.

Gość kalafo
Witajcie:-) Dzięki za podane przykłady kosmetyków, które was nie uczulają. Jestem bardzo wdzięczna, szczególnie za podanie podkładu lirene nature mate, przetestowałam – jest superrrrr!!!! Do zmywania makijażu używam płynu micelarnego Bioderma - według mnie jest OK! Krem i tusz do rzęs firmy – LA ROCHE-POSAY – (poza czarnym kolorem, również brązowy)- przy jedynym, kiedyś wyczytałam, że nie zawiera kalafonii- porządna firma. Ostatnio kupiłam eye liner hypoallergenic firmy Bell – nawet kolor brązowy jest ok. Do ciała używam „masła do ciała” – firmy Bielenda Czy możecie polecić coś do włosów. Chodzi mi o piankę, coś do układania włosów. Mam co prawda piankę zakupioną w sklepie dla alergików - eco z granatem i owocem goji, ale może polecicie coś lepszego. Może coś w płynie. Welli niestety nie mogę używać. Czy używacie jakichś perfum? Czy są perfumy bez kalafonii? Każde wyjście na siłownię(Ludzie przed i po treningu leją na siebie co popadnie). Przecież przy tak intensywnym zapachu, to nawet nie można swobodnie oddychać, a co dopiero ćwiczyć. Tak mnie to dobija, że szok. A u mnie na drugi dzień rany na ciele i muszę stosować maści, których nie powinnam, tak często używać. Inny przykład, to centra handlowe. No szlag mnie trafia, bo co wejdziesz do sklepu, to coraz intensywniejsze zapachy. A ja już w myślach mam jedno, czy jutro będę cierpiała. Sephory i temu podobne omijam szerokim łukiem, ale i w sklepach z odzieżą „śmierdzi” jeszcze bardziej niż w kosmetycznych. Nic tylko trzeba by z dala od cywilizacji :O. Podaję stronę do sklepu dla alergików. Tam też kiedyś kupiłam róż i puder. Poprosiłam, żeby mi polecono, bez kalafonii. http://www.alergia.med.pl/?gclid=COLiq-zVz60CFUcjfAod8h4Qmg Jak się Wam coś jeszcze przypomni, to piszcie, bo to ułatwi nam życie. Dziękuję :-)

Gość gość
Jaki puder polecacie? Oczywiście z tych, które nie zawierają kalafonii?

Gość gość
witam mój mąż przez wiele lat walczył z ranami na rękach. okazało się że kalafonia w mydle robiła spustoszenie w skórze. Za radą lekarza zaczął używać kosmetyki serii Sebamed. Problem zniknął jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Kiedyś seria był a dostępna w aptekach i sklepach z kosmetykami. Teraz chyba tylko w Internecie. Może warto spróbować. Powodzenia

Gość gość
Tusz clinique i la roche posay a lakiery do paznokci benecos są bez kalafonii

Gość gość
Jeśli chcesz kosmetyków które nie uczulają to sprawdź sobie mare alilla - http://alilla.com/ bardzo fajne hipoalergiczne cienie do powiek mają a w dodatku trwałe