Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Brak ksiegi wieczystej

Polecane posty

Gość gość

Mam do Was pytanie. Kupował z Was ktos mieszkanie bez (KW) ksiegi wieczystej? Czy są jakieś niebezpieczeństwa z tym związane, na co zwrócić szczególną uwagę, jakich dokumentów żądać, aby się nie wkopać. Czy to prawda, że mieszkanie nie mające KW może być obciążone hipoteką, czy służebnościami i ja nie będę się w stanie tego dowiedzieć?

Gość gość
jeżeli mieszkanie jest własnosciowe musi byc wpis do ksiegi wieczystej. jezeli jej nie dostalas z kupnem to chyba mozesz w sadzie sprawdzic odpis tej ksiegi.

Gość gość
zreszta ty jako nowy wlasciciel musisz byc wpisana do KW

Gość gość
Ja chcę kupić mieszkanie, które nie ma założonej KW, jest to mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Nie jestem obeznana w temacie, więc jak odpiszę nie na temat, to proszę nie grzmieć. Jeśli będę kupowała takie mieszkanie, to czy uzyskam o nim wszelkie informacje (zadłużenie, komornik, i to co napisałam powyżej) Czy te informacje uzyskam jedynie o mieszkaniu które ma założoną KW

Gość gość
chodzi ci o kredyt hipoteczny? Czyli taki obciążający mieszkanie? Pod zastaw mieszkania? Chyba nie można zrobić wpisu do hipoteki jeśli nie ma księgi, nie mozna zabezpieczyć kredytu mieszkaniem które nie może mieć wpisu do hipoteki. Nie wszystkie mieszkania spółdzielcze własnościowe , mają księgi wieczyste. Musisz o tych sprawach zasięgnąć wieści w spółdzielni mieszkaniowej do której mieszkanie przynależy. Mieszkania spółdzielcze własnościowe maja odrębne uregulowania prawne, Rozgryź temat przed zakupem mieszkania (prawnik, spółdzielnia, administracja domu)

Gość gość
Tak zrobię, dzieki za odpowiedzi.

najprościej - zleć dotychczasowemu właścicielowi założenie takiej księgi jako warunek kupna mieszkania zresztą, nie bierzesz kredytu na to mieszkanie? bo jeśli tak, to bank zażąda okazania KW /

Gość gość
Ile czasu trwa założenie takiej księgi?

nie pamietam, ale na pewno nie dłużej niż 1 m-c przy całej procedurze zakupu mieszkania to nie jest długo /

Gość gość
Nie da się odpowiedzieć na to pytanie, to zależy od sądu. Kilka tygodni.

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi

Gość gość
A czy może być służebność, gdy nie ma KW?