Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Grzybica i antybiotyk

Polecane posty

Gość gość

Hej dziewczyny. Mam pytanie, dostałam od lekarza Unidox Solutab - antybiotyk na zapalenie mieszków włosowych, i Flucofast 150 na powracającą grzybicę pochwy. Unidox mam brać przez 30 dni, a Flucofast przez 5 tygodni po jednej tabletce tygodniowo. Możecie mi doradzić, czy powinnam brać jakiś probiotyk żeby przez jeden z antybiotyków nie nabawić się grzybicy którą chcę wyleczyć tym drugim? Jeśli tak, to co polecacie? Pomóżcie proszę bo nie mam chwili wolnej żeby iść do lekarza i z nim porozmawiać. Liczę na waszą pomoc :)

Gość plutinka
Kup w aptece jakiś probiotyk Najlepiej spytaj farmaceuty są one bez recepty lub pij jogurty naturalne też mają te dobre bakterie chodzi tu głównie o jelita bo każdy antybiotyki je niszczy

Gość gość
Ale myślisz, że taki typowo ginekologiczny probiotyk, czy może coś osłonowego takiego normalnego na antybiotyk?

Gość gość
mi ginekoog zawsze mowil, ze po kuracji tabletkami dopochwowymi trzeba uzupelnic fore bakteryjna, bo kazdy antybiotyk i tym podobne leki wyjalawiaja organizm. dlatego probiotyk na pewno polecam, a jaki poradz sie w aptece, albo ginekologa. jogurty tez niby spoko, ale tylko te z zywymi kulturami bakteri, da sie taki kupic np. w Carefourze.

Gość aska2299
ja jeden sprawdzony moge polecic, bo widze ze jeszcze nikt dziewczynie nic nie polecil :) mozesz kupic Profemin Intima, nie jest drogi i ma te szczepy bakteri mlekowych, wiec ci pomoze :) pozdrawiam

Gość Monika277
Zawsze przy antybiotyku warto brać osłonowo probiotyk ginekologiczny doustny aby ochronić układ pokarmowy i moczowo-płciowy, ja dodatkowo zakładam globulki dopochwowe lactovaginal, ponieważ od razu chcę wzmocnić mikroflorę zapobiegając infekcji grzybiczej. Często ją miałam np. po wizycie na basenie, nawet po stosunku, dlatego teraz wolę dmuchać na zimne.

Gość mio mao
a lekarz niczego Ci nie zalecił? ja przy antybiotyku w ciąży z polecenia mojego ginekologa brałam provag doustnie.Kazał mi wziąść ciągiem 2 opakowania=20 kapsułek. czyli tydzien brałam z antybiotykiem/oczywiście z odstępem około 2 h/ a resztę już po antybiotyku na odbudowanie flory.

Gość gość
ja p*****le ludzie troche common sense!!! kefir wystarczy pic codziennie !!!!

Gość mio mao
można pod warunkiem że się lubi i nie szklankę tylko co najmniej litr żeby to miało sens...za provag zapłaciłam jakieś 20 zł to wyjdzie chyba taniej niż za skrzynkę jogurtów czy kefirów:). Mam tą wiedzę od pediatry, która powiedziała mi żeby nie katować dziecka /przy antybiotyku/ litrami jogurtu którego nie lubi tylko podać saszetkę probiotyku rozpuszczonego np.w wodzie...