Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Po przyjezdzie Rumunow i Bulgarow Wielka Brytania zejdzie na samo dno

Polecane posty

Gość gość

Juz dzis zmaga sie z bezrobociem i problemami gospodarczymi. Ludzie maja ukonczone dobre kursy i studia i pracy znalezc nie moga. Na zmywak, do sprzatania, na kase itd.kilometrowe kolejki i po 100-+ chetnych na 1 miejsce, a wszystko za minimalna... Ceny za wszystko co mozliwe ida w gore. Przybywa biednych i bezdomnych. Po przyjezdzie obywateli z tych dwoch krajow nie bedzie tu czego szukac, juz teraz ten kraj nie ma nic do zaoferowania!

Gość gość
Mam firme budowlana. Wykonujemy duze prestizowe prace. Szukalem polakow do pracy przez anjomych i pracownikow. z 10 , 1 sie nadawal. Mialem dosc, 50% to alkoholicy drugie 40% to ludzie nieslowni. Jaka Kase place? bardzo dobra, nawet za dobra jelsi by porownac z innymi firmami. na czym sie skonczylo? A na tym , ze zatrudniam zamiast polakow 3 anglikow (bardzo fajnych, pracowitych fachowcow) orac Hello, 6 fachowcow z Rumunii Na ta chwile szybciej zatrudnie kazdego innego niz polaka. Polakom sie w mozgach poprzewracalo, pracowac sie niechce. Sami sobie krecici bata na wlasna doope. I teraz zagadka roku, bo zaraz ktos odpowie, ze Rumuni praucja za darmo. Place im takie same pieniadze jak dla kazdego innego fachowca. Ale Polak -narzeka. Angli jest szczesliwy Rumun- w niebo wziety.

Gość gość
No to pochwal sie ile placisz? 6.90/h? 7/h? Upps, moze "AZ" 10/h???!

Gość gosccc
9 na godzine to u mnie ma pomocnik ktory sprzata budowe. stolarz dostaje 170 brutto za 8 godzin Malarz 130 brutto za 8 godzin. nNie wazne ile place, bo place wiecej niz konkurencja a ludzi chetnych do pracy brak. Skoro dla Anglika pasuje moja placa i jest szczesliwy i zapiernicza jak maly samochodzik to o czym to swiadczy?

Gość Clc
Zgadzam się, że Polakom w doopach się poprzewracalo. Podam przykład: mój mąż Holender ma firmę, chciał zatrudnić kogoś do obsługi serwisu instalacji w domach klientów, poradziłam mu Polaka...i co...jeden nie stawił się w pracy, bo jak stwierdził cyt. " za duży wiatr dzisiaj do pracy"... kolejny...miał problem " czy praca zawodowa, nie będzie kolidowała mu z życiem rodzinnym"...jeszcze jeden nie stawił się wogole i nie odezwał...daliśmy sobie spokój z Polakami...

Gość gosccc
I to nie jest odosobniony przypadek. Prowadze firme 10 lat. przerobilem z 300 osob. Z tego 50 nadawalo sie do pracy. najwiecej szacunku do pracy maja ludzie starsi wiekiem tacy po 40tce. W Polsce czesto nikt ich nie chce bo sa starzy, ja sie ciesze bo mam fachowcow starej szkoly. Parnoja. Wszyscy mlodzi od 20-30 roku zycie to 90% imprezowicze. Apropos Rumunow ktorych zatrudniam, po wyjsciu z budiwy nikt z was by nie powiedzial , ze pracuja na budowie. takze skonczcie narzekac na swoje los wezcie sie za dyscypline. Nic za darmo w zyiu nie ma.

Gość gość
Jesli piszesz prawde, to dobrze placisz. Mam znajomych i te 170 brutto maja, ale czesto za 10 i wiecej godzin pracy dziennie, a i to nie wszyscy. A pracuja w angielskich firmach.

