Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malweeek

Arytmia i częstoskurcz w ciąży

Polecane posty

Gość malweeek

Witam wszystkie przyszłe mamy :) Mam do Was pytanie. Zanim je zadam, chciałabym po krótce opisać swoją sytuację. Jestem w 15 tygodniu ciąży. Do tej pory byłam najszczęśliwszą ciężarną pod słońcem. Niestety, z biegiem czasu moja arytmia zaczęła się mocno nasilać, utrudniać mi normalne funkcjonowanie i przyćmiewać radość tego pięknego okresu. Skierowano mnie do szpitala w celu dokładniejszej diagnostyki. Po założeniu Holtera wyszło, że mam ponad 40 000 dodatkowych komorowych skurczy serca (!!!!!) do tego groźny częstoskurcz, tachykardię. Załamałam się. Lekarze kręcili nosami i nie wiedzieli co począć z taką istotą jak ja. Dostałam trzy różne leki, począwszy od Isoptin, Metocard, a obecnie jestem na Biosotal 40 mg 3 x dziennie. Do tego od czasu do czasu Relanium 2 mg. Za tydzień wracam do szpitala tylko na założenie Holtera i sprawdzenie, czy lek działa. Jeśli nie, do końca ciąży będę musiała męczyć się i modlić, żeby nic się nie stało dziecku...gdyż częstoskurcz może spowodować niedotlenienie płodu. Jestem naprawdę załamana i szukam wszystkim mam, które mają/miały podobny problem do mojego. Jak sobie radziłyście, czy któraś z Was zażywała Biosotal w ciąży?? Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi!!!

Miałam częstoskurcz napadowy w ciąży i mój kardiolog powiedział, że on nie zagraża płodowi w przeciwieństwie do nadciśnienia. Z podanych leków brałam isoptin i to w dużej dawce 240mg do tego końską dawkę dopegytu. Mam dwoje zdrowych dzieci. Dużo odpoczywaj i nie zamartwiaj się, bo to szkodzi ;-)

Gość gość
Dziewczyny, a tę tachykardię mocną miałyście? Jaki średnio puls?

Gość malweeek
Dziękuję za odpowiedź. Mi właśnie profesor na oddziale kliniki kardiologicznej powiedział, że częstoskurcz jest groźny...gdyż dzidzia wtedy nie dostaje tlenu. Czyli tak, jakby serducho się zacięło :(

Gość malweeek
U mnie tachykardia dochodzi nawet do 138 uderzeń na minutę

Gość malweeek
170??? no to bardzo dużo. w ktorym miesiacu jestes?