Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lubię się bać

DORADŹCIE CO PRZECZYTAĆ

Polecane posty

Gość Lubię się bać

Witam serdecznie. Szukam książek, których tematyka dotyczy "nawiedzonych" domów, zamków i innych miejsc. Ma być tajemniczo, nieco strasznie. Może być na poważnie, może być z humorem. Może być sam tylko klimat tajemnicy, starego, chłodnego, zawilgoconego, stukającego okiennicami, czy skrzypiącego drzwiami zamku. Przeczytałam już: 1. Stafana Dardę („Czarny wygon”, „Starzyzna” itd.). POLECAM! 2. Zbiegniew Nienacki "Pan samochodzik i niesamowity dwór" - uwielbiam smiech.gif 3. Obejrzałam nawet film: "Nawiedzony dwór" z E. Murphym. 4. Chmielewska - Nawiedzony dom 5. Raisin – "Agatha Raisin i nawiedzony dom”. 6. Uwielbiam Margit Sandemo w jej opowieściach są takie własnie niesamowitości (przeczytałam wszystko). 7. Heather Graham - "Nawiedzony dom" - za banalne. 8. Duchy. Historie o nawiedzonych miejscach i ludziach - reportaż. 9. A. Bahdaj - "Wakacje z duchami" - uwielbiam smiech.gif - i coś w tym stylu też szukam usmiech.gif King zbyt okrutny. Fantasy i wampiry odpadają. Będę niewysłowienie wdzięczna za pomoc.

Gość gość
'Rebeka' - Daphne du Maurier

Gość gość
Rebeka nie jest straszne ani nawiedzone :O Shirley Jackson - Nawiedzony (nawet niezły, nie straszny, ale bardziej psychologiczny ;) )

Gość Lubię się bać
Ocho, to rzeczywiscie moze być ciekawe (przeczytałam opisy). Dziekuję bardzo za propozycje. Pozdrawiam.

Gość Lubię się bać
Podtrzymuję temat. Książki kiedyś się kończą, a ja mogę czytać bez końca :D Być może temat ten pomoże innym.

Gość moje_wędrowanie
"O duchach opowieści prawdziwe" - zbiór opowiadań; praca zbiorowa

Graham Masterton pisze o takich miejscach, jeśli lubisz coś mocniejszego, niż pan Samochodzik :P

Gość gość
może Gra anioła Zafona

Gość Lubię się bać
Dzieki. Na pewno zainteresuję się propozycjami :)