Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

celja

Jadłospis w chorobie refluksowej

Polecane posty

To dla mnie zupełne novum. Od kilku dni mam chrypkę, męczący kaszel i kłopoty z przełykaniem. Wybrałam się dzisiaj do lekarza i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się, że przyczyną tego jest choroba refluksowa. Dostałam leki i od jutra mam zacząć odżywiać się zgodnie z nowymi zasadami. Czy jest tu ktoś, kto ma doświadczenie w tym temacie? Bardzo proszę o porady i podpowiedzi.

Znalazłam taki, przykładowy jadłospis. Ale co dalej? Śniadanie I zupa mleczna z kaszą manną pieczywo jasne margaryna miękka/ masło ser biały chudy/polędwica z indyka sałata kawa zbożowa z mlekiem bez cukru lub z bardzo niewielką jego ilością Śniadanie II pieczywo jasne pasta twarogowa z gotowanym jajkiem margaryna miękka/ masło sok z marchwi z mlekiem jabłko pieczone Obiad krupnik z drobną kaszą jęczmienną i ziemniakami pulpety z cielęciny w sosie własnym, buraczki duszone puree ziemniaczane z dodatkiem masła herbata słaba bez cukru lub z bardzo niewielką jego ilością Podwieczorek galaretka owocowo-jogurtowa z malinami herbatniki woda mineralna niegazowana Kolacja sałatka zgotowanego ryżu, brokułów, szynki drobiowej z dodatkiem pestek z dyni (uprażonych bez dodatku tłuszczu), jogurtu naturalnego z przyprawami herbatka ziołowa bez cukru lub z bardzo niewielką jego ilością

Zrobiłam przegląd w kuchni i powyżej wklejony jadłospis dostosowałam do moich możliwości. Śniadanie I pół bułki pszennej dwa jajka gotowane na miękko troszkę masła słaba herbata Śniadanie II pół bułki pszennej dwa plasterki polędwicy z indyka troszkę masła sałata kefir Obiad zupa jarzynowa niezabielana ziemniaki pulpety z indyka buraczki gotowane Podwieczorek gotowana gruszka dwa herbatniki Kolacja sałatka z ryżu, gotowanego kurczaka, kalafiora i jogurtu