Gość gość
Ale w sklepach, na zmywaku, w fabrykach, magazynach, hotelach i innych zastapia Polakow, bo oni pojda do pracy za £1-5/h

Gość gość
panie byznesmanie, nie po to ludzie wyjezdzaja za granice, zeby za granica dla Polaka pracowac, albo sie zadowolisz marnymi ochlapami, co to sie uczyc jezyka na obcej ziemi nie chca, albo pijaczkami, albo wracja skad przyjechales. Byznes sobie krec w PL, a nie ze jescze tutaj bedziesz rozwalal rynek pracy, bo najpierw walki kreciles w swoim ojczystym kraju I go rozwaliles do tego stopnia, ze teraz juz nic tam sie nie oplaca otworzyc, bo z biednych, ogoloconych z wyplaty pracownikow, klientow nie ma, to teraz przyjechales tutaj to samo gowno robic. Najwieksza glupote jaka mozna zrobic, za grancia pracowac dla szefa-Polaka...

Gość gosccc
Wiesz co pozostaj mi tylko sie usmiechnac po takij wypowiedzi :D

Gość gość
Co macie do Rumunów? Ja bym się bardziej bał Cyganów z Rumunii, a nie Rumunów, którzy są świetnymi ludźm.

Gość gość
jak - co mają do Rumunów? boją się, że ich wygryzą za niższą stawkę, tak jak oni wygryzali Anglików! koto mieczem wojuje od miecza ginie!

Gość gość
trzeba widziec co sie dzieje w niemczech te smierdzace brudasy spia w autach lub namiotach na parkingach piora gotuja grilluja jednym slowem koczuja na parkingach!!!! z dziecmi z calymi rodzinami biora robote za 5eu na h ile z tego spierdooola lepiej nie mowic wiecznie cos trzeba po nich poprawiac! nie trzeba wspomnac ile jest kadziezy ! wszystkiego trzeba pilnowac oczy w tylku doslownie ! jeden taki u Nas na budowie juz piaty dzien spi na steropianach nie myje sie bo tam kranow nie ma smierdzi od niego odpierdala hale doslownie ! to jest jakas paranoja z tymi brudasami !

Gość gość
ale oni sa oddawna pracuja ze mna:)

Gość gość
ale oni sa oddawna pracuja ze mna:)

Gość gość
COWY ZA JAZDYMACIEZRUMUNAMI?? oni dawno sana wyspach praktycznie odkadweszli do UE czyli2007 tylko wczesniej potrzebowali pozwolen na prace teraz nie beda a wirlandii od roku mogapracowac bez.Mlodzi czesto bardzo wyksztalceniszyblo ucza sie jezyka,boich jezyk tolatino,czestoznja francuckii wloski ,ktory podobny jest doich jezyka>Wspanilailudzie trzymaja sie razem,przyjazni nir tak podli jak polacy.

Gość gość
ja tez mam dobre zdanie o Rumunach (nie cyganach rumunskich), bardzo sympatyczni fajni ludzie, w pracy mam lepsze kontakty z dziewczynami z Rumunii i Bulgarii niz z zadzierajcymi nosa panienkami z Polski

Gość gość
Co za jazdy?? Hm, boja sie, ze Rumunii prace zabiora i pojda za £3-4/h...

