Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co zrobić z tym mieszkanie

Polecane posty

Gość gość

Poszłam na studia, ale teraz zrygnowałam.Wynajelam mieszkanie z dwoma innymi osobami na rok. Umowa na nas trzech ( tak wychodzi ) i nie na pokoje, tylko calosciowo. Zrezygnowalam teraz i wrocilam do domu ale oni nikogo nie szukaja na moje miesjce i musze placic, czy moge zlozyc wypowiedzenie sama? Pytam bo duzo siana na to idzie...

Gość gość
Oczywiście, ze mozesz.

Gość gość
moge, sama / a nie musza wszystkie 3?

Gość gość
Zna się umowa, którą podpisałaś

Gość gość
haha nieźle, Ty płacisz a oni mają całe mieszkanie we 2 osoby :D Idź do właściciela

Gość gość
podobno nie moge wypowiedziec sie jedna w mieszkaniu na umowe na czas okreslony ; /

Gość gość
"podobno". Nic nie wiesz na pewno. Idź do właściciela i zapytaj. I sama poszukaj osoby na Twoje miejsce

Gość gosciowa28
To zalezy od tego,jak sprecyzowane jest to w umowie.Jak nie ma nic na temat solidarnej odpowiedzialnosci najemcow i mozna umowe zerwac z zachowaniem okresu wypowiedzemjia,to zrywasz i juz.Ja mam zapis,ze jak jedno idzie w sina,albo nie placi,to pozostaki solidarnie musza wylozyc kase za tego,kto nawala.A my potem musimy rozliczac sie miedzy soba,to nasz problem.Jak mowie,zalezy,co masz w umowie.

Gość gość
w umowie jest miesieczne wypowiedzenie ale nie jest powiedzane z jakiek przyczyny a czytam w internecie ze sądownie wypowiedzenie bez napisania przyczny w umowie okreslonej jest nie wazne. I wynajmujemu mieszkanie nie pokoj? ale zadzwonei do niej jak mi nerwy miną.

Gość gość
jak mozna placic za cos z czego sie nie korzysta? po 1- idz do wlascieciela przedstaw swoja sytuacje. napewno nie bedzie robil problemow. moze 1 musialabys znalesc kogos na swoje miejsce.

Gość gość
a co ja wspolokatorzy sie nie zgadzaja na nowych? wiem ze ta nowa bedzie przez nich gnebiona ;/

Gość gosciowa28
Nie wszystko rozumiem,troche dziwnie piszesz.Umowy zawartej na czas okreslony w zasadzie nie mozna zerwac,chyba,ze sama umowa stanowi inaczej.Ty wspominasz,ze masz miesieczny okres wypowiedzenia,to w czym problem.Tylko mala rada,zalatwiaj wszycho na pismie!Do wlascicielki wyslij wypowiedzenie poleconym,by nie bylo,ze przez tel obieca,zgodzi sie,a za pol roku wyskoczy z pretensjami.I musicie spisac czarno na bialym kiedy i na jakich warunkach umowa zostala zerwana.I nie trzeba miec konkretnego powodu,jesli w umowie stoi jak wol,ze mozna ja zerwac z zachowaniem okresu wypowiedzenia.Dzialaj!

Gość gość
gosciu 15.24,po to spisuje sie wlasnie umowy,by obie strony byly jakos zabezpieczone.Nie ma znaczenia,czy ktos korzysta,co to obchodzi wlasciciela?Nic.Jak np.bierzesz tel na abonament,nie uzywasz bo cos tam,bo nie ma akura kasy,czy jedziesz nagle na stale na Alaske,to tez trzeba placic,nikogo Twoje gorzkie zale nie obejda.A jak zerwiesz umowe,to kara.

Gość gość
Tylko czy jedna osoba może ją wypowiedziec ? Mimo ze 3 zostaly podpisaly sie pod ta umową ? Chyba tak zrobie

Gość gość
juz sie kompletnie pogubilam bo na internecie pisza ze nie moge wypowiedziec umowy na czas okreslony jezeli na umowie nie bylo napisanych powodow

Gość gosciowa28
co nie jest zabronione,jest dozwolone.Jesli nie ma zapisu,ze umowe mozna wypowiedziec TYLKO razem,to naprawde nie ma problemu.Nie wiem jak tam z platnosciami,bo jesli pozostalym zwieksza sie w mysl umowy oplaty,gdy Ty odejdziesz,to Im powinno zalezec najbardziej na znalezieniu 3osoby.Aha!PAMIETAJ,by spisac protokol zdawczo-odbiorczy,a w nim stan licznikow,by nie obarczono Cie rachunkami,ktorych nie nabilas.Powodzenia

Gość gość
dziekuje za informacje :)

Gość gość
dzieki dalas mi nadzieje, oby dalo sie to rozwiazac bez prawnikow :)

Gość gosciowa28
sluchaj,Slonko,to jest tak..Umowy na czas okreslony nie mozna zerwac/juz to pisalam/,chyba,ze sa w umowie zawarte powody,czyli choroba,bezrobocie,itd.Ale to ustalacie Wy,czyli wlasciciel i najemcy.W umowie na czas okreslony nie ma tez okresow wypowiedzenia,dlatego umowa ma taka,a nie inna nazwe.Ale skoro wlasciciel dopuszcza zerwanie z zachowaniem okresu wypowiedzenia,to jest ok,to mozna.Chyba,ze w umowie wskazal,w jakich przypadkach mozna zerwac i Twoj sie nie zalapuje.Poczytaj dokladnie umowe

Gość gość
każdą umowę można zerwać i nie piszcie tu głupot.

Gość gość
dziekuje Ci bardzo, umowy nie mam bo maja ja wspolokatorzy bo jakby to powiedziec ucieklam z stamtad biorac wszystko ze sobą, ale zadzwonie do wlasciciela, jeszcze raz dziekuje :)

Gość gość
Każdy powinien dostać swoj egzemplarz.

Gość gość
dostalam ale ona je trzymala , kto by pomyslal ze bedzie mi teraz potrzebna ; /.

Gość gosciowa28
15.56,tak,kazda mozna zerwac,ale trzeba poniesc konsekwencje.Uwazasz,ze mozesz chwile pomieszkac,a gdy sie znudzi,zabierasz zabawki i idziesz w sina?Bzdura.Jak masz umowe np.na rok i nie przewiduje ona mozliwosci zerwania z zachowaniem okresu wypowiedzenia,to musisz placic tak,jakbys mieszkal i nikogo nie obejdzie,czy fizycznie tam przebywasz.W innym wypadku to by nie byl wynajem,tylko wolna amerykanka.Zalezy to tez od tego,czy wlasciciel ma czas i chec lazic po sadach.Jak machnie reka,problemu nie ma.Ale ZAWSZE mozna zerwac umowe za porozumieniem stron.

Gość gosciowa28
Autorko,wypuszczanie swego egzemplarza umowy z lapek,to skrajna nieodpowiedzialnosc..Nie czekaj,zalatwiaj to szybko.

Gość gość
nie sadzilam ze tk bedzie. a na umowie byl miesieczny okres wypowidedzenia. w razie czego wlacicielka ma umowe.

Gość gość
"Jak masz umowe np.na rok i nie przewiduje ona mozliwosci zerwania" każda umowa przewiduje możliwość odstąpienia od niej.