Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża a wyjazd za granicę

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich. Od kilku miesięcy mój mąż myśli by wyjechać za granicę. Teraz wreszcie ma okazje zrealizować swój plan i wyjechać stąd po nowym roku. Jednak gdy dowiedzieliśmy się, że jestem w ciąży zaczął myśleć by zabrać mnie tam ze sobą. Sytuacja jest nieciekawa, gdyż ja musiałam zrezygnować z pracy, pomimo że i tak to była najniższa krajowa. Chciała bym wrócić, ale ważniejsze jest dla mnie maleństwo. Obecnie jestem w 5 miesiącu ciąży i wylądowałam już 3 razy w szpitalu. Na szczęście (teraz się nawet cieszę)zawsze na widok małej plamki krwi na bieliźnie wpadałam w panikę przez co nadal mogę wyczekiwać porodu. Nie raz słyszałam, że zagranicą jest lepsza sytuacja, łatwiej się dorobić. Lekarz jest dobrej myśli i twierdzi, że za kilka tygodni powinnam być w stanie wykonywać lekkie prace, gdyż poziom hormonów zaczyna właściwie rosnąć już bez różnych tabletek. Ale wracając do tematu, czy któraś z pań na forum, urodziła dziecko za granicą,lub wyjechała tam w ciąży? Nie wiem co myśleć. Boję się, że jeśli wyjadę będzie gorzej i odwrotnie. Była bym wdzięczna za rady co myśleć o tym wyjeździe. Dodam, że mąż ma już zapewnioną tam prace dzięki znajomością, może i nie najlepsza że będzie zbijał kokosy że po 2 miesiącach kupimy 2 samochody i wielki dom, ale bardziej obiecująco to wygląda niż w naszym kraju.

Gość gość
jeżeli jestes w 5 miesiącu ciaży, to po nowym roku będziesz prawie w końcówce ciąży, ja nie zdecydowałabym się w takiej sytuacji na wyjazd, poczekaj do porodu, a potem dojedziesz do meża. Poza tym w niektórych krajach ciażę prowadzi położna i cięzko znaleźć taką, która podejmie się doprowadzeniu ciaży do końca, jeżeli kobieta zgłasza się w tak późnym stadium. Wez też pod uwagę, że podstawowe sprawy takie jak załatwienie ubezpieczenia tez troche trwają, więc co będzie w sytuacji kiedy będziecie czekac na dokumenty, a Ty wylądujesz w szpitalu?

Gość gość
Dlatego właśnie proszę o poradę. Ani ja ani mąż nigdy nie wyjeżdżaliśmy za granice. Jesteśmy w tym zieloni zupełnie, z rodziny lub znajomych jak ktoś wyjeżdżał to wiadomo wszystko na lewo i wracają np. co tydzień czy dwa. Prędzej nie interesowało mnie to za bardzo, a mąż dowiadywał się ale w czasie gdy o ciąży nawet nie wiedzieliśmy bo sam przyznał że myślał o tym by mnie zabrać od razu ale nie chciał nic mówić. Teraz sprawa się "komplikuje" bo nie mogę myśleć tylko o sobie.

Gość gość
no to juz Ci napisalam jak to mniej więcej wyglada, a do jakiego kraju się wybieracie? gdzie bedziecie mieszkać?

Gość gość
Zależy jaki to kraj??? Ja mieszkam pracuje i jestem ubezpieczona w Niemczech teraz jestem prawie w 7 miesiącu ciąży i przebywam przez ten czas w Polsce, już nie raz musiałam korzystać z Polskiej opieki lekarskiej na unijnym ubezpieczeniu i nie bylo problemu, jednak bylam tez zmuszona wyjechac do niemiec na kontrole bo lekarze wykryli uszkodzenie plodu ale to byla pomylka, teraz znow jestem zmuszona tam wyjechac bo wykryto u mnie cukrzyce ciazowa.Latam tanimi liniami lotniczymi i zawsze zabieram ze soba osobe towarzyszaca, samochodem bym nie polecala ze wzgledu na wstrząsy. Mogę ci jedynie powiedziec ze jezeli maz pracuje i jest ubezpieczony to będziesz miała całkowitą opiekę zdrowotna, jedanak ja to pisze tylko na podstawie Niemiec jak jest w innych krajach nie wiem, w krajach eu powinno byc tak samo ale slyszalam juz rożne opinie dlatego radze naprawdę dobrze się poinformować najlepiej na miejscu...pozdrawiam Ala

Gość gość
Do Szwecji,nazwy miasta nie pamiętam nawet. Z mieszkaniem nie było by problemu. Jego znajomy (są dla siebie jak bracia) mieszka tam od 7 lat i prowadzi interesy ojca, ma własne mieszkanie, ale myśli o czymś większym. Więc by nam wynajmował. Dlatego dopiero wyjazd po nowym roku,kiedy będzie już mieszkanie puste. A jeśli bym została w pl do porodu, i nie było by żadnych przeciwwskazań do wyjazdu od kiedy bym mogła myśleć o opuszczeniu kraju z maleństwem?