Gość gość
Na tym forum jest osoba, ktora tylko lazi, narzeka i opowiada bzdury. W UK jest duzo pracy, sa ogromne mozliwosci, ale nic nie bedzie ci podane na talerzu. Trzeba sie troche postarac, zeby zarabiac wiecej, a nawet jak sie zarabia ta najnizsza to tez trzeba wlozyc troche wysilku w to, zeby znalezc prace i potem rzetelnie pracowac. Kazdy jest kowalem swojej przyszlosci, ale zeby sobie wupracowac dobra przyszlosc to trzeba ruszyc cztery litery zamiast lamentowac wiecznie na kafeterii, ze Rumunii przyjada i beda pracowac za funta na godzine. U mnie w pracy ciagle szukaja fachowcow i nie moga ich znalezc czasem miesiacami. A Rumunii to normalni ludzie i maja takie samo do pracy w UK jak i Polacy, sa takimi samymi imigrantami jak my i do nas nie nalezy ten kraj, zebysmy decydowali o tym, kto ma tu prawo wstepu. Osobie, ktora zalozyla ten temat moge jedynie powiedziec, ze jezeli dotad nie wypracowalas sobie pozycji zawodowej i boisz sie, ze Rumun zabierze Ci prace na zmywaku, to jest to tylko i wylacznie twoja wlasna wina.

Gość gość
15:41 Głupi jesteś i tyle. Jak ktoś ma dobrego pracownika, który jest już w firmie od ładnych kilku lat, to myślisz, że nagle go wyrzuci i weźmie Rumuna, bo jest tańszy ?? Co ty pieprzysz w ogóle, pokaż mi firmę która stosuje takie praktyki, zwłaszcza tutaj gdzie o byle co możesz podać pracodawcę do sądu i wygrać. Poza tym tylko Polakom wydaje się, że Rumuni to same dziady i biedaki a to tylko wynik naszej polskiej megalomanii i wyższości wobec narodów ze wschodu i południa. Tak naprawdę Rumuni (nie Cyganie) są na takim samym poziomie jak Polacy a często ich angielski jest nawet lepszy. Puknij się w ten pusty czerep zanim znowu coś napiszesz

Gość gość
a rumunki sa sliczne bladynki o nieniebieskic hoczach

Gość gość
@01:07 - "W UK jest duzo pracy" - zart roku, niezle...

Gość gość
@gosc 01:07 - dobrze napisane i w pelni zgadzam sie z tym, bo da sie to ewidentnie zauwazyc, ze to jedna osoba we wszystkich tematach tu narzeka i pluje na Anglie. Wszystko zle: pracy nie ma, a jak jest to po 100 chetnych na 1 miejsce, wszedzie placa tylko minimalna, wszedzie trzeba znac angielski, miec doswiadczenie, referencje, studia i kursy to nawet nie warte uwagi, bo lepsze prace i tak sa dla "swoich" no i jest duza konkurencja, zycie drogie, ludzie zyja po pokojach, nowi nie maja tu czego szukac, pracy nie znajda, a jak znajda to tymczasowa itd.,itp.

Gość gość
Wszystko zle: pracy nie ma, a jak jest to po 100 chetnych na 1 miejsce, wszedzie placa tylko minimalna, wszedzie trzeba znac angielski, miec doswiadczenie, referencje, studia i kursy to nawet nie warte uwagi, bo lepsze prace i tak sa dla "swoich" no i jest duza konkurencja, zycie drogie, ludzie zyja po pokojach, nowi nie maja tu czego szukac, pracy nie znajda, a jak znajda to tymczasowa itd.,itp. xxxxxxxxxxxx sorry, ale taka jest prawda!!!

Gość gość
To co tu k***a jeszcze robisz?

Gość gość
@14:53 - dziwi Cie to, ze w anglojezycznym kraju trzeba znac angielski? W Polsce tak wszystkuch wszedzie zatrudniaja bez doswiadczenia i referencji? Jest gdzies kraj, w ktorym za proste prace fizyczne duzo placa? 100 chetnych na 1 miejsce - liczylas??? ...

Gość gość
strasznie nielubie okreslenia proste prace fizyczne!!!!!!!!!!!!!!!!!! wszedziezakazda pracepowinnobyc zaplacone!!!!!!rozumiesz!!!!!!!!! sprzataczka nie maprawa zyc? naszczescie tu gdzie mieszkam placa godziwie wszystkim

Gość gość
Bo to sa proste prace fizyczne czy Ci sie to podoba czy nie!

Gość gość
a jka to nie prosta???